Keskusjärjestöjen yhteistyön tukeminen ja kapasiteetin vahvistaminen

Talon rakennusta Nepalin maaseudullaOngelma – ja samalla mahdollisuus – Nepalin ay-liikkeelle on maan muutoksessa oleva poliittinen tilanne. Työnantajat ajavat työelämään joustoja ja mahdollisuuksia harjoittaa epämääräisiä työn muotoja ja työsuhteita. Vastaavasti ay-liike pyrkii yhteistyössä yli puoluerajojen vaikuttamaan lainsäädäntöön mm. neuvottelu- ja lakko-oikeuksien sekä paremman sosiaaliturvajärjestelmän saamiseksi maahan. Liittojen ja keskusjärjestöjen yhteistyön kehittäminen ja neuvotteluaseman varmistaminen ovat oleellisia asioita tässä muutostilassa.

Hankkeessa tuetaan Nepalin keskusjärjestöjen yhteistyötä. Yhdessä ne pystyvät muodostamaan yhteisiä kantoja työelämän kehittämiseksi ja vahvistamaan ihmisarvoisen työn agendaa.

SASKin tuella tässä hankkeessa on aiemmin pystytty vaikuttamaan oikeusvaltion kehittymiseen Nepalissa sekä tärkeisiin ensiaskeliin työntekijöiden kansainvälisissä sopimuksiin perustuvien oikeuksien saavuttamiseksi. Keskusjärjestöjen yhteistyöllä on vaikutettu mm. maasta pitkään puuttuneen perustuslain syntyyn sekä työ- ja sosiaaliturvalakeihin.

Hankkeen avulla JTUCC voi edistää tehokkaammin ihmisarvoisen työn periaatteita, minimipalkkatasojen nostamista ja työsuojelupykäliä lainsäädäntöön.

Hankkeesta hyötyvät suoraan ay-keskusjärjestöt ja niiden aktiivit ja johtajat sekä yhteistyöelin JTUCC. Viime kädessä se hyöduyttää lopulta kaikkia Nepalin työntekijöitä. Sopimuskumppani on JTUCC. Hankkeen toteuttavat JTUCC:iin kuuluvat keskusjärjestöt Gefont, NTUC ja Antuf.

Aiheeseen liittyvää

Jäsenjärjestöt

SASK edistää työelämän ihmisoikeuksia maailmalla yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa. Jäsenjärjestöjä on yhteensä 36.

Lue lisää

Ruohonjuuressa ja rakenteiden rattaissa – työntekijöiden ihmisoikeudet paranevat hitaasti mutta varmasti

Kolumbia on ottanut monia kehitysaskelia, mutta työntekijöiden oikeudet ja esimerkiksi ay-liikkeen vapaus toimia ovat siellä huonoissa kantimissa. Jos maa tulevina vuosina nousee pois kehitysmaiden listalta,

Lue lisää

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Moni putoaa odotusten ja todellisuuden väliseen kuiluun

Etelä-Korea on nepalilaiselle vierastyöläiselle unelmien täyttymys, mahdollisuus ansaita moninkertaisesti enemmän kuin kotimaassa ja tukea sinne jääneitä perheenjäseniä. Monen unelma on kuitenkin kääntynyt painajaiseksi ja päättynyt

Lue lisää