Accord Bangladeshissa: Ammattimaista rakennustarkastusta

Juki-ompelukoneet ja -saumurit surisevat tasaiseen tahtiin Logonetin tehdassalissa. Ompelijat istuvat keskittyneesti. Tuotantolinjan päässä laaduntarkastajat käyvät läpi jokaisen kappaleen.

Logonet on  Juha Saarisen viisi vuotta sitten perustama vaatetehdas Bangladeshin Ashuliassa. Maa on tunnettu pikamuotivalmistuksesta, mutta Saarinen valmistaa siellä EU-standardit täyttäviä, teknisiä työ- ja suojavaatteita.

– Kukaan ei uskonut, että Bangladeshissa osataan valmistaa näin korkealaatuisia ja monimutkaisia työvaiheita sisältäviä tuotteita. Kun aloitimme esimerkiksi Würthin työhousujen valmistuksen, niitä tuli linjalta 30 kappaletta päivässä, nyt niitä tulee kaksi sataa, Saarinen selvittää.

Lähes puolet tehtaista tarkastettu

Kilometrin päässä Logonetin tehtaasta sijaitsee Hameemin tehdas, jonka kaksi ylintä kerrosta paloi vuonna 2010. Ulkoseinät ovat mustana vieläkin. 

Hameemia seurasi vuonna 2012 Tazreenin tehdaspalo, ja lopulta huhtikuussa 2013 Rana Plazan tuhoisa romahdus. Se oli käännekohta Bangladeshin rakennusturvallisuudelle. Ammattiliittojen maailmanjärjestöt ja vaatebrändit aloittivat neuvottelut Accord-sopimuksesta rakennusturvallisuuden parantamiseksi.

Accord aloitti laajamittaisen tehdasrakennusten tarkastamisen helmikuussa 2014. Brändit toimittivat listan käyttämistään tehtaista, jotka Accord laittoi kiireellisyysjärjestykseen. Tähän mennessä on tarkastettu lähes 1 600 tehdasta.

Aluksi Accord käytti ulkopuolisia rakennustarkastusyrityksiä, mutta nyt sillä on omat tarkastajat ja henkilökuntaa yhteensä 120.

Accordin toiminnanjohtajan Rob Wayssin mukaan valtaosa tehtaanomistajista on yhteistyöhaluisia ja haluaa tarkastuttaa tehtaansa. Osa siksi, että voi mainostaa tehtaansa tarkastetun, ja osa siksi, että haluaa oikeasti tietää, mikä on vikana.

– Tehtaita ei ole koskaan ennen tarkastettu, kuten me tarkastamme – ammattimaisesti, Wayss korostaa.

Tarkastajat käyvät läpi tehtaiden palo- ja sähköturvallisuuden, tutkivat rakenteet ja tekevät toimenpidesuunnitelman.

H&M:lle valmistava Bodystretch Bangladesh Ltd. on tyyppiesimerkki Accordin raportoimista turvallisuusriskeistä: pannuhuonetta ja varastotiloja ei ole paloeristetty, metalliset liukuovet pitäisi korvata palo-ovilla, palovaroitusjärjestelmä on vanhanaikainen, hätäuloskäyntireittien valaistus ei toimi, sähköjohtoja ei ole suojattu ja ne ovat alttiita pölylle ja lialle, ja rakenteista löytyy halkeamia. 

Ostajat alkavat vaatia Accordia

Logonet on vuokrannut käyttämästään tehdasrakennuksesta kolme kerrosta käyttöönsä. Maallikon silmään tehdassaleissa näyttää asialliselta: On siistiä ja väljää, ilma vaihtuu hyvin, salissa ei ole kuumaa eikä pölyistä. Vaahtosammuttimet ja ensiapupakkaukset on merkitty näkyvästi. Tehtaalla toimii työsuojelutoimikunta, ja koulutetun palotiimin jäsenet tunnistaa liiveistä.

Logonet ei ole mukana Accordissa, mutta on tietoinen siitä.

– Juuri viikko sitten messuilla Saksassa eräs ostaja oli kiinnostunut tuotteistamme, ja vaatii valmistajiltaan Accordia.

Saarisen mukaan se edellyttäisi vähintään, että kerroksiin pitäisi asentaa sprinklerit ja palopostit.

Logonet on jäsenenä vaatealalla yleisessä BSCI-vastuullisuusaloitteessa. Saarisen mukaan  Logonet on päässyt kaikissa auditoinneissa hyvälle tasolle.

– Meillä käy paljon auditoijia, BSCI:n lisäksi ostajien omat auditoijat, ja viimeksi täällä kävi Finnfundin ryhmä.

BSCI:tä kritisoidaan yritysvetoiseksi ja tasoltaan alhaiseksi, mutta toisaalta se kattaa enemmän yrityksiä kuin muut aloitteet.

Puutteiden korjaaminen kestää

Myönteisestä asenteesta huolimatta tehtaiden puutteiden korjaaminen kestää. Monet tehtaista on tarkastettu puolitoista vuotta sitten, ja useimpien yksittäisten parannustoimien kestoksi on määritelty 1–6 kuukautta.

– Tehtaat ovat toteuttaneet noin neljänneksen toimista. Brändit ja ammattiliitot eivät ole tyytyväisiä, mutta itse luonnehtisin tilannetta kohtuulliseksi, Wayss sanoo.

Hitaus ei johtune Accordin vaatimustasosta, sillä Wayssin mukaan se on alhaisempi kuin Bangladeshin nykyiset rakennusmääräykset, jotka säädettiin jo vuonna 2006.

– Jos olisimme asettaneet nykyiset määräykset kriteereiksi, yhdenkään tehtaan ei olisi annettu jatkaa toimintaa.

Tähän mennessä kolme tehdasta on ”suljettu”, mikä käytännössä tarkoittaa, että brändit eivät enää osta niiltä.

Teksti ja kuvat: Stoorisoppi/Tanja Harjuniemi ja Markku Nummela.

Juttu julkaistu Työmaana maailma -lehdessä 8.12. Lue koko lehti. Uudistuneesta BSCI:stä sivuilla 8–9.

Kuva: Juel Hossan, 26, on A-luokan ompelija ja ansaitsee 90 euroa kuukaudessa. Säädetty vähimmäispalkka on 65 euroa, joka ei kuitenkaan ole elämiseen riittävä palkka.

Jaa artikkeli: