Työelämän tutkimus Mosambikissa

Hotellin vastaanotto MosambikissaMosambikin ammattiyhdistysliike on heikko ja työntekijöiden oikeuksia rikotaan. Paras keino parantaa työntekijöiden asemaa on vahvistaa ay-liikettä työntekijöiden virallisena edustajana. Tutkimukseen perustuva tieto on ay-liikkeelle tärkeä työkalu työntekijöiden oikeuksien edistämisessä ja työelämän rakenteiden epäkohtien osoittamisessa.

Hankkeessa vahvistetaan Mosambikin ammattiliittojen keskusjärjestön OTM-CS:n toimintakykyä, jotta se voi tehokkaammin puolustaa työntekijöiden oikeuksia, vahvistaa ay-liikettä työntekijöiden edunvalvojana sekä argumentoida kolmikanta- ja työehtosopimusneuvotteluissa.

Keskusjärjestö OTM-CS pyrkii myös vaikuttamaan työlain uudistusprosessiin vuoden 2018 aikana, jotta jo saavutettuja oikeuksia ei menetetä ja lakiin saataisiin sisällytettyä parannuksia työntekijöille.

Hanketoimintoja ovat

  • tutkimus ja selvitystyö
  • ay-liikkeen tutkijoiden kouluttaminen
  • tutkimustiedon levittäminen ja hyödyntäminen neuvotteluissa
  • ay-johtajien ja neuvottelijoiden koulutus (mm. sosiaalidialogi, TES-neuvottelu)
  • keskusjärjestön ja sen jäsenjärjestöjen yhteisten kannanottojen laatiminen ja julkaisu
  • kouluttajien koulutus.

Hankkeesta hyötyvät mosambikilaiset työntekijät, keskusjärjestö OTM-CS sekä sen jäsenjärjestöt. Hankkeen tarjoamasta koulutuksesta hyötyvät erityisesti kolme uutta ja heikkoa jäsenliittoa: kotitaloustyöntekijät, epävirallinen sektori ja julkinen sektori. Naisten osallistumista hanketoimintoihin tuetaan.

Hankkeen toteuttaa Mosambikin ammattiliittojen keskusjärjestö OTM-CS.

Aiheeseen liittyvää

H&M:n työntekijät kertovat nälkäpalkoista ja työlakien loukkauksista 

H&M:n vaatteita ompelevat työntekijät kertovat tuoreessa raportissa nälkäpalkoista ja huonoista työoloista. Bulgarialaistehtaalla tienataan alle 10 prosenttia elämiseen riittävistä palkoista, ja töissä pyörtyminen on tavallista myös Intiassa

Lue lisää

SASKin työ vaikuttaa: Työsyrjintä väheni Sambiassa

SASKin työn vaikuttavuutta tutkittiin ensimmäistä kertaa tieteellisin menetelmin. Tutkimuksessa nousi esiin asioita, joihin järjestön hanketyöllä on ollut merkittävä vaikutus Sambiassa. Niitä olivat muun muassa syrjinnän

Lue lisää

Millaista on arki Mosambikissa?

Päivä eteläisessä Mosambikissa on polttavan kuuma, kun 15 suomalaista ammattiyhdistysaktiivia pelmahtaa kadulta sisään odottaen innokkaana ensikohtaamistaan paikallisen ay-väen kanssa. Hissiä rakennuksessa ei ole, joten 8.

Lue lisää