Filippiinien presidentin ihmisoikeusloukkaukset huolestuttavat ay-liikettä

Filippiiniläinen aktivisti vastusti tappamisia mielenosoituksessa viime viikon keskiviikkona.

Filippiinien uusi presidentti Rodrigo Duterte on käynnistänyt huumerikollisuutta vastaan aseellisen kampanjan. Sen seurauksena maassa on surmattu epäselvissä oloissa jo lähes 2000 ihmistä, ja tappaminen jatkuu. Duterte astui virkaan heinäkuun alussa.

Myös ay-liike lämpeni Duterten kampanjalupauksille, joissa luvattiin paitsi laittaa rikollisuus kuriin myös lopettaa vuokratyö ja säätää kaikille yleinen sairausvakuutus. Mies lupasi myös poistaa korruption ja solmia rauhan Mindanaon muslimikapinallisten ja äärivasemmistolaisten aseryhmien kanssa.

Ketkä ovat seuraavia uhreja?

Presidentin ilmiselvä välinpitämättömyys ihmisoikeuksia kohtaan on kuitenkin alkanut huolestuttaa ay-ihmisiä ja muita ihmisoikeuksien puolustajia. Ketkä ovat seuraavia uhreja, kun varmistin on nyt poistettu ja presidentti antanut luvan tappaa? Oikeuksiaan vaativat ay-aktiivit ja muut ihmisoikeuksien puolustajat? Saastuttajien varpaille astunut ympäristöliike?

YK:n arvosteltua presidentti Duterten toimintaa hän on uhannut haukkujen saattelemana erota koko järjestöstä.

Filippiinit on vuodesta 2000 asti ollut yksi SASKin pääkohdemaa. Siellä sijaitsee SASKin Kaakkois-Aasian aluetoimisto, jossa tilannetta seurataan tiiviisti.

Filippiinien tilanteesta keskustelevat Ylen aamutelevisiossa perjantaina muun muassa SASKin Jukka Pääkkönen ja Filippiinit-seuran Pekka Borg.

Ylen aamu-tv perjantaina 2. syyskuuta kello 06.42

Aiheeseen liittyvää

”Duterte romutti demokratian kahdessa vuodessa”

Ay-johtajan mukaan Filippiinit on matkalla fasismiin.

Lue lisää

Bisnes vie, valtio ei edes vikise

Kuvitellaan, että Suomen keskelle rakennettaisiin aidattu alue, jonne ulkomaiset yritykset rakentaisivat tehtaansa. Niitä ei koskisi Suomen vero- tai työlainsäädäntö, vaikka alue työllistäisi puoli Pirkanmaata. Suomen

Lue lisää

Työntekijöiden perusoikeudet toteutumassa Filippiineillä

Sopimuksen myötä julkisen sektorin työntekijät ovat saamassa oikeudet järjestäytyä ja neuvotella omista työehdoistaan Filippiineillä. Se on ensimmäisenä Aasian maana ratifioinut kansainvälisen työjärjestö ILOn julkisen alan

Lue lisää