ITUC vetoaa Qatar-rakentajiin siirtolaisten päivänä

Qatarin MM-kisoja rakentavat yritykset tekevät jopa 15 miljardia dollaria voittoa käytännössä orjina työskentelevien siirtotyöläisten riistolla, arvioi ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC tuoreessa raportissaan.

ITUC toteaa kansainvälisenä siirtolaisten päivänä, että Qatar ei ole tehnyt vielä vaadittuja parannuksia työlainsäädäntöönsä eikä myönnä rakennustöissä menehtyvien työntekijöiden todellista määrää.

Jalkapallon vuoden 2022 MM-lopputurnausta rakentaa arviolta 1,8 miljardia siirtotyöläistä pääasiassa Etelä-Aasian köyhistä maista. Heitä pelätään kuolevan vaarallisissa työoloissa jopa 7000 ennen kisojen alkua.

”Jokainen Qatarissa toimiva toimitusjohtaja tietää, että voitot tehdään syrjintään perustuvalla palkkajärjestelmällä, turvallisuus riskeeraten, vammautumisilla, sairaudella ja kuolemalla”, ITUCin pääsihteeri Sharan Burrows sanoi.

Lähes puolet maailman 250 suurimmasta kansainvälisesti toimivasta rakennusyrityksestä on läsnä Qatarissa. Mukana ovat muun muassa espanjalainen ACS, yhdysvaltalainen Bechtel, belgialainen Besix, brittiläinen Carillion ja saksalainen Hochtief.

Koska maailman rikkain maa Qatar vaikuttaa kyvyttömältä tekemään työntekijöiden asemaa parantavia muutoksia, ITUC vetoaa yrityksiin, jotta nämä

  • myöntäisivät työntekijöille maastapoistumisviisumeja nopeasti ja ehdoitta ja sallisivat myös työpaikan vaihtamisen
  • antaisivat työntekijöiden neuvotella kollektiivisesti työnantajien kanssa
  • loisivat elämiseen riittävän palkan järjestelmän, joka olisi sama kaikille siirtolaisille
  • koska työtuomioistuinta ei ole, varmistaisivat kiistatilanteiden reilun ja tehokkaan ratkaisemisen.

ITUC muistuttaa, että siirtolaisuus on yhtä vanha ilmiö kuin ihmiskunta itse ja että siirtotyöläisillä on samat oikeudet ihmisarvoiseen työhön kuin kantaväestölläkin. Maailmanjärjestö myös tuomitsee rasismin, muukalaisvihan ja suvaitsemattomuuden ilmaisut.

SASKin Vahvan tehtävä -kampanjassa vaaditaan jalkapalloliitto Fifaa ottamaan jatkossa huomioon työntekijöiden oikeudet.

ITUCin raportti ”The Case Against Qatar”

Aiheeseen liittyvää

Qatarin lait ovat uudistuneet työntekijän eduksi – enää ne on saatava koko kentän käyttöön

Ovatko siirtotyöntekijöiden aseman parantamiseksi Qatarissa tehdyt toimet silkkaa harhauttelua? Vai voiko tuloksena olla maalipotku, joka merkitsee ihmisarvoisen työn voittoa myös seuraavia isoja urheilukisoja rakentaville työntekijöille?

Lue lisää

Black Friday on vain yksi musta päivä muiden päivien lomassa

Halpojen vaatteiden takana on monesti hyvin matalia palkkoja. Koronaviruspandemia on saanut työntekijät miltei epätoivoiseen asemaan, kun kansainväliset vaatebrändit ovat peruuttaneet jo tehtyjä tilauksiaan.

Lue lisää

#Pelin hinta

Kymmenen eniten tienaavaa jalkapalloilijaa ansaitsee yhteensä vuodessa yli puoli miljardia dollaria. Tuntuukin varsin erikoiselta, että työmailla täytyy heikossa asemassa olevan siirtotyöläisen kuolla huonojen olosuhteiden vuoksi, kirjoittaa SASK-lähettiläs Petri Partanen.

Lue lisää