Historiallisen pitkä lakko päättyi työehtosopimukseen

Kolumbian hiiliteollisuuden työntekijöiden Sintracarbón-ammattiliitto ja Cerrejón-yritys ovat päässeet sopimukseen työehdoista. Samalla sopimus päättää yhden pisimmistä lakoista kaivoksen historiassa.
Sintracarbónin puheenjohtaja Igor Diaz. Kuva: IndustriALL.

Kolumbian kivihiilialan työntekijöiden ammattiliitto Sintracarbón ja Cerrejón ovat allekirjoittaneet työehtosopimuksen 30. marraskuuta. Sopimus lopetti samalla 91 päivää kestäneen lakon.

Sintracarbónista kerrotaan, että sopimuksella työntekijät pääsivät tavoitteeseensa pitää nykyiset työehdot ennallaan. Kolmeksi vuodeksi sovittu työehtosopimus pitää sisällään muun muassa palkkojen sitomisen inflaatioon koko sopimuksen voimassaolon ajan sekä sadan työsuhteen vakinaistamisen.

Välttääkseen riidan päätymisen työministeriön välitystuomioistuimen käsittelyyn, osapuolet päättivät jatkaa neuvotteluja niin pitkään, kunnes sopimus olisi tehty.

— Taistelimme hyvin monikansallista yritystä vastaan, jonka tavoitteena oli heikentää työntekijöiden oikeuksia. Onneksi yritys ei onnistunut, vaan työntekijöiden oikeudet säilyvät ennallaan. Haluan kiittää IndustriALLia (teollisuustyöntekijöiden maailmanlaajuinen ammattiliittojen kattojärjestö) ja sen kumppaneita FNV:tä, SASKia, USW:ta, IG BCE:ta ja CUTia solidaarisuudesta ja tuesta”, toteaa Sintracarbónin puheenjohtaja Igor Diaz.

Cerrejón-kaivos on Latinalaisen Amerikan suurin hiilikaivos. Sen omistavat kansainväliset kaivosyhtiöt BHP, Anglo American and Glencore.

SASKilla, Teollisuusliitolla ja Ammattiliitto Prolla on hanke Kolumbiassa, jossa edistetään muun muassa monikansallisten yritysten työntekijöiden järjestäytymistä.

Aiheeseen liittyvää

Kolumbian Unión neuvotteli jo viidennen työehtosopimuksen

Liiton puheenjohtaja Luz Marina Diaz kiittää Cencosud-konsernin johtoa siitä, ettei se ole käyttänyt koronatilannetta hyväkseen.

Lue lisää

Pitkäjänteistä työtä työelämän ihmisoikeuksien puolesta

Kymmenen vuotta ei ole aika eikä mikään, jos tavoitteena on parantaa vaikkapa kahden miljoonan indonesialaisen työehtoja. SASKin hankkeissa vuonna 2019 saavutetut tulokset ovat vaatineet paitsi

Lue lisää

Kolumbian G4S:n työntekijöille historian ensimmäinen työehtosopimus

Turvallisuuspalveluita tarjoava G4S on yksi SASKin kohdeyrityksistä hankkeessa, jossa pyritään neuvottelemaan onnistuneita työehtosopimuksia.

Lue lisää