Allekirjoita vetoomus: Ay-oikeudet ovat ihmisoikeuksia

Järjestöjen yhteisessä kampanjassa muistutetaan, että etenkin Iranissa ay-aktiivit on ajettu ahtaalle. Kampanjassa kerätään allekirjoituksia vetoomukseen, joka löytyy osoitteesta ay-oikeudet.fi.

Iranissa itsenäisiä ammattiliittoja ei sallita. Maassa toimii vain muutama riippumaton liitto. Ihmisarvoista palkkaa, parempia työoloja ja työllisyysturvaa vaativia itsenäisesti järjestäytyneitä työntekijöitä sorretaan monin tavoin. Heitä pidätetään mielivaltaisesti, ja monia on tuomittu epäoikeudenmukaisissa oikeudenkäynneissä pitkiin vankeusrangaistuksiin. Riippumattomien ammattiliittojen johtajia on mielipidevankeina.

Samalla kampanja muistuttaa, että Iran ei ole ainoa kolkka maailmassa, jossa ammattiyhdistysaktiivit joutuvat vainotuiksi ja uhatuiksi. Eri puolilla maailmaa kohtuullisia työoloja vaativia työntekijöitä vangitaan, kidutetaan ja jopa tapetaan. Heitä saatetaan pitää vuosikausia vankilassa. Kun tuomio lopulta tulee, se tulee yhteiskuntarauhaa vaarantavasta toiminnasta.

Kuva: Sara Estiri

Aiheeseen liittyvää

”Ne ovat järjettömimmät kisat ikinä”

Intohimoinen jalkapallon ystävä Paavo Arhinmäki uskoo, että muutoksia voi Qatarissa tapahtua vain, jos muu maailma jatkaa painostustaan kisojen jälkeenkin.

Lue lisää

ILOn oikeudet

Ilman liittoa ei ole oikeuksia Oikeus perustaa ammattiliitto ja liittyä liittoon on ihmisoikeus. Se on tärkeä oikeus – kenties merkittävin työhön liittyvistä ihmisoikeuksista. Ammattiliitot kun ovat

Lue lisää

Ihmisoikeuksia ja vaalitulosta kunnioitettava Myanmarissa – suomalaiset järjestöt antavat tukensa kansalaisyhteiskunnalle

SASK ja sen suomalaiset kumppanit Myanmarin hanketoiminnassa SAK, STTK, Teollisuusliitto, Rakennusliitto ja Ammattiliitto PRO esittävät tukensa kansalaisyhteiskunnalle ja vaativat ihmisoikeuksien sekä demokratian kunnioittamista.

Lue lisää