Globaalin tuotannon ongelmat puhuttavat myös Marttoja

Suomalaisten kodinhoitoa jo yli sata vuotta vaalinut Marttaliitto pureutuu nyt myös globaalin vaatetuotannon ongelmiin. Martat ovat järjestäneet ympäri Suomen Garderobi-teemailtoja ja -tapahtumia, joissa on käsitelty myös SASKin työtä maailmalla. Kehittämispäällikkö Terhi Lindqvistin mukaan martat ovat tarttuneet aiheeseen innokkaasti.

– Käsityö- ja kansainvälisen toiminnan martat ovat järjestäneet useita kymmeniä eri Garderobi-tilaisuuksia ympäri Suomen, Lindqvist kertoo.

– Tavoitteena on pohtia tekstiilituotantoa kestävyyden ja sosiaalisen vastuun näkökulmasta, samalla tavoin kuin nykypäivänä puhutaan ruoasta ja ruokatuotannon vaikutuksista terveydelle ja ympäristölle.

Garderobi-teesit tiivistyvät kolmeen neuvoon: harkitse, kierrätä ja korjaa. Pelkästään Suomessa kertyy vuosittain miljoonia kiloja tekstiilijätettä, joista halpatuotantona valmistetut vaatteet vievät leijonanosan. Perinteisten kodinhoitoneuvojen lisäksi martat toivovatkin, että suomalaiset ottavat aktiivisemmin yhteyttä yrityksiin ja vaativat tietoa työntekijöiden työoloista.   

– Vaatteet mielletään osaksi identiteettiä, ja siksi niitä pitäisikin pohtia sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta. Haluamme rohkaista suomalaisia ottamaan yhteyttä vaatevalmistajiin ja kysymään työntekijöiden työoloista esimerkiksi yritysten nettisivuilla tai sosiaalisessa mediassa. Siten vastuullisuudesta tulee myös osa julkista keskustelua.

Garderobi-kampanjaa jatkuu edelleen ympäri Suomen. Lisätietoa löydät Marttojen nettisivuilta. Tee myös leikkimielinen Garderobi-testi.

 

 

Aiheeseen liittyvää

Laajojen kaarien tutkijaa kiinnostavat rakenteet, mutta myös muiden mielipiteet

Vanessa Westerlundille opetettiin pienenä, ettei ketään saa jättää leikin ulkopuolelle. Sama periaate pitää niin työntekijänä kuin SASKin lähettiläänä.

Lue lisää

SASKin lähettiläs Emilia Lakka on empaattinen tutkija

”Syvän etelän” kokemukset ajoivat Emilia Lakan puolustamaan ihmisoikeuksia. Väitöskirjan valmistelun ohessa SASKin lähettiläs tutustuu kulttuureihin ihmisten kautta ja maalaa.

Lue lisää

Lähettiläs tietää enemmän – hae mukaan SASKin syksyn lähettiläskoulutukseen!

Otetaan haltuun työelämän ihmisoikeudet! Punnitaan yhdessä kehitysyhteistyön mahdollisuuksia, keskustellaan ja ideoidaan. SASK kouluttaa uusia kunnon työn lähettiläitä 28.–29. syyskuuta Helsingissä.

Lue lisää