Allekirjoita vetoomus: Ay-oikeudet ovat ihmisoikeuksia

Järjestöjen yhteisessä kampanjassa muistutetaan, että etenkin Iranissa ay-aktiivit on ajettu ahtaalle. Kampanjassa kerätään allekirjoituksia vetoomukseen, joka löytyy osoitteesta ay-oikeudet.fi.

Iranissa itsenäisiä ammattiliittoja ei sallita. Maassa toimii vain muutama riippumaton liitto. Ihmisarvoista palkkaa, parempia työoloja ja työllisyysturvaa vaativia itsenäisesti järjestäytyneitä työntekijöitä sorretaan monin tavoin. Heitä pidätetään mielivaltaisesti, ja monia on tuomittu epäoikeudenmukaisissa oikeudenkäynneissä pitkiin vankeusrangaistuksiin. Riippumattomien ammattiliittojen johtajia on mielipidevankeina.

Samalla kampanja muistuttaa, että Iran ei ole ainoa kolkka maailmassa, jossa ammattiyhdistysaktiivit joutuvat vainotuiksi ja uhatuiksi. Eri puolilla maailmaa kohtuullisia työoloja vaativia työntekijöitä vangitaan, kidutetaan ja jopa tapetaan. Heitä saatetaan pitää vuosikausia vankilassa. Kun tuomio lopulta tulee, se tulee yhteiskuntarauhaa vaarantavasta toiminnasta.

Kuva: Sara Estiri

Aiheeseen liittyvää

Etelä-Amerikassa korona kurittaa niitä, jotka ovat jo valmiiksi heikossa asemassa

Koronavirusepidemia levisi maaliskuun aikana myös Etelä-Amerikkaan. Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa tuhannet venezuelalaiset siirtolaiset ovat joutuneet kaduille. Koronan pelätään myös heikentävän Kolumbian jo haurasta ihmisoikeustilannetta, josta kärsivät

Lue lisää

Naisten oikeudet

SASK tekee työtä sen puolesta, että tasa-arvo toteutuisi työpaikoilla ja naiset olisivat aktiivisia toimijoita ammattiliitoissa.

Lue lisää

”Ne ovat järjettömimmät kisat ikinä”

Intohimoinen jalkapallon ystävä Paavo Arhinmäki uskoo, että muutoksia voi Qatarissa tapahtua vain, jos muu maailma jatkaa painostustaan kisojen jälkeenkin.

Lue lisää