Siirtotyöläisten ihmisoikeudet Nepalissa

Nepalin rakennusmiehet lähtevät usein ulkomaille siirtotyöhön leveämmän leivän perässäKöyhästä Nepalista moni lähtee muiden vaihtoehtojen puutteessa maailmalle. Yleensä työhön lähdetään Lähi-itään, jossa etenkään ulkomaalaisilla työntekijöillä ei ole juuri mitään oikeuksia, ja he joutuvat helposti hyväksikäytön uhreiksi, usein jopa pakkotyöhön. Tieto ja turvaverkostot ovat tärkeitä heidän oikeuksiensa ajamiseksi. Siirtotyöläiset ovat kaikkialla maailmassa ja kaikilla aloilla yleensä heikommassa asemassa kuin paikalliset.

Siirtotyöläisyyteen keskittyvässä hankkeessa työskennellään turvallisen ja säännellyn siirtolaisuuden edistämiseksi. Siinä tarjotaan palveluja Nepalista toiseen maahan töihin lähteville siirtotyöläisille sekä sinne palaaville.

Rakennus- ja puualan työntekijöiden kansainvälinen kattojärjestö BWI pystyy vaikeuksista huolimatta toimimaan Qatarissa, ja siirtotyöntekijät käyttävät sen tarjoamaa kuumaa linjaa ongelmatilanteissa. Liittojen neuvottelema ja Nepalin hallituksen toteuttama ammattitaidon kehittämis- ja sertifiointihanke jatkuu kotiin palanneiden työntekijöiden työmarkkina-aseman parantamiseksi.

Apua jalkapallon MM-stadionien rakentajille Qatarissa

SASKin tuella Nepalin ammattiliitot osallistuvat alueelliseen ja globaaliin verkostotoimintaan siirtotyöasioiden parissa. Siirtotyöläisten asemaa parannetaan yhteistyönä liittojen, valtionhallinnon ja työnantajien kesken. Hankkeen tuloksena siirtotyö on nepalilaisille turvallisempaa ja säännellympää.

Vuoden 2018 alkuun mennessä noin 5 000 ihmistä Nepalissa ja Intiassa on osallistunut koulutuksiin ja lähtöinfoihin. Näitä jatketaan tulevallakin kaudella Nepalissa siihen asti, kunnes jalkapallon MM-kisojen rakennustyöt Qatarissa ovat valmiit ja työntekijöistä ainakin suurin osa palaa kotiin.

Hankkeesta hyötyvät nepalilaiset rakennusalan siirtotyöläiset ja sen toteuttaa kansainvälinen rakennus- ja puutyöntekijöiden liitto BWI nepalilaisine jäsenliittoineen.

Aiheeseen liittyvää

Qatar estää siirtotyöläisiä poistumasta maasta

Qatar on kieltänyt suurta määrää siirtotyöläisiä palaamasta kotiinsa Intiaan, Nepaliin ja Bangladeshiin, kertoi Helsingin Sanomat torstaina. Siirtotyöläisten kohtelu ei siis näytä parantuneen maan uudesta lainsäädännöstä

Lue lisää

Qatarin siirtotyöläiset viimein saamassa oikeuden poistua maasta vapaasti

MM-jalkapallostadioneja orjuuden kaltaisissa oloissa rakentaneet ovat saamassa oikeuden poistua maasta vapaasti. Aiemmin työnantaja takavarikoi passit. SASK on edistänyt siirtotyöntekijöiden ihmisoikeuksia Qatarissa sekä tukenut lähtijöitä Nepalissa

Lue lisää

Siirtotyöläisten puolustaja savustettiin ulos Thaimaasta

Hallia vastaan on nostettu useita syytteitä hänen toimitettuaan Finnwatchille tutkimusdataa. Ananasmehutehtaan johto hermostui löydöksistä niin paljon, että haastoi tutkijan oikeuteen mitä mielikuvituksellisimmin syyttein, kun tämä

Lue lisää