Kolumbialainen ay-aktiivi ei kaihda riskejä

Turva-ala on Kolumbiassa suhteellisen uusi, eikä vahvoja työntekijäjärjestöjä ole ehtinyt kehittyä. Alan työntekijät ovat heikosti järjestäytyneitä, palkat eivät riitä elättämään työntekijöiden perheitä ja työhön liittyy suuria työturvallisuusriskejä. Tässä reunaehdot, joiden puitteissa kolumbialainen turva-alan liiton puheenjohtaja Fidel Hugo Alfonso toimii.

”Suurin saavutuksemme on se, että liittoamme kunnioitataan nyt. Aiemmin työnantajamme Prosegur vain vitsaili ja piti meitä köyhinä työläisinä. Ei uskottu, että pystyisimme järjestäytymään, saati saamaan kansainvälistä tukea. Nykyisin työnantaja pitää meidät mielessä – vaikkakin vastentahtoisesti – ja olemme saaneet aikaan neuvotteluyhteyden.”

Pelkona perheen vahingoittaminen

”Pahin pelkoni on, että minua tai perhettäni vastaan hyökätään, koska taistelen oikeuksieni puolesta. Kuljetan työkseni arvokuljetuksia, mikä sekin on riskialtista. Kannan vieläkin fyysisiä vammoja vuosien takaisesta hyökkäyksestä panssaroituun autooni.”

Palvelualojen ammattiliitto PAMin tukemassa ja SASKin koordinoimassa hankkeessa luodaan turva-alan yhtiö Prosegurin ammattiliittojen alueellinen verkosto Kolumbiaan ja vahvistetaan muiden yhtiöiden liittoverkostoja, jotta työntekijät pystyvät valvomaan etujaan yhdessä. Konkreettisena tavoitteena on saada Kolumbian turva-alan ammattiliitot laatimaan yhteinen toimintasuunnitelma ja työehtosopimustietokanta. 

Artikkeli hieman lyhyempänä julkaistiin ensin PAM-lehdessä 13/2014 Postikortti maailmalta-palstalla.
Linkki näköislehteen

Lisää tietoa SASKin ja PAMin hankkeesta

Aiheeseen liittyvää

Työntekijät kyllästyivät huonoihin työoloihin Kolumbiassa

Kolumbian telepalvelualan yrityksen, Teleperformancen, työntekijät vaativat neuvotteluja paremmista työoloista. Työntekijät, jotka palvelevat maailman suurimpia teknologiayrityksiä, ovat ilmoittaneet järjestäytyvänsä ja haluavansa parantaa työolojaan. Työntekijät vaativat ranskalaislähtöistä

Lue lisää

”Raha ei riittänyt itsellemme, miten olisimme voineet lähettää jotain perheellemme kotiin?”

Suk Bahadur Gurung on viettänyt vuosia siirtotyöntekijänä sekä Qatarissa että Saudi-Arabiassa ja karannut molemmista takaisiin Nepaliin. Silti lähteminen on hänelle edelleen ainoa vaihtoehto.

Lue lisää

Muistetaan heitä, joiden työ ei taukoa joulunpyhinäkään – toivotetaan yhdessä Reilua joulua!

SASKin Reilua joulua  -keräyksellä tuetaan tulevana jouluna työelämän ihmisoikeuksia maailmalla. Neuvottelemalla on varmistettu, että jouluna saamme viettää aikaa läheistemme kanssa. Toivotetaan yhdessä Reilua joulua ja

Lue lisää