SASKin miniseminaari: Työ, toimeentulo ja hoiva Afrikassa – Suomi, EU ja Afrikan unioni

Afrikassa sosiaaliturva on perinteisesti ollut perheen naisten tekemän palkattoman hoivatyön harteilla. Vain harvat työskentelevät virallisen sektorin töissä, joista kertyy eläkettä ja sairaus- ja äitiysturvaa kuten Suomessa.

Afrikan unioni haluaa kehittää virallista sosiaaliturvaa epävirallisissa töissä ja maataloudessa työskenteleville naisille ja miehille. Siinä työssä Suomi on ollut sen tärkein eurooppalainen kumppani Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n toteuttaman EU-ohjelman kautta. Ohjelmassa on kehitetty Afrikan oloihin räätälöity sosiaaliturvan johtajuuskoulutusohjelma sekä tuettu sosiaaliturvan tulevien ammattilaisten koulutusta yliopistoissa ja muissa oppilaitoksissa. Mitä muuta Suomi voi tehdä?

Afrikassa on nuori väestö ja suuri tarve luoda työpaikkoja. Sosiaalialan töitä virallistamalla voidaan luoda miljoonia uusia virallisia työpaikkoja Afrikan naisille ja miehille, ja samalla vapauttaa vielä suurempi määrä Afrikan naisia palkattomista hoivatyövelvoitteistaan osallistumaan täysipainoisesti työmarkkinoille, yrittäjyyteen ja yhteiskunnalliseen vaikutustoimintaan. Tämä vahvistaisi naisten asemaa, yhteiskuntia ja kansantalouksia Afrikassa.

Tilaisuutta voi seurata livestriimin kautta SASKin Facebook -sivuilla.

Seminaari on maksuton ja kaikille avoin. Tervetuloa!

Aika ja paikka

14.6.2019, SAK, Pitkänsillanranta 3, Helsinki
kello 10–11.30
Ilmoittauduthan 11.6. mennessä!

Ohjelma

Säällinen toimeentulo muuttuvien yhteiskuntien kestohaasteena
Yhteiskuntatieteiden tohtori Timo Voipio, kehityspolitiikan neuvonantaja, ulkoministeriö

Miten sosiaaliturva liittyy SASKin toimintaan?
Kommenttipuheenvuoro: Janne Ronkainen, toiminnanjohtaja, SASK

 

Aiheeseen liittyvää

Koulutus, sosiaaliturva, inhimillisyys ja asenneilmasto ratkaisevat työn tulevaisuuden maailmassa

SASKin seminaarissa ei pelätty robotteja vaan uskottiin ihmisen neuvokkuuteen ja ay-liikkeen rooliin kehittyvien maiden tukijana.

Lue lisää

Intian työläiset saivat äänensä kuuluviin

Yli 150 miljoonaa intialaista työntekijää osallistui perjantaina 2. syyskuuta järjestettyyn lakkoon muun muassa elämiseen riittävän palkan, sosiaaliturvan ja järjestäytymisoikeuksien puolesta. Osallistujat edustivat laaja-alaisesti eri ammatteja aina

Lue lisää

SASKin työ tuottaa tulosta työpaikoilla – ja muuttaa yhteiskunnan rakenteita

SASK parantaa työtä tekevien oloja ja oikeuksia kehitysmaissa. Toiminnasta hyötyi suoraan lähes puoli miljoona ihmistä, epäsuorasti miljoonat. Miten ihmisten elämä muuttui?

Lue lisää