Laiminlyöntien ketju aiheutti Filippiinien tehdaspalon

Moni asia meni pieleen filippiiniläisessä tehtaassa 13. toukokuuta. Kymmenet ihmiset paloivat kuoliaaksi, koska piittaamattomuuksien ketju oli katkeamaton.

Kentex-tehtaan tuhoisa palo sai alkunsa hitsauskipinästä. Hitsattavan oven lähistöllä säilytettiin herkästi syttyviä kemikaaleja, eikä säiliöissä ollut varoitusmerkkejä. Työntekijät eivät siis tienneet vaarasta eivätkä puutteellisen koulutuksen takia osanneet sammuttaa alkanutta paloa. Palovaroittimet puuttuivat, puhumattakaan paloharjoituksista. Myöskään hätäuloskäyntejä ei ollut, joten työntekijät jäivät loukkuun tehtaan toiseen kerrokseen. Tehtaan turvallisuutta ei ollut tarkastettu, eikä ammattiyhdistysliike saanut toimia siellä.

Henget olisi voitu pelastaa

Kaikki edellä kuvatut vakavat puutteet ovat vastoin Filippiinien työturvallisuuslainsäädäntöä. Laeissa ei kuitenkaan ole mitään rangaistuksia säännösten rikkomisesta, joten työnantajien on liian helppo jättää ne huomiotta, sanotaan kansainvälisen Puhtaat vaatteet -verkoston uutisessa. Tällä kertaa se maksoi kymmeniä ihmishenkiä.

– Henget olisi voitu pelastaa, jos tehtaassa olisi tehty läpinäkyvä, riippumaton tarkastus ja itsenäinen ammattiliitto olisi saanut toimia siellä, korostaa Mirjam van Heugten kansainvälisestä Puhtaat vaatteet -verkostosta.

Hän vaatii Filippiinien hallitusta tutkimaan tapauksen ja asettamaan lainlyönneistä vastuussa olevat syytteeseen sekä maksamaan uhrien omaisille korvaukset.

Palanut tehdas valmisti muovisandaaleita Filippiinien kotimarkkinoille. Kotimarkkinoille tavaraa tuottavissa tehtaissa turvallisuudesta ja työoloista on yleensä huolehdittu vielä huonommin kuin vientiin tuottavissa tehtaissa.

Oikeutta omaisille

Myös Filippiiniläinen ammatillinen keskusjärjestö SENTRO vaatii nyt kampanjallaan asianmukaisia korvauksia uhrien omaisille. Lisäksi järjestö edellyttää kolmikantaisen työlakien valvontaelimen perustamista, jotta onnettomuudet voidaan ehkäistä tulevaisuudessa.

– Niiden lisäksi on ensiarvoisen tärkeää taistella työsuhteiden sirpaloitumista vastaan. Vakituisia työsuhteita korvataan yhä enemmän määräaikaisilla, mikä luo turvattomuutta, pienentää palkkoja ja lisää kaikenlaista työntekijöiden hyväksikäyttöä, korostaa SENTROn pääsihteeri Josua Mata.

Filippiineillä vain vakituiset työntekijät saavat kuulua ammattiliittoon. Jos työntekijöitä määräaikaistetaan ja ulkoistetaan jatkuvasti, ne eivät Matan mukaan ikinä saa turvakseen ammattiliittoa – edistämään esimerkiksi työntekijöiden turvallisuutta suojaavaa lainsäädäntöä.

Suomen ay-keskusjärjestöt SAK ja STTK ovat tukeneet SASKin kautta Filippinien keskusjärjestön SENTROn perustamista ja vahvistamista.

Jaa artikkeli: