Globaalin tuotannon ongelmat puhuttavat myös Marttoja

Suomalaisten kodinhoitoa jo yli sata vuotta vaalinut Marttaliitto pureutuu nyt myös globaalin vaatetuotannon ongelmiin. Martat ovat järjestäneet ympäri Suomen Garderobi-teemailtoja ja -tapahtumia, joissa on käsitelty myös SASKin työtä maailmalla. Kehittämispäällikkö Terhi Lindqvistin mukaan martat ovat tarttuneet aiheeseen innokkaasti.

– Käsityö- ja kansainvälisen toiminnan martat ovat järjestäneet useita kymmeniä eri Garderobi-tilaisuuksia ympäri Suomen, Lindqvist kertoo.

– Tavoitteena on pohtia tekstiilituotantoa kestävyyden ja sosiaalisen vastuun näkökulmasta, samalla tavoin kuin nykypäivänä puhutaan ruoasta ja ruokatuotannon vaikutuksista terveydelle ja ympäristölle.

Garderobi-teesit tiivistyvät kolmeen neuvoon: harkitse, kierrätä ja korjaa. Pelkästään Suomessa kertyy vuosittain miljoonia kiloja tekstiilijätettä, joista halpatuotantona valmistetut vaatteet vievät leijonanosan. Perinteisten kodinhoitoneuvojen lisäksi martat toivovatkin, että suomalaiset ottavat aktiivisemmin yhteyttä yrityksiin ja vaativat tietoa työntekijöiden työoloista.   

– Vaatteet mielletään osaksi identiteettiä, ja siksi niitä pitäisikin pohtia sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta. Haluamme rohkaista suomalaisia ottamaan yhteyttä vaatevalmistajiin ja kysymään työntekijöiden työoloista esimerkiksi yritysten nettisivuilla tai sosiaalisessa mediassa. Siten vastuullisuudesta tulee myös osa julkista keskustelua.

Garderobi-kampanjaa jatkuu edelleen ympäri Suomen. Lisätietoa löydät Marttojen nettisivuilta. Tee myös leikkimielinen Garderobi-testi.

 

 

Aiheeseen liittyvää

Laajojen kaarien tutkijaa kiinnostavat rakenteet, mutta myös muiden mielipiteet

Vanessa Westerlundille opetettiin pienenä, ettei ketään saa jättää leikin ulkopuolelle. Sama periaate pitää niin työntekijänä kuin SASKin lähettiläänä.

Lue lisää

Tutkitusti totta: SASKin työ maailmalla on vaikuttavaa – työolot paranevat koulutuksen myötä

Parantaako ammattiliittojen tarjoama koulutus työoloja Mosambikissa? Siltä näyttää. Koulutetut työntekijät pystyvät parantamaan työolojaan.

Lue lisää

Lähettilästreffit

Kierrämme eri kaupunkeja ympäri Suomen kuulemassa mielipiteitänne ja toiveitanne vapaaehtoistoimintaan liittyen. Treffeillä voidaan myös pitää pienimuotoisia koulutuksia koskien työelämän perusoikeuksia ja SASKin hankkeita. Ota yhteyttä Susanna

Lue lisää