Haavisto: Kehitysmaiden olisi tehostettava verotustaan

– Vaikka kehitysyhteistyössä yleensä pyritään keskittymään kaikkein köyhimpien maiden tukemiseen, suurin osa maailman köyhistä asuu keskituloisissa maissa, SASKin teemaseminaarissa puhunut kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr.) huomautti.

Talouskasvu ei siten yksin riitä köyhyyden vähentämiseen maailmassa, vaan tarvitaan myös toimia, joilla tuloeroja voidaan kaventaa. Haavisto totesi, että tähän on olemassa kaksi hyvää keinoa: ay-liikkeen tukeminen ja verotusjärjestelmän luominen.

– Kun kävin Mosambikissa, eräs paikallinen ilmoitti minulle, että he eivät enää tarvitse kehitysyhteistyötä, koska maan talouskasvu on niin vahvaa. Sitä kuitenkin tarvitaan, koska köyhyys ei ole vähentynyt ja tuloerot kasvavat, Haavisto sanoi.

Vuosituhattavoitteet jäivät puolitiehen

Kun vuosituhat vaihtui 14 vuotta sitten, 189 valtiota lupasi vapauttaa maailman nälästä ja äärimmäisestä köyhyydestä vuoteen 2015 mennessä.

Vuosituhattavoitteiksi koottiin kahdeksan ohjelmakohtaa, joista vain harva näyttää rimaa hipoen toteutuvan. Köyhyysluvut ovat tosin puolittuneet, mutta 1,2 miljardia ihmistä elää edelleen äärimmäisessä köyhyydessä.

Tällä hetkellä valmistellaan ”post-2015-agendaa”, jossa hahmotellaan uudet askelmerkit köyhyyden vähentämiseksi.

Haaviston mielestä tässä työssä on painotettava aikaisempaa enemmän tuloerojen kaventamista ja myös verojärjestelmien luomista kehitysmaissa.

Hän on hahmotellut ajatusta, jossa osa kehitysyhteistyöstä olisi ehdollista. Tuen saannin ehtona olisi, että maa kehittäisi samalla verotulojen ja tullien keräämistä maassa toimivilta yrityksiltä. Haavisto kuitenkin toppuutteli, että hänen esittelemänsä idea on vielä raakile, eikä hän ole vielä testannut sitä omalla virkamieskunnallaan.

Seminaarin muita puhujia olivat STTK:n pääekonomisti Ralf Sund sekä Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Päivi Mattila.

Teksti: Aleksi Vienonen / SASK
Kuva: Jaakko Jaskari

Aiheeseen liittyvää

Kehityspolitiikan tulosraportti: Järjestöjen kehitysyhteistyö on tuloksellista – tätä Suomen verorahoilla saadaan aikaan

Suomen kehitysyhteistyö on vaikuttavaa ja tuloksellista, selviää tänään keskiviikkona julkaistusta kehityspolitiikan tulosraportista. Maailman monet kriisit korostavat pitkäjänteisen kehitysyhteistyön tärkeyttä.

Lue lisää

Tupakkayhtiö British American Tobacco tilille lapsityövoimasta

Tupakanviljelijöille maksetaan niin vähän, että heidän on pakko laittaa lapsensa töihin.

Lue lisää

Lausunto kehityspolitiikan ylivaalikautisesta selonteosta

SASKin lausunto eduskunnan työelämä-ja tasa-arvovaliokunnalle 19.10.2021 Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK on työelämän ihmisoikeusjärjestö, joka lähtee siitä, että tehokkain tapa vähentää köyhyyttä maailmassa on ihmisarvoinen työ, josta

Lue lisää