Tue naisten oikeuksien kohentumista Ghanassa!

Kansainvälistä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran maaliskuussa 1911. Itävallassa, Tanskassa, Saksassa ja Sveitsissä järjestettyihin kokoontumisiin osallistui yli miljoona naista ja miestä. He vaativat naisille äänioikeutta, työoikeutta, oikeutta ammattikoulutukseen ja työsyrjinnän lopettamista.

Päivän taustalla ovat myös Yhdysvaltain tekstiiliteollisuuden naistyöntekijöiden lakot olojensa parantamiseksi.

Paljon hyvää on tapahtunut naisten asemassa sadassa vuodessa, myös maailmanlaajuisesti. Silti nainen on työntekijänäkin yhä se haavoittuvampi osapuoli. Vielä hankalampi naisen tilanne on, jos omaa toimeentuloa ei edes ole.

Kulta ei tuo onnea kaikille

Ghanassa Obuasin ja Tarkwan kultakaivoskaupungeissa kaivosmiesten vaimoilla ei ole ollut mahdollisuutta osallistua perheen elättämiseen eivätkä he tunteneet olevansa osa yhteiskuntaa. Tätä tilannetta on parantanut Suomen Ammattiliiton Solidaarisuuskeskuksen SASKin kehitysyhteistyöhanke.

Kullan maailmanmarkkinahinta ja kysyntä heittelevät, ja välillä kaivosmiesten palkat eivät riitä perheen ihmisarvoiseen elämään, vaikka he tekisivät tuplavuoroa. Vaimot ovat suomalaisten tuella päässeet erilaisille kursseille, joilla he ovat hankkineet uusia taitoja toimeentulonsa parantamiseksi.

SASKin tukemaan koulutukseen osallistuneet naiset ovat nyt paljon onnellisempia kuin ennen.

– Kun heillä ei ollut työtä, he olivat masentuneita ja heillä oli avio-ongelmia, Kaivoskaupungin naiset -yhdistyksen jäsenhankkija Augustina Boakye Mensah kertoo.

Nyt he rohkaisevat toisiaan ja ovat itsevarmempia. Miehetkin ovat tyytyväisiä ja suovat mielellään sen, että vaimoilla on elämää myös kodin ulkopuolella.

”Voin nyt maksaa lapsen sairaalamaksut”

Mieheni löysi uuden vaimon ja heitti minut ja lapset ulos. Rakensin kukkulalle hökkelin, jossa asumme nyt. Varastin ennen hiekkaa laittomista kaivoksista ja myin sitä tien varressa rakentajille. Hiekkasäkit olivat hyvin painavia ja niiden kantaminen sattui selkääni. Sadekausina en pystynyt työskentelemään ollenkaan, ja lopulta minun piti lopettaa säkkien kantaminen kokonaan selkäkipujen vuoksi.

SASKin tukemassa koulutuksessa opin leipomaan lihapiirakoita, joita nyt myyn.

Olen jopa onnistunut säästämään hieman rahaa. Äskettäin lapseni joutui kuudeksi päiväksi sairaalaan. Voin nyt maksaa sairaalamaksut.

Dina Dazdie, neljän lapsen äiti.

*****

Voit tukea kaivosmiesten vaimoja kuten juttumme Dinaa lahjoittamalla 10 euroa. Tee se lähettämällä tekstiviesti ”SASK” numeroon 16499. Voit tehdä kertalahjoituksen myös verkkopankkitunnuksilla www.vahvantehtava.fi/tee-lahjoitus/kertalahjoitus.

Kerätyt varat käytetään SASK ry:n kehitysyhteistyöhankkeiden omarahoitusosuuksien kattamiseen. Rahankeräyslupa: POL-2014-16830 (voimassa 1.1.2015-31.12.2016 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuunottamatta).

Jaa artikkeli: