Katastrofissa hoitajan turvallisuus unohtuu taka-alalle

Kun humanitäärinen kriisi on puhjennut, pelastus- ja hoitohenkilöstö tekee töitä äärirajoilla. Heidän työturvallisuutensa jää silloin herkästi taka-alalle.

Tiistaina 12. toukokuuta vietetään kansainvälistä sairaanhoitajapäivää. Se on modernin sairaanhoidon esikuvan ja kehittäjän Florence Nightingalen syntymäpäivä. Hän syntyi Firenzessa vuonna 1820 ja tuli tunnetuksi hoidettuaan lokakuusta 1854 lähtien Turkissa yhdessä 38 vapaaehtoisen sairaanhoitajan kanssa Krimin sodan uhreja.

Hänen aloitteestaan perustettiin vuonna 1860 Lontooseen Nightgale School of Nursing -oppilaitos, joka koulutti sairaanhoitajia.

Nightingalea voidaan pitää modernin humanitäärisen katastrofiavun esikuvana. Hänen aikakautenaan syntyi ihanne sairaanhoitajasta, joka antaa itsestään sata prosenttia ja uhraa itsensä työlleen.

Tästä ideaalista pitäisi vähitellen osata oppia pois. Omaa terveyttään sairaanhoitaja ei saisi koskaan työssään uhrata, muistutti julkisalojen kansainvälinen ammattiliitto PSI maaliskuisessa julkilausumassaan

Ebolan hoidossa sairaanhoitajat olivat suuressa riskissä

PSI on viime aikoina pitänyt voimakkaasti esillä sairaanhoitajien ja pelastajien oikeutta työsuojeluun myös suurten kriisien ja katastrofien keskellä.

Esimerkiksi Afrikassa riehunut Ebola-epidemia tappoi noin 500 terveysalan työntekijää: pääosin sairaanhoitajia. Paikalliset ammattiliitot varoittivat jo kuukausia etukäteen, että hoitajien suojaus ja työturvallisuus pitäisi asettaa etusijalle, mutta varoitukset kaikuivat kuuroille korville.

PSI ja paikalliset ammattiliitot saivat painostettua Ebola-alueen hallituksia panostamaan työsuojeluun. Tässä työssä oli mukana myös joukko ay-liikkeen solidaarisuusjärjestöjä kuten Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK. Myös moni eurooppalainen ammattiliitto – mukaan lukien suomalaisten sairaanhoitajien etujärjestö Tehy sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL – olivat aktiivisia PSI:n Ebolan vastaisessa työssä.

PSI:n mukaan Ebola vaati suuren määrän kuolleita sairaanhoitajia, koska monessa Afrikan maassa julkisesta terveydenhuollosta on säästetty rankalla kädellä. Samaan aikaan vastuuta terveyspalvelujen järjestämisestä on siirretty yksityiselle sektorille.

PSI korostaa, että ratkaisu olisi julkisalojen ammattilaisten järjestäytyminen ammattiliittoihin ja nykyistä voimakkaampi edunvalvonta etenkin kehittyvissä maissa, missä suuret humanitääriset katastrofit usein tapahtuvat.

Voit tukea SASKin työtä julkisalojen järjestäytymisvapauden kehittämiseksi kehitysmaissa lahjoittamalla SASKin hanketyöhön sivulla www.vahvantehtava.fi tai lähettämällä tekstiviestin SASK numeroon 16499 (10 €). Lahjoitusvarat käytetään SASKin kehitysyhteistyöhankkeiden tukemiseen. Rahankeräyslupa: POL-2014-16830

Teksti: Aleksi Vienonen / SASK
Kuva: Wikimedia Commons


Myös palomiehet tulilinjalla

  • PSI muistutti maaliskuussa, että suurissa humanitäärisissä kriiseissä vaarassa ovat myös pelastusalan ammattilaiset kuten palomiehet. Maailmalla elää edelleen voimakkaana ajatus, että pelastajan kuuluukin ottaa tarpeettomia riskejä. Tästä ajattelusta on kuitenkin jo länsimaissa päästy eroon.
  • Logiikkaketjun pitäisi mennä toisin päin: loukkaantunut tai kuollut pelastaja ei pelasta enää ketään, joten heidän työsuojeluunsa pitäisi kiinnittää muita enemmän huomiota.
  • PSI on kerännyt tilastoja 35 maasta. Niissä kuoli vuonna 2008 noin 150 palomiestä ja 82 000 loukkaantui. Vuonna 2012 vastaavat luvut olivat 90 ja 73 000.
  • Esimerkiksi vuonna 2011 Japanin maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin pelastustöissä kuoli 222 palomiestä ja loukkaantui 2 500.

Ratkaisuna julkisalan järjestäytymisoikeus

  • PSI:n mukaan paras keino parantaa sairaanhoitajien ja pelastajien työturvallisuutta olisi ammatillisen järjestäytymisen salliminen. Julkisen sektorin työntekijöiltä puuttuu kuitenkin monessa maassa oikeus perustaa ammattiliittoja tai se on  hyvin rajoitettu. Näin on esimerkiksi Mosambikissa.
  • SASK on tukenut yhdessä PSI:n ja JHL:n kanssa hanketta, joka on tähdännyt julkisen sektorin järjestäytymisoikeuden synnyttämiseen Mosambikissa.
  • Tuloksia on syntynyt: työntekijät saavat nykyään perustaa ammattiliiton. Monilta puuttuu kuitenkin edelleen oikeus painostaa työnantajaansa työtaistelutoimin, jotta se saattaisi työsuojeluasiat ja muut työehdot inhimilliselle tasolle.
  • Lue lisää julkisalan järjestäytymisoikeuksista Mosambikissa:
    Nälkäiset poliisit elävät lahjuksilla (8.1.2015)

Jaa artikkeli: