Kaupan alan Unión – Kolumbian kummajainen

Elävä todiste siitä on ay-johtaja Luz Marina Díaz ja hänen kaupan alalla toimiva liittonsa Unión. Toisin kuin muut Kolumbian ammattiliitot, se on valtakunnallinen liitto, jolla on myös luottamusmiestoimintaa. Yleensä liitot ovat yrityskohtaisia.

Diaz kertoo liitonsa saavutuksista samalla ylpeydellä kuin äidit puhuvat lapsistaan. Liiton äitihahmo hän onkin. Tehokas nainen on johtanut liittoa sen ensiaskelista alkaen vuodesta 2011.

– Alku oli hyvin hankalaa. Työnantajallani, tavarataloketju Carrefourilla oli ”sopimus” työnantajan perustaman haamuliiton kanssa. Käynnissä oli avoin sotatila, jonka tarkoituksena oli saada oikeat ammattiliitot häviämään kartalta.

Lopulta sopimus purettiin ja Unión perustettiin. Hyvin pian liitto solmi ensimmäisen työehtosopimuksensa ja sai jäsenikseen vaadittavan vajaan kolmanneksen työntekijöistä, jotta sopimus laajeni koskemaan kaikkia ketjun työntekijöitä. Heitä on nyt yli 10 000 noin sadassa tavaratalossa. Myös jäsenten määrä on noussut suomalaiselle tasolle eli 70 prosenttiin työntekijöistä. Yleinen järjestäytymisaste on Kolumbiassa muutaman prosentin luokkaa.

Eurooppalaiset edut

Liiton saavutuksetkaan eivät kalpene suomalaisille. Meillä kaupoissa painitaan osa-aikaisuuden kanssa, mutta Unión-liiton supermarketeissa kaikki saavat vakituisen kokoaikaisen työn oltuaan neljä kuukautta töissä. Heidän palkkansa lähentelee Kolumbian keskipalkkaa.

– Noin 320 euron palkka on kolumbialaisittain hyvä, mutta ei se silti kunnolla riitä perheen elättämiseen, Diaz kuitenkin toteaa.

Siksi uusista palkankorotuksista neuvotellaan jo. Viime vuosina liitto on onnistunut nostamaan palkkoja kaksi prosenttia yleiskorotuksia enemmän. Siihen on varaa kauppaketjulla, joka esimerkiksi Perussa kohtelee työntekijöitään aivan toisin.

– Siellä liittoja ei edes tunnusteta neuvotteluosapuolina ja jäseniä vainotaan. Heille maksetaan puolta pienempää palkkaa kuin yrityksen muille työntekijöille, kertoo palvelualojen maailmanliiton UNIn koordinaattori Leonor Sierra.

Kansainvälinen tuki tarpeen

Luz Marina Díazin mielestä kaupan alan hyvä tilanne Kolumbiassa on paljolti kansainvälisen tuen ansiota. Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK tukee kaupan alan järjestäytymistä Kolumbiassa ja Perussa yhteistyössä PAMin kanssa. Myös UNI on satsannut voimavarojaan Kolumbiaan. Ajatuksena on levittää sieltä hyviä toimintamalleja muualle Latinalaiseen Amerikkaan.

Kansainvälinen selkänoja oli tarpeen erityisesti kauppaketjun vaihtaessa omistajaa pari vuotta sitten. Ketään ei irtisanottu, vaikka Diaz kertoo, että yleensä omistajanvaihdoksissa kaikki liiton jäsenet saavat kenkää. Sen sijaan jopa satoja aiemmin ulkoistettuja työntekijöitä palkattiin takaisin. Uuden yhtiön kanssa liitolla onkin enimmäkseen ollut hyvät suhteet.

– Siellä on alettu ymmärtää, että molemmat osapuolet todella voittavat, kun toimitaan yhteistyössä. Esimerkiksi henkilöstöhallinnon kehittäminen koetaan välttämättömäksi, koska mekin koulutamme luottamusmiehiämme jatkuvasti, Diaz kertoo.

Kuva: Kolumbialainen liittojohtaja Luz Marina Diaz (oik.) ja kaupan alan kv-järjestö UNIn edustaja Leonor Sierra pistävät chileläiselle kauppajätille Cencosudille kovan kovaa vastaan saadakseen työntekijöille kunnolliset työolot.

Juttu on julkaistu SAK:n Palkkatyöläinen-lehdessä. Lehden pääjutut voi lukea myös verkossa.

Teksti: Laura Ventä
Kuva: Antti Sadinmaa

Jaa artikkeli: