”Häipykää maasta 48 tunnissa tai joudutte kärsimään” – Kolumbialaisten ay-aktiivien henkeä uhataan

SASKin kumppanijärjestön rahastonhoitaja Kolumbiassa on saanut tappouhkauksen. Uhka on todellinen, sillä maassa on pelkästään tänä vuonna murhattu jo 145 kansalaisyhteiskunta-aktiivia.
Igor Díaz Sintracarbón-ammattiliitosta Kolumbiasta sai viikonloppuna tappouhkauksen. (Kuva: IndustriAll)

Tappouhkauksen sai SASKin kumppanijärjestön edustajan lisäksi viisi muta hiilikaivosalan ay-aktiivia. Uhkakirjeessä uhataan tappaa miehet, elleivät he poistu maasta kahden vuorokauden kuluessa. He saivat kirjeen lauantaina 11. toukokuuta. SASKin tietojen mukaan he eivät ole poistuneet maasta.

Uhkauksen takana sanoo olevansa järjestö nimeltä Águilas Negras (Mustat kotkat), joka on uhkaillut useita vasemmistovaikuttajia tällä vuosikymmenellä.

Tappouhkauksen sai kuusi liittoaktiivia muutama päivä sen jälkeen, kun he osallistuivat Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa kokoukseen, jossa käsiteltiin hiiliteollisuuden tulevaisuutta alalla toimivien monikansallisten yritysten ja alankomaalaisten parlamentaarikkojen ja ammattiliittojen edustajien kanssa. He ovat nimeltään Igor Díaz, Juan Carlos Rojas, Dairo Mosquera, Gustavo Benjumea, Jairo Córdoba ja Evelio Aguirre.

Suomalainen ay-liike vetoaa kolumbialaisten kollegojensa turvallisuuden puolesta

SASK ja suomalaiset ay-johtajat lähettivät eilen Suomen Kolumbian Suurlähetystöön ja Suomen OECD-edustustoon Pariisiin kirjeen, jossa toivotaan Suomen korostavan Kolumbian valtion velvoitteita turvata edellä mainittujen ja maan muiden ammattiliittojohtajien turvallisuus sekä oikeus lailliseen toimintaansa Kolumbiassa.

Kirje lähti tiedoksi ja tuen osoitukseksi myös kolumbialaiselle hiilikaivosalan ammattiliitolle, jota uhatut miehet edustavat.

Kirjeessä vaaditaan, että asia otetaan vakavasti Kolumbiassa ja liittoaktiivien turvallisuus taataan.

– Kyseessä on erittäin vakavasti otettava ihmisoikeuksien ja henkilökohtaisen turvallisuuden loukkaus. Osoitamme solidaarisuutemme työntekijöiden oikeuksien puolustajille ja vaadimme heidän ihmisoikeuksiensa, henkensä ja terveytensä turvaamista. Ammattiliittotoiminta on kansalaisoikeus eikä sitä tule uhata, kirjeessä sanotaan.

Kirjeen allekirjoittivat SASKin toiminnanjohtaja Janne Ronkainen sekä SASKin jäsenjärjestöjen SAK:n, STTK:n Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pro:n ja PAMin puheenjohtajat. Niillä kaikilla on ollut tai on parhaillaan SASKin kautta kehitysyhteistyöhankkeita Kolumbiassa.

Kolumbia yksi vaarallisimmista maista ay-aktiiveille

Kolumbia on jo vuosikymmeniä ollut yksi maailman vaarallisimmista maista puolustaa työntekijöiden oikeuksia. Kolumbialaisen El Heraldo -lehden mukaan (artikkeli espanjaksi) vuoden 1973 ja viime vuoden marraskuun välillä 14 000 ay-johtajaa ja -aktiivia on joutunut väkivallan tai vapaudenriiston uhriksi. Pelkästään viime vuonna ainakin 28 murhattiin.

Aiheeseen liittyvää

Thaimaata vaaditaan puuttumaan ihmisoikeusrikkomuksiin

Thaimaan pääministerille osoitettu kirje sai alkunsa Finnwatchin tutkijana toimineen Andy Hallin tuomiosta, joka herätti tyrmistystä maailmalla. Hall tuomittiin syyskuussa ehdolliseen vankeusrangaistukseen muun muassa Natural Fruit

Lue lisää

Miljoonat kotiapulaiset elävät köyhyydessä – ja eniten kärsivät heidän lapsensa 

Maria Lucia ei tiennyt, että hänen poikansa oli lopettanut koulun. Sillä on kauaskantoisia seurauksia. Maailman kotiapulaisten työ on usein lainsuojatonta, palkka on olematon ja esimerkiksi vapaapäiviä

Lue lisää

Naisten tekemän työn merkitystä vähätellään, vaikka Myanmarin kansantalous lepää Ohmar Htunin ja hänen kaltaistensa varassa

Tyttöjen ja naisten aseman parantaminen on Suomen kehitys­politiikan kärkitavoite. Kun kurkistaa 21-vuotiaan Ohmar Htunin kotiin ja elämään, voi päätellä kuinka tarpeellista se on.

Lue lisää