Kolumbian Unión neuvotteli jo viidennen työehtosopimuksen

Liiton puheenjohtaja Luz Marina Diaz kiittää Cencosud-konsernin johtoa siitä, ettei se ole käyttänyt koronatilannetta hyväkseen.
Luz Marina Diaz Jimenez
Kolumbian Unión-liiton puheenjohtaja Luz Marina Diaz vieraili Suomessa kesällä 2019. Kuva: Marie Sandberg-Chibani

Kolumbian Cencosud-konsernin työntekijöitä edustava liitto Unión ja työnantaja sopivat jo viidennestä työehtosopimuksestaan. Sopimus saatiin tehtyä käyttämällä virtuaalisia työkaluja, sillä Kolumbian presidentti Iván Duque on päättänyt jatkaa maan eristystoimenpiteitä 11. toukokuuta asti.

— Sen lisäksi, että saimme jälleen kerran työntekijöille työehtosopimuksen, onnistuimme tekemään sen aikana, jolloin tulevaisuudennäkymät ovat kaikkialla maailmassa epävarmat, kirjoittaa liiton puheenjohtaja Luz Marina Diaz liiton sivuilla olevassa tiedotteessa.

30. huhtikuuta 2022 asti voimassa oleva sopimus takaa Metro-, Jumbo- ja Easy-kauppojen sekä huoltoasemien työntekijöille säälliset työolot. Uusi sopimus tuli voimaan 1. toukokuuta, ja siihen kuuluu muun muassa vuotuinen palkkalisä.

— Näinä aikoina järjestäytyminen on paras keino huolehtia siitä, että työolomme ja elämämme jatkuvat ihmisarvoisina, Diaz kirjoittaa.

— Arvostamme myös Cencosudin johtoa siitä, että he ovat olleet halukkaita solmimaan työehtosopimuksen, eivätkä ole käyttäneet maailmanlaajuista terveyskriisiä syynä työntekijöiden oikeuksien heikentämiseen.

Cencosudilla on Kolumbiassa yli 10 000 työntekijää.

SASK tukee Kolumbian palvelualan sektorin työntekijöitä pyrkimällä vahvistamaan heidän asemaansa. Tavoitteena on, että liitoilla on kestävä jäsenpohja ja jäsenmaksukertymä sekä hyvät työehtosopimukset.

Juttua muokattu 7.5.2020 kello 11.59: muokattu Cencosud-kauppaketju Cencosud-konserniksi. 

Aiheeseen liittyvää

Historiallisen pitkä lakko päättyi työehtosopimukseen

Kolumbian hiiliteollisuuden työntekijöiden Sintracarbón-ammattiliitto ja Cerrejón-yritys ovat päässeet sopimukseen työehdoista. Samalla sopimus päättää yhden pisimmistä lakoista kaivoksen historiassa.

Lue lisää

Tulokset

SASK on tukenut maailman työntekijöiden olojen ja oikeuksien parantamista jo lähes 40 vuotta. Tavoittelemme ihmisarvoista työtä ja reiluja työehtoja kaikille.

Lue lisää

Työntekijät kyllästyivät huonoihin työoloihin Kolumbiassa

Kolumbian telepalvelualan yrityksen, Teleperformancen, työntekijät vaativat neuvotteluja paremmista työoloista. Työntekijät, jotka palvelevat maailman suurimpia teknologiayrityksiä, ovat ilmoittaneet järjestäytyvänsä ja haluavansa parantaa työolojaan. Työntekijät vaativat ranskalaislähtöistä

Lue lisää