Metsä kiittää työntekijöitään

Vielä kaksi vuotta sitten Joshi, 32, myi polttopuuta aivan kuten monet alueen perheenäidit. Hän etsi sopivia paloja lähimetsistä ja kantoi niitä pitkiä matkoja. Villieläimet pelottivat. Joshi tienasi päivässä noin 1,5 euroa, eikä se riittänyt elämiseen, mutta lisäansioille oli kysyntää nelihenkisessä perheessä.

Kaksi vuotta sitten Joshi liittyi paikallisen ammattiliiton jäseneksi. Hän on sen jälkeen saanut koulutusta paitsi työturvallisuudesta ja oikeudenmukaisesta palkasta myös kestävästä metsänhoidosta ja ympäristönsuojelun merkityksestä, esimerkiksi korjaamaan puuta ekologisesti kestävällä sekä turvallisella tavalla.

Alueen metsistä saavat elantonsa muun muassa puutyöntekijät, hunajankerääjät, kankaiden värjääjät ja lehtilautasten valmistajat, joten metsän elinvoimaisuus on koko yhteisön etu.

Nyt Joshi kiertää puhumassa työntekijöiden oikeuksista ja metsänsuojelusta Kailalin alueella. Hänen palkkansa on noussut kolmanneksella, eikä hän enää etsi polttopuuta pimeällä.

Joshin lisäksi lähes 10 000 ihmistä on liittynyt ammattiliiton jäseniksi SASKin ja WWF:n yhteistyön seurauksena. Hankkeessa on erityislaatuista se, että heitä on ay-asioiden lisäksi koulutettu suojelemaan metsiä. 

SASK ja WWF Suomi toimivat Nepalissa yhdessä

Metsätyöläiset ja ammattiliitot ovat myös pystyneet vaikuttamaan kansalliseen päätöksentekoon. Se on mahdollista, koska SASK ja WWF Suomi ovat yhdistäneet voimansa ja valjastaneet käyttöön molempien järjestöjen parhaat tavat vaikuttaa.

Yhteistyöhanke on edistänyt Suomen kehityspoliittisen ohjelman kaikkia neljää päätavoitetta eli (1) ihmisoikeuksia, demokraattista ja vastuullista yhteiskuntaa, (2) osallistavaa ja työllistävää vihreää taloutta, (3) luonnonvarojen kestävää hallintaa ja ympäristönsuojelua sekä (4) inhimillistä kehitystä.

Hanke arvioitiin viime keväänä onnistuneeksi ja sitä suositeltiin jatkettavan. Arvioinnin teki ulkopuolinen, riippumaton evaluaattori.

Suurin osa hankkeessa mukana olevista alueista säästyi kevään maanjäristysten tuhoilta, mutta joillakin alueilla on tuhot ovat olleet laajoja.

Hankkeen kuvaus

Kuva: WWF Suomi (kumpikaan kuvan naisista ei ole Hari Priya Joshi)

Jaa artikkeli: