H&M – lunasta lupauksesi tehtaiden turvallisuudesta

H&M julkaisi eilen Pariisissa eettisyyttä korostavan ”Conscious Exclusive Collectionin”. Samaan aikaan se ei kykene vaatimaan alihankkijoiltaan edes minimitason turvallisuutta työntekijöilleen. Työntekijöiden oikeuksiin perehtyneet juristit ovatkin vaatineet yhtiötä panostamaan turvallisuuteen mieluummin kuin mainostemppuihin. Nämä kolme yksinkertaista asiaa parantaisivat tehtaiden turvallisuutta huomattavasti:

  • palo-ovet ja porraskäytävät
  • lukkojen poisto hätäuloskäynneistä
  • liukuovien poistaminen.

Kansainvälinen Puhtaat vaatteet -kampanja vaatii H&M:ää korjaamaan nämä puutteet yhtiön 3. toukokuuta pidettävään vuosikokoukseen mennessä. Kokous pidetään Ruotsin Solnassa, jossa kampanjaverkosto järjestää ison mielenosoituksen yhdessä kahden muun työntekijöiden oikeuksia edistävän tahon kanssa. Myös muissa maissa – Suomi mukaan lukien – kannustetaan järjestämään tapahtumia H&M:n painostamiseksi.

Jos aiot järjestää tapahtuman H&M:n painostamiseksi, ilmoitathan siitä SASKille, verkoston suomalaiselle kumppanijärjestölle. Välitämme viestin kansainväliselle verkostolle.

Uhkaava tulipalo helmikuussa

Puutteet tehtaiden turvallisuudessa tulivat esiin jälleen helmikuussa, kun H&M:n alihankkijan Matrix Sweatersin tehtaalla syttyi tulipalo. Tällä kertaa loukkaantui vain muutamia työntekijöitä, sillä suurin osa ei ollut vielä aloittanut työvuoroaan. Jos tuli olisi syttynyt tuntia myöhemmin, seuraukset olisivat voineet olla vakavat.

H&M liittyi kolme vuotta sitten Bangladeshin tehtaiden turvallisuutta parantavaan Accord-sopimukseen, mutta sen edellyttämät korjaukset tehtailla ovat pahasti myöhässä. Accord solmittiin sen jälkeen, kun peräti 1 134 työntekijää kuoli Rana Plazan tehdasromahduksessa 23. huhtikuuta 2013. Siitä on nyt kolme vuotta. Saman verran aikaa H&M:llä on ollut korjata puutteet tehtaissa.

Tehtaita tarkastetaan Bangladeshissa

Accord-sopimuksen myötä on tarkastettu lähes 1300 tehdasta ja niissä on havaittu 23 436 paloturvallisuuspuutetta. Valtaosassa korjaukset on myös tehty tai ainakin ne ovat vireillä. Korjaukset tosin ovat viivästyneet useissa muissakin kuin H&M:n tehtaissa, mutta vain yksi tehdas on ilmoittanut, ettei se aio tehdä korjauksia.

Muutamat tehtaat ovat osoittautuneet niin huonokuntoisia että niissä vaaditaan isompia korjauksia ja kolmesta on pitänyt muuttaa kokonaan pois.

Painostus kannattaa

Sopimus toimenpiteineen todistaa sen, että asioita on mahdollista muuttaa. Ja kansainvälinen painostus on hyvä keino vauhdittaa toimia, koska muotiteollisuus ”reagoi herkästi kuluttajien mielenliikkeisiin”, kuten SASKin viestintäpäällikkö Jukka Pääkkönen totesi Vihreän langan haastattelussa.

Lähetä H&M:lle sähköinen painostuskirje. Se onnistuu linkin kautta helposti.

Bangladeshin tekstiilitehtaissa työskentelee arviolta 3,5 miljoonaa ihmistä, heistä suurin osa on äärimmäisen pienipalkkaisia naisia. Muotiteollisuus on siis valtava työllistäjä. Sen tuottamilla voitoilla on mahdollista korjata asiat Bangladeshissa – ja muissakin isoissa tekstiilintuottajamaissa. Myös moni kuluttaja olisi valmis maksamaan vähän enemmän siitä, että ihmishenkiä säästyy.

Puhtaat vaatteet -kampanjan tiedote (englanniksi)
Bangladeshin tehtaiden turvallisuudesta SASKin verkkosivuilla

Jaa artikkeli: