Kenkien valmistajat altistuvat syövälle

Ensi vuonna katse kääntyy kengänkärkiin, kun kansainvälinen Puhtaat vaatteet -verkosto kampanjoi kenkäteollisuuden työntekijöiden oikeuksien puolesta myös Suomessa.

Turkkilaiset ay-aktiivit nostivat kenkänsä ilmaan Hong Kongissa verkoston kokouksen yhteydessä saadakseen huomiota eurooppalaisia kenkämerkkejä valmistavien tehtaiden vakaville työterveysongelmille.

Turkin, Intian ja Indonesian nahkaparkitsemoissa käytettävät myrkylliset aineet aiheuttavat työntekijöille syöpää sekä vakavia hengitystiesairauksia. Ala ei nauti arvostusta, sillä esimerkiksi Intiassa kenkätehtailla työskentelevät vain alimman kastin jäsenet.

Juttu ilmestyi PAM-lehdessä 15/2014. SASK ja Palvelualojen ammattiliitto PAM sekä liitoista myös Pro ja TEAM ovat olleet mukana kansainvälisessä Puhtaat vaatteet -verkostossa vuodesta 2009 alkaen. 

Aiheeseen liittyvää

Sano ei lapsityölle

Sano ei lapsityölle Maailmassa on 152 miljoonaa lapsityöläistä. He tekevät vaatteitamme, puhelimiamme ja kenkiämme. Kun lapsi on töissä, hän ei pääse kouluun – eikä köyhyyden kierre

Lue lisää

Suomalaisilta vankka tuki ay-liikkeen ihmisoikeustyölle kehittyvissä maissa

Pitääkö Suomen ay-liikkeen tukea työelämän ihmisoikeuksia kehittyvissä maissa? Kyllä vain, vastasi enemmistö ihmisistä SASKin teettämässä kyselyssä.

Lue lisää

Lapsityö kotiapulaisena vähenee Indonesiassa, mutta väkivalta ja orjuuttaminen ovat edelleen arkipäivää

Indonesian kotiapulaiset ovat saaneet tarpeekseen kaltoinkohtelusta. He haluavat lain suojaamaan oikeuksiaan ja tekevät kaikkensa sen puolesta SASKin ja Nenäpäivän tukemassa hankkeessa.

Lue lisää