Siirtotyöläisten ihmisoikeudet Nepalissa

Nepalin rakennusmiehet lähtevät usein ulkomaille siirtotyöhön leveämmän leivän perässäKöyhästä Nepalista moni lähtee muiden vaihtoehtojen puutteessa maailmalle. Yleensä työhön lähdetään Lähi-itään, jossa etenkään ulkomaalaisilla työntekijöillä ei ole juuri mitään oikeuksia, ja he joutuvat helposti hyväksikäytön uhreiksi, usein jopa pakkotyöhön. Tieto ja turvaverkostot ovat tärkeitä heidän oikeuksiensa ajamiseksi. Siirtotyöläiset ovat kaikkialla maailmassa ja kaikilla aloilla yleensä heikommassa asemassa kuin paikalliset.

Siirtotyöläisyyteen keskittyvässä hankkeessa työskennellään turvallisen ja säännellyn siirtolaisuuden edistämiseksi. Siinä tarjotaan palveluja Nepalista toiseen maahan töihin lähteville siirtotyöläisille sekä sinne palaaville.

Rakennus- ja puualan työntekijöiden kansainvälinen kattojärjestö BWI pystyy vaikeuksista huolimatta toimimaan Qatarissa, ja siirtotyöntekijät käyttävät sen tarjoamaa kuumaa linjaa ongelmatilanteissa. Liittojen neuvottelema ja Nepalin hallituksen toteuttama ammattitaidon kehittämis- ja sertifiointihanke jatkuu kotiin palanneiden työntekijöiden työmarkkina-aseman parantamiseksi.

Apua jalkapallon MM-stadionien rakentajille Qatarissa

SASKin tuella Nepalin ammattiliitot osallistuvat alueelliseen ja globaaliin verkostotoimintaan siirtotyöasioiden parissa. Siirtotyöläisten asemaa parannetaan yhteistyönä liittojen, valtionhallinnon ja työnantajien kesken. Hankkeen tuloksena siirtotyö on nepalilaisille turvallisempaa ja säännellympää.

Vuoden 2018 alkuun mennessä noin 5 000 ihmistä Nepalissa ja Intiassa on osallistunut koulutuksiin ja lähtöinfoihin. Näitä jatketaan tulevallakin kaudella Nepalissa siihen asti, kunnes jalkapallon MM-kisojen rakennustyöt Qatarissa ovat valmiit ja työntekijöistä ainakin suurin osa palaa kotiin.

Hankkeesta hyötyvät nepalilaiset rakennusalan siirtotyöläiset ja sen toteuttaa kansainvälinen rakennus- ja puutyöntekijöiden liitto BWI nepalilaisine jäsenliittoineen.

Aiheeseen liittyvää

Koronavirusepidemia uhkaa siirtotyöläisiä Qatarissa

Koronaepidemia on uhka Qatarin haavoittuvaisten siirtotyöläisten terveydelle ja toimeentulolle. Osa siirtotyöläisistä on menettänyt työpaikan yhteiskunnan sulkeuduttua ja osa on jäänyt eristyksiin ilman ruokaa ja palkkaa.

Lue lisää

Intian toinen korona-aalto puri kipeästi köyhiä siirtotyöläisiä

Työt loppuivat kaupungissa, mutta maaseudulla niitä ei ole senkään vertaa

Lue lisää

Tehtävä Qatarissa – jalkapallon MM kisojen-lähestyessä upporikas öljymaa on taipunut siirtotyöntekijöiden asemaa parantaviin uudistuksiin

Siirtotyöläiset eivät saa perustaa ammattiliitoa Qatarissa. Filippiiniläisten työntekijöiden yhdistys järjestää kulttuuritapahtumia ja urheilukilpailuja. Samalla jaetaan työntekijöille tietoa heidän oikeuksistaan.

Lue lisää