Työntekijöiden oikeudet ja lapsityön poistaminen

Intialaisia tyttöjä koulussaEtelä-Aasiassa lapsityövoiman käyttö on edelleen suuri sosiaalinen ongelma, joka pitää yllä köyhyyttä. Laajamittainen lapsityön käyttö saattaa vaikeuttaa työntekijöiden oikeuksien kuten elämiseen riittävän palkan toteutumista.

Hankkeessa pyritään lopettamaan lapsityön käyttö Etelä-Aasian rakennusteollisuudessa. Ongelmaa kitketään työpaikoilla ja yhteisöissä edistämällä sopimustoimintaa, valistamalla, ylläpitämällä lapsityöläisille tarkoitettuja kouluja, vahvistamalla liittoja ja parantamalla työoloja työpaikoilla. Lapsilla on oikeus olla lapsia, ja työn tekeminen kuuluu aikuisille.

Koulutukseen pääsy on useille lapsityöläisille ja heidän perheilleen merkittävä etappi. Myös terveystarkastusten ja oma-apuryhmien tarjoamat hyödyt ovat usein ainutlaatuisia vähävaraisille perheille. Jotta näitä palveluita voitaisiin tarjota myös tulevaisuudessa hankkeen päätyttyä, sen viimeisellä kaudella tavoitteena on  kehittää mukana olevien liittojen toimintaa siten, että niiden taidot ja resurssit riittävät jatkotyön turvaamiseksi.

Välittömiä tuloksia ovat muun muassa kuuden ex-lapsityöläisten koulun toiminnan turvaaminen, joissa saa koulutusta noin 540 lasta. Arvioidaan, että hankkeen aikana ja avulla noin 1000 lasta pääsee viralliseen koulutukseen ja 120 nuorta saa ammatillista koulutusta. Mukana olevat liitot vahvistuvat noin 43 000 uudella jäsenellä, 15 uudella työpaikkakomitealla ja 20 uudella oma-apuryhmällä.

Hankkeessa tarjottava koulutus vahvistaa tietoisuutta työsuojelusta ja katastrofin hallinnasta. Valistaminen kampanjoiden avulla edistää lapsityön käytön kitkemistä, sosiaaliturvan paranemista sekä sopimustoiminnan kehittämistä työpaikoilla, alueeellisesti ja kansallisesti.

Hanketta koordinoivat BWI SARO ja BWI NAC (Building and Woodworkers’ International) ja paikallistoteutuksesta vastaavat BWIn jäsenjärjestöt Kathmandun laaksossa Nepalissa ja Biharin ja Uttar Pradeshin osavaltioissa Intiassa.

Aiheeseen liittyvää

H&M:n työntekijät kertovat nälkäpalkoista ja työlakien loukkauksista 

H&M:n vaatteita ompelevat työntekijät kertovat tuoreessa raportissa nälkäpalkoista ja huonoista työoloista. Bulgarialaistehtaalla tienataan alle 10 prosenttia elämiseen riittävistä palkoista, ja töissä pyörtyminen on tavallista myös Intiassa

Lue lisää

Lapsityö

Lapsen täytyy saada olla lapsi. Siellä, missä SASK mahdollistaa paremman toimeentulon vanhemmille, yhä harvemman lapsen täytyy tehdä työtä. Lapsi pääsee kouluun – ja köyhyyden kierre voi

Lue lisää

Lukutaito tuhansille lapsille

SASK on kanavoinut vuodesta 2007 lähtien yhteensä 1,57 miljoonaa euroa keräystuottoja työhön, jolla on edistetty lasten ja lapsiperheiden asemaa. Valtaosa summasta on käytetty lasten koulunkäyntiin,

Lue lisää