ITUC vetoaa Qatar-rakentajiin siirtolaisten päivänä

Qatarin MM-kisoja rakentavat yritykset tekevät jopa 15 miljardia dollaria voittoa käytännössä orjina työskentelevien siirtotyöläisten riistolla, arvioi ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC tuoreessa raportissaan.

ITUC toteaa kansainvälisenä siirtolaisten päivänä, että Qatar ei ole tehnyt vielä vaadittuja parannuksia työlainsäädäntöönsä eikä myönnä rakennustöissä menehtyvien työntekijöiden todellista määrää.

Jalkapallon vuoden 2022 MM-lopputurnausta rakentaa arviolta 1,8 miljardia siirtotyöläistä pääasiassa Etelä-Aasian köyhistä maista. Heitä pelätään kuolevan vaarallisissa työoloissa jopa 7000 ennen kisojen alkua.

”Jokainen Qatarissa toimiva toimitusjohtaja tietää, että voitot tehdään syrjintään perustuvalla palkkajärjestelmällä, turvallisuus riskeeraten, vammautumisilla, sairaudella ja kuolemalla”, ITUCin pääsihteeri Sharan Burrows sanoi.

Lähes puolet maailman 250 suurimmasta kansainvälisesti toimivasta rakennusyrityksestä on läsnä Qatarissa. Mukana ovat muun muassa espanjalainen ACS, yhdysvaltalainen Bechtel, belgialainen Besix, brittiläinen Carillion ja saksalainen Hochtief.

Koska maailman rikkain maa Qatar vaikuttaa kyvyttömältä tekemään työntekijöiden asemaa parantavia muutoksia, ITUC vetoaa yrityksiin, jotta nämä

  • myöntäisivät työntekijöille maastapoistumisviisumeja nopeasti ja ehdoitta ja sallisivat myös työpaikan vaihtamisen
  • antaisivat työntekijöiden neuvotella kollektiivisesti työnantajien kanssa
  • loisivat elämiseen riittävän palkan järjestelmän, joka olisi sama kaikille siirtolaisille
  • koska työtuomioistuinta ei ole, varmistaisivat kiistatilanteiden reilun ja tehokkaan ratkaisemisen.

ITUC muistuttaa, että siirtolaisuus on yhtä vanha ilmiö kuin ihmiskunta itse ja että siirtotyöläisillä on samat oikeudet ihmisarvoiseen työhön kuin kantaväestölläkin. Maailmanjärjestö myös tuomitsee rasismin, muukalaisvihan ja suvaitsemattomuuden ilmaisut.

SASKin Vahvan tehtävä -kampanjassa vaaditaan jalkapalloliitto Fifaa ottamaan jatkossa huomioon työntekijöiden oikeudet.

ITUCin raportti ”The Case Against Qatar”

Jaa artikkeli: