Maailman merimiehet saivat oikeuden inhimilliseen työhön

Sopimus on kauaskantoinen ja uraauurtava kansainvälinen yleissopimus, jossa vahvistetaan merityön vähimmäistyöehdot. Sopimusta pidetään avauksena, jolla taataan merityöntekijöille oikeus ihmisarvoiseen työhön.

Sopimuksella on lainvoima niissä 30 maassa ja niiden lippujen alla seilaavissa aluksissa, jotka ovat sen allekirjoittaneet ennen 20. elokuuta 2012. Tämän päivämäärän jälkeen allekirjoittaneiden maiden osalta sopimus astuu voimaan 12 kuukautta allekirjoittamispäivästä.

Suomi allekirjoitti sopimuksen tämän vuoden tammikuussa. Näin ollen sopimus saa suomalaisilla aluksilla lainvoiman vuoden vaihteessa. Suomi oli 33. allekirjoittajamaa.

Sopimus on voimassa sen allekirjoittaneiden maiden lipun alla seilaavilla aluksilla, joiden kantavuus on 500 tonnia tai enemmän. Näillä aluksilla on noudatettava sopimuksen määräyksiä työntekijöiden alaikärajasta, lepoajoista, palkanmaksusta, vuokratyövoiman käytöstä, majoituksesta, työpaikkaruokailusta, työterveydestä, työturvallisuudesta ja onnettomuuksien torjunnasta.

”Harppaus eteenpäin”

Kuljetusalojen ammattiliittojen kansainvälinen kattojärjestö ITF iloitsee sopimuksen voimaanastumisesta. Sen mukaan sopimus on ensimmäinen todellinen merityöntekijöiden perusoikeuksien julistus maailmassa.

– Sopimus edustaa merkittävää harppausta eteenpäin kansainvälisen ay-liikkeen kampanjoinnissa työelämän perusoikeuksien puolesta merenkulkualalla, ITF:n puheenjohtaja Paddy Crumlin sanoo.

Aikaisemmin merenkulkualalla on ollut kansainvälisiä sopimuksia turvallisuudesta ja henkilöstön pätevyyksistä.

– Merenkulkijoilla on nyt oma perusoikeuksien julistuksensa, joka pätee niin rahti- kuin risteilyaluksillakin, Crumlin jatkaa.

Lähteet: ITF:n tiedote, ILOn tiedote

Aiheeseen liittyvää

Oikeus turvalliseen ja terveelliseen työhön ILOn perusoikeudeksi

ILOn vuoden 2022 työkonferenssi hyväksyi viidennen kohdan työelämän perusoikeuksiin. Nyt listalla on myös oikeus työsuojeluun. Periaatteet sitovat kaikkia jäsenmaita.

Lue lisää

Kansainvälinen Accord?

Työntekijöiden turvallisuutta parantaneella Bangladesh Accordilla oli enää hyvin vähän elinaikaa, ja sopimukseen päästiin vain pari päivää ennen Accordin jatkoajan loppua. Accord laajenee aiemmasta, ja sitä

Lue lisää

Oikeus kunnon työhön kuuluu kaikille

Ihmisarvoinen työ on kestävin keino vähentää köyhyyttä. Kun työntekijöille maksetaan elämiseen riittävä palkka, heillä on mahdollisuus elättää perheensä, lähettää lapsensa kouluun ja köyhyyden kierre katkeaa.

Lue lisää