Metsä kiittää työntekijöitään

Vielä kaksi vuotta sitten Joshi, 32, myi polttopuuta aivan kuten monet alueen perheenäidit. Hän etsi sopivia paloja lähimetsistä ja kantoi niitä pitkiä matkoja. Villieläimet pelottivat. Joshi tienasi päivässä noin 1,5 euroa, eikä se riittänyt elämiseen, mutta lisäansioille oli kysyntää nelihenkisessä perheessä.

Kaksi vuotta sitten Joshi liittyi paikallisen ammattiliiton jäseneksi. Hän on sen jälkeen saanut koulutusta paitsi työturvallisuudesta ja oikeudenmukaisesta palkasta myös kestävästä metsänhoidosta ja ympäristönsuojelun merkityksestä, esimerkiksi korjaamaan puuta ekologisesti kestävällä sekä turvallisella tavalla.

Alueen metsistä saavat elantonsa muun muassa puutyöntekijät, hunajankerääjät, kankaiden värjääjät ja lehtilautasten valmistajat, joten metsän elinvoimaisuus on koko yhteisön etu.

Nyt Joshi kiertää puhumassa työntekijöiden oikeuksista ja metsänsuojelusta Kailalin alueella. Hänen palkkansa on noussut kolmanneksella, eikä hän enää etsi polttopuuta pimeällä.

Joshin lisäksi lähes 10 000 ihmistä on liittynyt ammattiliiton jäseniksi SASKin ja WWF:n yhteistyön seurauksena. Hankkeessa on erityislaatuista se, että heitä on ay-asioiden lisäksi koulutettu suojelemaan metsiä. 

SASK ja WWF Suomi toimivat Nepalissa yhdessä

Metsätyöläiset ja ammattiliitot ovat myös pystyneet vaikuttamaan kansalliseen päätöksentekoon. Se on mahdollista, koska SASK ja WWF Suomi ovat yhdistäneet voimansa ja valjastaneet käyttöön molempien järjestöjen parhaat tavat vaikuttaa.

Yhteistyöhanke on edistänyt Suomen kehityspoliittisen ohjelman kaikkia neljää päätavoitetta eli (1) ihmisoikeuksia, demokraattista ja vastuullista yhteiskuntaa, (2) osallistavaa ja työllistävää vihreää taloutta, (3) luonnonvarojen kestävää hallintaa ja ympäristönsuojelua sekä (4) inhimillistä kehitystä.

Hanke arvioitiin viime keväänä onnistuneeksi ja sitä suositeltiin jatkettavan. Arvioinnin teki ulkopuolinen, riippumaton evaluaattori.

Suurin osa hankkeessa mukana olevista alueista säästyi kevään maanjäristysten tuhoilta, mutta joillakin alueilla on tuhot ovat olleet laajoja.

Hankkeen kuvaus

Kuva: WWF Suomi (kumpikaan kuvan naisista ei ole Hari Priya Joshi)

Aiheeseen liittyvää

Qatarin lait ovat uudistuneet työntekijän eduksi – enää ne on saatava koko kentän käyttöön

Ovatko siirtotyöntekijöiden aseman parantamiseksi Qatarissa tehdyt toimet silkkaa harhauttelua? Vai voiko tuloksena olla maalipotku, joka merkitsee ihmisarvoisen työn voittoa myös seuraavia isoja urheilukisoja rakentaville työntekijöille?

Lue lisää

Pitkäjänteistä työtä työelämän ihmisoikeuksien puolesta

Kymmenen vuotta ei ole aika eikä mikään, jos tavoitteena on parantaa vaikkapa kahden miljoonan indonesialaisen työehtoja. SASKin hankkeissa vuonna 2019 saavutetut tulokset ovat vaatineet paitsi

Lue lisää

Työntekijän paras apu on ammattiliitto

Raportin mukaan kansainväliset vaatebrändit voisivat tehdä paljon enemmän tukeakseen työntekijöiden järjestäytymistä. Tällä viikolla vietetään vaatevallankumousviikkoa Rana Plazan vaatetehtaan romahtamisen muistoksi.

Lue lisää