Sukupuolistunut väkivalta kuriin Afrikan julkisella sektorilla 

Ammattiliitot ja maailman työtä tekevät naiset ovat vuosien ajan kamppailleet sukupuolistunutta häirintää ja väkivaltaa vastaan. Valtaosa väkivallasta työelämässä kohdistuu naisiin, mutta se voi kohdistua myös esimerkiksi siirtotyöläisiin tai nuoriin. Hankkeen perustana toimii kansainvälisen työjärjestön ILOn vuonna 2019 hyväksymä, väkivallan ja häirinnän poistamista työelämässä koskeva yleissopimus nro 190. Se velvoittaa valtiot huolehtimaan siitä, että lainsäädäntö takaa kaikille oikeuden tasa-arvoon ja syrjimättömyyteen työelämässä. 

Hankkeen seurauksena Senegalin, Ugandan ja Etelä-Afrikan työtä tekevät naiset ovat paremmin suojeltuja sukupuolistunutta väkivaltaa ja häirintää vastaan ja työpaikoilla saavutetaan rakenteellisia muutoksia. ILOn yleissopimus nro 190 sukupuolittuneen häirinnän ja väkivallan torjumiseksi ratifioidaan eli viedään osaksi hankkeessa mukana olevien maiden ja lainsäädäntöä ja sen sisältö huomioidaan paremmin myös työehtosopimuksissa.  

Hankkeessa vaikutetaan maiden lainsäädäntöön kampanjoimalla. Lisäksi hankkeessa kasvatetaan työntekijöiden tuntemusta oikeuksistaan kouluttamalla sekä neuvotellaan työehtosopimuksiin pykäliä, joilla torjutaan sukupuoleen liittyvää väkivaltaa. 

Hankkeesta hyötyvät Etelä-Afrikan, Senegalin ja Ugandan työtä tekevät, erityisesti naiset. 

Hankkeen toteuttaa julkisen sektorin työntekijöiden kattojärjestö PSI yhdessä sen eteläafrikkalaisten, senegalilaisten ja ugandalaisten jäsenliittojen kanssa. Hankkeen tukijoina suomalaisista ammattiliitoista toimivat JHL ja Tehy. 

Aiheeseen liittyvää

Nyrkin ja hellan väli — historiaan?

Koulutus, tiedotus, lakimuutokset, nollatoleranssi työehtosopimuksissa, työsuojelu, selviytyjien tukeminen ovat hyviä startteja, noin aluksi. Turvalliset työ- ja sosiaalitilat, riskialttiiden henkilöstöryhmien paniikkinappulat, työaikajärjestelyt, kuljetukset kotiin vaarallisina vuorokaudenaikoina,

Lue lisää

Afrikan vapaakauppa-alue avautuu tammikuussa

Afrikan vapaakauppa-alueen (AfCFTA) päätoimipaikka avautui Ghanan Accrassa jo elokuussa, mutta koronapandemian vuoksi vapaa kauppa on alkanut vasta tammikuussa. SASKilla on hanke, joka keskittyy Afrikan vapaakauppaan.

Lue lisää

Suomalaisjärjestöt vaativat ihmisoikeuksien kunnioittamista Kolumbiassa

Kolumbialaiset ovat osoittaneet mieltään muun muassa verouudistusta vastaan. Maan johto on saanut laajaa arvostelua siitä, millä tavoin se on kohdellut mielenosoittajia.

Lue lisää