Myanmarin tekstiili- ja kaivosteollisuuden työolot

Kolme vaatetyöntekijää työssään

Myanmariin nousee keskimäärin yksi uusi tekstiilitehdas viikossa. Maa näyttää olevan kansainvälisten brändien viimeinen turvasatama, kun ne etsivät halpaa työvoimaa. Kaivosalalla suurimmat ongelmat ovat työn vaarallisuus ja matala tulotaso. Elämiseen riittävästä palkkatasosta ollaan molemmilla aloilla vielä kaukana.

Hankkeessa parannetaan Myanmarin tekstiili- ja kaivosteollisuuden työntekijöiden oloja ja oikeuksia neuvottelu- ja vaikuttamistoiminnan kautta. Liittoja tuetaan järjestäytymisasteen nostossa ja perusasioiden koulutuksessa, jotta ne pystyvät valvomaan työntekijöiden etuja.

Myanmarin talouskehityksen kärjessä ovat tekstiiliteollisuus ja kaivostoiminta sekä rakentaminen & puunjalostus, joissa myöskin parannetaan työntekijöiden oloja SASKin hankkeella. Alat työllistävät paljon diktatuurissa kasvaneita ja oikeuksistaan melko tietämättömiä ihmisiä. Maan ammattiyhdistysliike on palannut maanpaosta muutama vuosi sitten, ja liittojen työ on hyvässä vauhdissa, mutta tuen tarve on mittava.

Hanketta tukevat yhdessä SASK ja hollantilainen sisarjärjestömme FNV.

Hankkeesta hyötyvät teollisuuden, erityisesti vaatetuotannon ja kaivosalan työntekijät. Sitä hallinnoi ja toteuttaa teollisuusliittojen maailmanjärjestö IndustriALL yhdessä Myanmarin ammattiliittojen kanssa.

Aiheeseen liittyvää

Myanmarin työntekijät mukana rauhanomaisissa protesteissa – armeija pidättää ay-väkeä

Myanmarin sotilasvallankaappaus osoittaa, että armeijan keinot ovat vähissä. Kun kansa on yhdistänyt voimansa yli yhteiskuntaluokkien ja keksii yhä uusia keinoja vastustaa armeijaa, sotilaat eivät osaa

Lue lisää

Ihmisoikeuksia ja vaalitulosta kunnioitettava Myanmarissa – suomalaiset järjestöt antavat tukensa kansalaisyhteiskunnalle

SASK ja sen suomalaiset kumppanit Myanmarin hanketoiminnassa SAK, STTK, Teollisuusliitto, Rakennusliitto ja Ammattiliitto PRO esittävät tukensa kansalaisyhteiskunnalle ja vaativat ihmisoikeuksien sekä demokratian kunnioittamista.

Lue lisää

Naisten tekemän työn merkitystä vähätellään, vaikka Myanmarin kansantalous lepää Ohmar Htunin ja hänen kaltaistensa varassa

Tyttöjen ja naisten aseman parantaminen on Suomen kehitys­politiikan kärkitavoite. Kun kurkistaa 21-vuotiaan Ohmar Htunin kotiin ja elämään, voi päätellä kuinka tarpeellista se on.

Lue lisää