Halonen tutustui SASKin hankkeeseen Kolumbiassa

SASKin kumppani, Kolumbian kaupan liitto Unión sai maanantaina odotetun vieraan. Valkoisiin pukeutuneet liiton jäsenet ottivat presidentti Tarja Halosen vastaan kukin, salsan rytmein ja konfetein.

– Uskon, että työ on joskus muutakin kuin kukkien kanssa ihmisten vastaanottamista, mutta muistakaa, että te teette historiaa. Olen erittäin kiitollinen työlle, mitä teette, Halonen sanoi hurraaville työntekijöille Jumbo-marketin edessä Kolumbian Medellinissä.

Jumbo-marketit kuuluvat isoon chileläiseen kauppaketjuun Cencosudiin, jonka työntekijät ovat saaneet neuvoteltua 16-tuntisten työpäivien tilalle elämän ja siedettävän palkan.

Oikeuksiaan puolustavat työntekijät vaarassa

Maassa, jossa oikeuksiaan puolustavat työntekijät on ollut tapana tappaa – viime vuonna raportoitiin 20 ay-aktiivin murhaa, 23 murhayritystä ja 210 kuolemalla uhkausta – tai vähintään irtisanoa, tämä ei olisi onnistunut ilman kansainvälistä tukea. SASKin, Palvelualojen ammattiliiton PAMin ja palvelualojen liittojen kansainvälisen kattojärjestön UNIn avustuksella Uniónista on kasvanut esimerkki kaikille Kolumbian työntekijöille.

Kolumbian yksityisen sektorin työntekijöistä vain noin 1,5 prosenttia on järjestäytynyt. Cencosud-ketjussa järjestäytymisaste on 70 prosenttia. Ketjuun kuuluvat Jumbojen lisäksi Easy-ja Metro-marketit. Kauppoja on yhteensä sata ja työntekijöitä yli 10 000.

– Liiton alkutaipaleella oli valtavan tärkeää, että pääsimme kauppojen sisälle kertomaan järjestäytymisen eduista. Tässä auttoi ketjun globaali sopimus UNIn kanssa, kertoi liiton puheenjohtaja Luz Marina Diaz.

Kolumbiassa liitot pääsevät yleensä puhumaan työntekijöille vain yritysten ulkopuolella. Palvelualojen maailmanliitto UNI solmii yritysten kanssa sopimuksia, joissa sovitaan työntekijöiden säällisestä kohtelemisesta kaikissa toimintamaissa. UNIn yhteydet yritysten pääkonttoreihin auttavat avaamaan ovia.

Halonen ketjun johtajalle: ”Yhteistyö työntekijöiden kanssa kannattaa”

Halonen kannusti Jumbon johtajaa Helen Parraa jatkamaan hyvää yhteistyötä työntekijöiden kanssa. Hän korosti globaalin yhteistyön merkitystä sekä työntekijöille että yritykselle.

– Työntekijöiden jäsenyys globaalissa ammattiliitossa antaa teille tiettyä realismia sekä positiivista profiilia kansainvälisessä kilpailussa, Halonen sanoi Parralle.

Kaupan hankkeen lisäksi Halonen perehtyy työntekijäjärjestöjen rooliin Kolumbian rauhanprosessissa. Kolumbian hallituksen ja FARC-sissijärjestön odotetaan solmivan rauhan maaliskuussa, vuosien neuvottelun jälkeen. Halonen kerää myös tietoa siitä, miten Kolumbiassa voitaisiin mitata YK:n uusien kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista, erityisesti työelämätavoitteiden osalta. YK hyväksyi syyskuussa tavoitteet, joissa on ensi kertaa mukana myös tavoite ihmisarvoisesta työstä ympäri maailman.

Josetta Nousjoki / PAM-lehti
Kirjoittaja työskentelee PAMin kansainvälisten asioiden koordinaattorina.

Presidentti Halonen tapasi myös SASKin opintomatkalaiset Medellínissä. Opintomatkalaisten Ay caramba! -blogi.

Uniónin nettisivujen juttu presidentin vierailusta (espanjaksi)

 

 

Aiheeseen liittyvää

Synkkä vuosi Kolumbiassa

Vuosi 2020 ei tuonut rauhaa Kolumbian ihmisoikeuksien puolustajille. Viime vuonna rekisteröitiin yhteensä 130 rikkomusta muun muassa ay-aktiiveja kohtaan. Suomalainen ay-liike on pyrkinyt vaikuttamaan esimerkiksi vetoamalla

Lue lisää

Suomalaisjärjestöt vaativat ihmisoikeuksien kunnioittamista Kolumbiassa

Kolumbialaiset ovat osoittaneet mieltään muun muassa verouudistusta vastaan. Maan johto on saanut laajaa arvostelua siitä, millä tavoin se on kohdellut mielenosoittajia.

Lue lisää

Työntekijät kyllästyivät huonoihin työoloihin Kolumbiassa

Kolumbian telepalvelualan yrityksen, Teleperformancen, työntekijät vaativat neuvotteluja paremmista työoloista. Työntekijät, jotka palvelevat maailman suurimpia teknologiayrityksiä, ovat ilmoittaneet järjestäytyvänsä ja haluavansa parantaa työolojaan. Työntekijät vaativat ranskalaislähtöistä

Lue lisää