”Finnwatchin seurantatutkimus kertoo siirtotyöläisten globaalista syrjinnästä”

Kuva: Meeri Koutaniemi

Kansalaisjärjestö Finnwatch julkisti tiistaina seurantatutkimuksen, jossa Suomessa toimivien kauppaketjujen omien tuotemerkkien alla myytävien hedelmämehujen taustalta löytyi jälleen vakavaa työntekijöiden perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien polkemista.

Tutkimus on seurantatutkimus vuosi sitten julkaistulle selvitykselle, joka paljasti, että muun muassa Rainbow- ja Pirkka-mehujen raaka-aine tuotetaan hyvin huonoissa työoloissa thaimaalaisella Natural Fruit -tehtaalla.

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen SASKin toiminnanjohtajan Janne Ronkaisen mielestä tiistaina julkisuuteen jälleen nousseet puutteet Thaimaan elintarviketehtailla kertovat ensisijaisesti siirtotyöläisten syrjinnästä ja siitä, että heidän mahdollisuutensa järjestäytyä ammatillisesti on tehty mahdottomaksi.

– Siirtotyöläiset ovat globaalisti kaikkein haavoittuvin ryhmä. YK:n arvioiden mukaan maailman työväestöstä heitä on noin kymmen prosenttia, Ronkainen sanoo.

Paras keino siirtotyöläisten aseman turvaamiseksi olisi Ronkaisen mielestä ay-liikkeen tukeminen kehittyvissä maissa. Lisäksi siirtotyöläisten järjestäytyminen olisi tehtävä paikallisessa lainsäädännössä mahdolliseksi.

Ilmiö näkyy myös Qatarin stadiontyömailla

Siirtotyöläisten oikeuksien polkeminen näkyy Ronkaisen mielestä myös vuoden 2022 Qatarin jalkapallokisojen rakennustyömailla. Työmailla on ollut viitteitä pakkotyöstä ja muusta vakavasta työntekijöiden ihmisoikeuksien polkemisesta. Asiasta uutisoitiin kansainvälisesti ja myös Suomessa laajasti viime syyskuussa.

Qatarin rakennustyömailla ja majoitusleirien epäinhimillisissä oloissa on kansainvälisten ammattijärjestöjen tilaston mukaan kuollut yksin viime vuoden aikana vähintään kolmesataa työntekijää. Sorretut työntekijät ovat pääosin Nepalista ja muista Aasian maista tulleita siirtotyöläisiä.

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty on kiinnittänyt huomiota Qatarin stadiontyömaiden ihmisoikeusloukkauksiin.

Janne Ronkaisen mukaan Qatarissa näyttäytyy  koko karuudessaan siirtotyöläisten asema globaaleilla työmarkkinoilla.

– Siirtotyövoiman käyttö lisääntyy, mutta useimmissa maailman maissa siirtotyöläiset ovat oikeudetonta kastia, Ronkainen luonnehtii.

Teksti: Aleksi Vienonen / SASK

Katso myös PAMin nuorille suunnattu YouTube-video epäilyttävissä olosuhteissa valmistetuista ananasmehuista!

Aiheeseen liittyvää

Mitä MM-kisoista jäi käteen Qatarin siirtotyöntekijöille?

Kansainväliset ammattiliitot ilmaisevat huolensa Qatarin siirtotyöntekijöiden tilanteesta jalkapallon MM-kisojen jälkeen. Kuten pelättiin, ihmisoikeuskysymykset eivät ole edenneet.

Lue lisää

Nepal elää siirtotyöstä, mutta ulkomailla työskentelemiseen liittyy paljon ongelmia

Katmandulaisen sairaalan johtava hoitaja Sarita Rokaya Rowal näkee työssään, kuinka erityisesti Persianlahden alueelta palaneet nuoretkin siirtotyöläiset kärsivät munuaisvaivoista. Niitä aiheuttavat muun muassa nestehukka ja heikko

Lue lisää

Intian toinen korona-aalto puri kipeästi köyhiä siirtotyöläisiä

Työt loppuivat kaupungissa, mutta maaseudulla niitä ei ole senkään vertaa

Lue lisää