Filippiinien presidentin ihmisoikeusloukkaukset huolestuttavat ay-liikettä

Filippiinien uusi presidentti Rodrigo Duterte on käynnistänyt huumerikollisuutta vastaan aseellisen kampanjan. Sen seurauksena maassa on surmattu epäselvissä oloissa jo lähes 2000 ihmistä, ja tappaminen jatkuu. Duterte astui virkaan heinäkuun alussa.

Myös ay-liike lämpeni Duterten kampanjalupauksille, joissa luvattiin paitsi laittaa rikollisuus kuriin myös lopettaa vuokratyö ja säätää kaikille yleinen sairausvakuutus. Mies lupasi myös poistaa korruption ja solmia rauhan Mindanaon muslimikapinallisten ja äärivasemmistolaisten aseryhmien kanssa.

Ketkä ovat seuraavia uhreja?

Presidentin ilmiselvä välinpitämättömyys ihmisoikeuksia kohtaan on kuitenkin alkanut huolestuttaa ay-ihmisiä ja muita ihmisoikeuksien puolustajia. Ketkä ovat seuraavia uhreja, kun varmistin on nyt poistettu ja presidentti antanut luvan tappaa? Oikeuksiaan vaativat ay-aktiivit ja muut ihmisoikeuksien puolustajat? Saastuttajien varpaille astunut ympäristöliike?

YK:n arvosteltua presidentti Duterten toimintaa hän on uhannut haukkujen saattelemana erota koko järjestöstä.

Filippiinit on vuodesta 2000 asti ollut yksi SASKin pääkohdemaa. Siellä sijaitsee SASKin Kaakkois-Aasian aluetoimisto, jossa tilannetta seurataan tiiviisti.

Filippiinien tilanteesta keskustelevat Ylen aamutelevisiossa perjantaina muun muassa SASKin Jukka Pääkkönen ja Filippiinit-seuran Pekka Borg.

Ylen aamu-tv perjantaina 2. syyskuuta kello 06.42

Aiheeseen liittyvää

Coca-Colan ja Pepsin filippiiniläistehtailla ay-liike kamppailee työntekijöiden oikeuksista uhkauksista huolimatta

Filippiinien tuore hallinto jatkaa vihamielistä linjaansa ammattiliittojen edustajia kohtaan, mutta elintarviketeollisuuden ay-aktiivit keksivät keinoja saadakseen työntekijöille kunnolliset työsuhteet ja paremmat palkat – sekä suojellakseen heitä.

Lue lisää

Oikeus järjestäytyä on ammattiliiton ”elämänveri”

Köyhään kymmenlapsiseen perheeseen syntynyt Annie Enriquez Geron sai isoäidiltään hyvät elämäneväät. Mutta selvitäkseen hengissä hän on tarvinnut myös ammattiliittoa. Nyt hän johtaa sitä.

Lue lisää

Synkkä vuosi Kolumbiassa

Vuosi 2020 ei tuonut rauhaa Kolumbian ihmisoikeuksien puolustajille. Viime vuonna rekisteröitiin yhteensä 130 rikkomusta muun muassa ay-aktiiveja kohtaan. Suomalainen ay-liike on pyrkinyt vaikuttamaan esimerkiksi vetoamalla

Lue lisää