SASKin teemakoulutus: Ihmisoikeudet siirtotyöntekijöille – orjatyö kuriin Qatarin MM-kisoissa 2022

SASKin suosittujen lähettiläskoulutusten rinnalle tulee tänä keväänä myös syventävä teemakoulutus. Helsingissä toukokuussa järjestettävän viikonloppukurssin aiheena on siirtotyö, erityisesti nepalilaisten siirtotyöntekijöiden tilanne Qatarissa. Haku koulutukseen on päättynyt.

Teemakoulutukseen voivat hakea kaikki SASKin jäsenjärjestöjen jäsenet riippumatta siitä, onko lähettiläskoulutus suoritettu.

Viikonloppukurssi järjestetään Helsingissä Hotel Haaga Central Parkissa 18.–19.5. Haku on auki nyt, ja hakemuksia otetaan vastaan 14.4. asti. Hakijoille ilmoitetaan valinnoista haun päättymistä seuraavan viikon aikana. Koulutus on maksuton ja sisältää ruokailut ja tarvittaessa majoitukset kahden hengen huoneissa.

Koulutus tarjoaa SASKin toiminnasta kiinnostuneille mahdollisuuden paneutua yhteen merkittävään työelämän ihmisoikeuskysymykseen syvemmin.

SASKin työ tukee myös Qatarin stadionien rakentajia

SASKin Nepalista muualle töihin lähtevien siirtotyöntekijöiden tilanteeseen keskittyvän hankkeen puitteissa tarjotaan palveluja sekä lähteville että niille, jotka palaavat takaisin kotimaahan.

Köyhästä Nepalista moni lähtee vaihtoehtojen puutteessa maailmalle tienaamaan. Useimmiten kohteena on Lähi-itä, jossa etenkään ulkomaalaisten työntekijöiden oikeudet ovat olemattomat, mikä aiheuttaa esimerkiksi pakkotyötä.

Rakennus- ja puualan työntekijöiden kansainvälinen kattojärjestö BWI pystyy vaikeuksista huolimatta toimimaan Qatarissa, ja siirtotyöntekijät käyttävät sen tarjoamaa kuumaa linjaa ongelmatilanteissa. Liittojen neuvottelema ja Nepalin hallituksen toteuttama ammattitaidon kehittämis- ja sertifiointihanke jatkuu, jotta kotiin palanneet työntekijät  työllistyisivät.

Viime vuoden alkuun mennessä SASKin tukemassa hankkeessa noin 5 000 ihmistä Nepalissa ja Intiassa oli osallistunut koulutuksiin ja lähtöinfoihin. Näitä jatketaan, kunnes jalkapallon MM-kisojen rakennustyöt Qatarissa ovat valmiit ja työntekijöistä ainakin suurin osa palaa kotiin.

Lue lisää SASKin siirtotyöhankkeesta Nepalissa.

Lue työn tuloksista kertova uutinen ja Työmaana maailma -lehden juttu aiheesta.

Kuva: FIFA

Ohjelma

18.–19.5.2019 Hotel Haaga Central Park, Helsinki

LAUANTAI

9:30 SASK toivottaa tervetulleeksi

10:00 Siirtotyön käsite ja ihmisoikeudet, SASKin viestintä ja varainhankinta

Alustus Qatarin tilanteeseen, SASKin viestintä ja varainhankinta

11:00 Tauko

11:15 Qatarin työolot, Ressie Fos, Planning Engineer and President of Cooperation of Construction Workers in Qatar

12:30 Lounas

13:30 Mitä siirtotyöläisten hyväksi tehdään käytännössä? Ressie Fos

14:30 Kahvit

15:00 Paneeli: Millaisia ongelmia siirtotyöhön kietoutuu? Keskustelijoina Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila, Ressie Fos, SASKin kansainvälisen toiminnan päällikkö Juha Vauhkonen

16:00 Urheilu ja ihmisoikeudet Qatarin kisoissa. IS:n urheilutoimittaja Juha Kanerva

17:00 Vapaata

19:00 Illallinen

 

SUNNUNTAI

9:00 Persianlahden siirtotyöläiset: tutkimusta, kokemuksia, näkemyksiä, Heidi Saarinen

10:00 SASKin ja Rakennusliiton työ ja tulokset, Tarja Valtonen ja Nina Kreutzman

11:30 Kahvit

12:00 Työpaja: Miten suomalainen työntekijöiden oikeuksien puolustaja tai jalkapallon ystävä voi vaikuttaa Qatarin siirtotyöläisten oloihin?

13:00 Lounas

14:00 Turvallista kotimatkaa

Aiheeseen liittyvää

Qatarin siirtotyöläiset viimein saamassa oikeuden poistua maasta vapaasti

MM-jalkapallostadioneja orjuuden kaltaisissa oloissa rakentaneet ovat saamassa oikeuden poistua maasta vapaasti. Aiemmin työnantaja takavarikoi passit. SASK on edistänyt siirtotyöntekijöiden ihmisoikeuksia Qatarissa sekä tukenut lähtijöitä Nepalissa

Lue lisää

SASKin kunnon työn lähettiläiden koulutus – syksy 2019

Uusien kunnon työn lähettiläiden vuoden 2019 toinen koulutus järjestetään 28.–29. syyskuuta. Haku koulutukseen aukeaa alkusyksystä.

Lue lisää

Jos haluat avartaa ajatteluasi ja saada muutkin ajattelemaan, hae SASKin lähettiläskoulutukseen!

Miksi kehittyvien maiden työntekijöiden elämästä pitäisi olla kiinnostunut? SASK järjestää taas ammattiliittojen jäsenille kaksipäiväisen koulutuksen. Suosittuun lähettiläskoulutukseen kannattaa hakea pian, sillä hakuaikaa on vain muutama

Lue lisää