Filippiiniläishotellissa puhalletaan yhteen hiileen

Filippiiniläisen Luksushotelli Manila Peninsulan kokki lähettää terveisiä Suomeen. Hän on puheenjohtajana ammattiliitossa, joka on hyötynyt suuresti suomalaisten ammattiliittojen tuesta.

– Olen Hessel Larcia Filippiineiltä, 47-vuotias kokki, ammattiyhdistysaktiivi ja isä. Minulla on neljä lasta. Työskentelen isossa hotellissa, jossa urani alkoi siivoojana ja tiskaajana vuonna 1987.

Vuosien jälkeen Larcia yleni kokiksi ja eteni myös ay-liikkeessä. Liittonsa puheenjohtajana hän on toiminut nyt seitsemän vuotta.

”Paremmat työolosuhteet kaikkien vastuulla”

– Olemme saaneet neuvoteltua useita palkankorotuksia ja kuukauden palkallisen loman. Motostani ”Not me, we!” (ei minä, vaan me) on tullut koko liiton tunnus, eli kannustan jäseniä toimimaan yhdessä. Luottamusmiehet ja myös tavalliset jäsenet ratkovatkin työpaikkamme asioita ahkerasti. Mielestäni paremmat työolosuhteet ovat jokaisen työntekijän vastuulla, ei vain liiton toimitsijoiden.

– Olen oppinut ja saanut paljon tukea ammattiliittojen perustamasta LEARN-verkostosta, joka on ay-liikkeen oma tutkimus- ja koulutuskeskus. Sen toimintaa tukevat useat suomalaiset ammattiliitot.

Suomalaisten ammattijärjestöjen tukemaa hanketta koordinoi Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK.

Juttu julkaistiin ensin PAM-lehden Postikortti maailmalta -palstalla. Palvelualojen ammattiliiton lisäksi ay-koulutushanketta Filippiineillä tukevat Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Ammattiliitto Pro, Metallityöväen Liitto sekä Toimihenkilökeskusjärjestö STTK.

Aiheeseen liittyvää

Coca-Colan ja Pepsin filippiiniläistehtailla ay-liike kamppailee työntekijöiden oikeuksista uhkauksista huolimatta

Filippiinien tuore hallinto jatkaa vihamielistä linjaansa ammattiliittojen edustajia kohtaan, mutta elintarviketeollisuuden ay-aktiivit keksivät keinoja saadakseen työntekijöille kunnolliset työsuhteet ja paremmat palkat – sekä suojellakseen heitä.

Lue lisää

Maatilatyöntekijöiden minimipalkat nousevat maaliskuussa

Maatilatyöntekijöiden palkat nousevat Etelä-Afrikassa jopa 16 prosenttia. Palkkoja on saatu nostettua muun muassa paikallisen ammattiliiton aktiivisella kampanjoinnilla.

Lue lisää

“Hoidin muiden lapsia, mutta omiani ei hoitanut kukaan”

Kolumbialainen Reinalda Chavessa aloitti kotiapulaisena 13-vuotiaana. Hän kuvaa kokemusta hyväksikäytöksi, josta kärsivät myös hänen omat, nuorena saadut lapsensa. Jotta tulevat sukupolvet eivät joutuisi kohtaamaan samaa,

Lue lisää