Korona kurittaa kaupunkeja maaseutua kovemmin

Yhdistyneiden kansakuntien katsauksen mukaan koronapandemian aikana tehdyt yhteiskuntien sulkemiset ovat vaikuttaneet erityisesti kaupunkeihin. Pandemian aikana esimerkiksi naisten turvattomuus on lisääntynyt. SASK tekee pitkäjänteistä työtä muun muassa naisten oikeuksien parantamiseksi työpaikoilla ja ympäröivissä yhteiskunnissa.
Kuva Myanmarin pakolaisleiristä. Leireillä koronapandemia leviää helposti.
Pakolaisleirit ovat koronan leviämisen kannalta kuin kaupunkielämän riskitekijöiden tihentymiä. Kuvassa rohingya-leiri Bangladeshin Myanmarin vastaisella rajalla Cox’s Bazarissa. Kuva: ASM Suza Uddin/IPS

Koronapandemian ja siitä seuranneen maailmanlaajuisen yhteiskuntien sulkemisen seuraukset kaupungeissa ovat vakavampia kuin maaseudulla, kertoo YK:n katsaus covid-19:n vaikutuksiin kaupunkialueilla.

Noin 90 prosenttia koronatartunnoista on todettu kaupungeissa. Pandemialla on kielteisiä vaikutuksia turismin, asuntokysymyksen, terveydenhoidon, puhtaan veden puutteen ja rikollisuuden yleisyyden kaltaisiin tekijöihin, joiden vuoksi kaupunkialueiden on maaseutua vaikeampi vastata terveyskriisiin asianmukaisella tavalla.

Nämä ongelmat puolestaan heijastuvat esimerkiksi naisten turvattomuuden lisääntymiseen. Koska naiset miehiä todennäköisemmin työskentelevät epävirallisella sektorilla ja vailla sosiaaliturvaa, he ovat miehiä alttiimpia väkivallalle ja hyväksikäytölle. Yleisesti ottaen naiset myös ansaitsevat ja pystyvät näin säästämään miehiä vähemmän. Siksi taloudelliset shokit lyövät heihin kovemmin kuin miehiin.

SASK tekee pitkäjänteistä työtä muun muassa naisten oikeuksien parantamiseksi sekä työpaikoilla että yhteiskunnissa. 

Teksti: International Press Service/Samira Sadeque

Aiheeseen liittyvää

Korona pysäytti sukupuolten tasa-arvokehityksen kehittyvissä maissa

Parempaan pandemianjälkeiseen maailmaan tarvitaan voimakkaita naisia.

Lue lisää

Intian toinen korona-aalto puri kipeästi köyhiä siirtotyöläisiä

Työt loppuivat kaupungissa, mutta maaseudulla niitä ei ole senkään vertaa

Lue lisää

Malawissa naiset tekevät enää päivävuoroa

Aiemmin hiilikaivoksella työskentelevät naiset kärsivät sosiaalitilojen puutteesta sekä pitkistä kotimatkoista. SASKin ja Teollisuusliiton avulla naisten asemaa on saatu parannettua.

Lue lisää