Huonoa hygieniaa

Työelämän oikeuksien polkeminen jatkuu sairaalakäsineitä tuottavassa Siam Sempermed -tehtaassa Thaimaassa, kertoo Finnwatchin seurantaraportti. Tehtaan valmistamia sairaalakäsineitä käytetään sairaanhoitopiireissä ympäri Suomen.

Tehdas pitää työntekijöiden matkustusasiakirjoja hallussaan, asettaa pakollisia tuotantotavoitteita sekä vähentää  suuria asiakirjamaksuja siirtotyöntekijöiden palkoista. Raportti perustuu työntekijöiden haastatteluihin. 

 – Osa siirtolaisista on ollut tehtaan työoloihin niin tyytymättömiä, että he ovat karanneet tehtaalta paperittomina, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Seuranta on parantanut asioita

Osa aikaisemmin havaituista ongelmista on kuitenkin korjattu. Työntekijät saavat palkkakuitit ja työsopimukset nyt omalla kielellään, sairaslomien saaminen on helpompaa ja laittomat irtisanomiset on haastateltujen mukaan lopetettu. Finnwatch on seurannut Siam Sempermed -tehtaan työoloja vuodesta 2013.

 – OneMed, joka markkinoi Siam Sempermedissä valmistettuja käsineitä Suomessa, on tarkastanut aktiivisesti tehdasta ja vaatinut itävaltalaiselta osaomistajalta toimenpiteitä. Auditoinneilla ei kuitenkaan ole päästy käsiksi ongelmien syihin. Nyt tarvitaan enemmän vuoropuhelua suoraan thaimaalaisen tehtaan, ostajien ja kansalaisjärjestöjen kesken, Vartiala toteaa.

Finnwatchin raportti kertoo ongelmista myös Berner Medicalin markkinoimien, Ansell-yrityksen valmistamien sairaalakäsineiden tuotannossa Malesiassa. Julkiselle sektorille käsineitä tuottava Ansellin tehdas muun muassa takavarikoi työntekijöiden passeja, teettää pakotettuja ylitöitä sekä rajoittaa työntekijöiden liikkumista. Tiedot perustuvat ruotsalaisten julkisten hankkijoiden teettämään auditointiin.

 Finnwatch muistuttaa, että sosiaalisesti vastuulliset hankinnat ovat Suomessa vasta alkutekijöissään.

 – Julkisten hankintojen vastuullisuuteen tulisi kiinnittää Suomessa paljon enemmän huomiota. Suomessa syyllistämme kuluttajia tuotteiden vastuullisuudesta, mutta unohdamme samalla miljardeilla veroeuroilla tehtävät hankinnat, Vartiala sanoo.

Finnwatch on suomalaisen yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö.

Finnwatchin taustalla vaikuttaa kymmenen kehitys-, ympäristö-, kuluttaja- ja ay-järjestöä: SASK, Solidaarisuus, Eettisen kaupan puolesta, Attac, Kirkon Ulkomaanapu, Kepa, Kehys, Dalitien solidaarisuusverkosto, Maan ystävät ja Kuluttajaliitto.

Lataa koko 27-sivuinen raportti täältä.

Finnwatchin vuonna 2014 julkaisema Huolenpitoa käsistä, ei työntekijöistä -raportti

Jaa artikkeli: