Keskusjärjestöjen yhteistyön tukeminen ja kapasiteetin vahvistaminen

Talon rakennusta Nepalin maaseudullaOngelma – ja samalla mahdollisuus – Nepalin ay-liikkeelle on maan muutoksessa oleva poliittinen tilanne. Työnantajat ajavat työelämään joustoja ja mahdollisuuksia harjoittaa epämääräisiä työn muotoja ja työsuhteita. Vastaavasti ay-liike pyrkii yhteistyössä yli puoluerajojen vaikuttamaan lainsäädäntöön mm. neuvottelu- ja lakko-oikeuksien sekä paremman sosiaaliturvajärjestelmän saamiseksi maahan. Liittojen ja keskusjärjestöjen yhteistyön kehittäminen ja neuvotteluaseman varmistaminen ovat oleellisia asioita tässä muutostilassa.

Hankkeessa tuetaan Nepalin keskusjärjestöjen yhteistyötä. Yhdessä ne pystyvät muodostamaan yhteisiä kantoja työelämän kehittämiseksi ja vahvistamaan ihmisarvoisen työn agendaa.

SASKin tuella tässä hankkeessa on aiemmin pystytty vaikuttamaan oikeusvaltion kehittymiseen Nepalissa sekä tärkeisiin ensiaskeliin työntekijöiden kansainvälisissä sopimuksiin perustuvien oikeuksien saavuttamiseksi. Keskusjärjestöjen yhteistyöllä on vaikutettu mm. maasta pitkään puuttuneen perustuslain syntyyn sekä työ- ja sosiaaliturvalakeihin.

Hankkeen avulla JTUCC voi edistää tehokkaammin ihmisarvoisen työn periaatteita, minimipalkkatasojen nostamista ja työsuojelupykäliä lainsäädäntöön.

Hankkeesta hyötyvät suoraan ay-keskusjärjestöt ja niiden aktiivit ja johtajat sekä yhteistyöelin JTUCC. Viime kädessä se hyöduyttää lopulta kaikkia Nepalin työntekijöitä. Sopimuskumppani on JTUCC. Hankkeen toteuttavat JTUCC:iin kuuluvat keskusjärjestöt Gefont, NTUC ja Antuf.

Aiheeseen liittyvää

SASK tuki Nepalin perustuslain syntymistä

Nepalin eri poliittiset ryhmät olivat vääntäneet perustuslaista kättä aina vuodesta 2007, jolloin hindumonarkia syrjäytettiin sisällissodan päätteeksi. Perustuslain työstämiseen osallistui laajalti myös maan ammattiyhdistysliike, jota SASK

Lue lisää

Selvitys: Järjestöjen kehitysyhteistyö on tuloksellista ja ansaitsee rahoituksensa

Arviointi osoittaa, että järjestöjen työstä hyötyvät nimenomaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevat kehitysmaiden ihmiset. Järjestöt tavoittavatkin ne, joita muut kehitysyhteistyön toimijat eivät tavoita. Järjestöt tukevat ja

Lue lisää

Metsä kiittää työntekijöitään

Vielä kaksi vuotta sitten Joshi, 32, myi polttopuuta aivan kuten monet alueen perheenäidit. Hän etsi sopivia paloja lähimetsistä ja kantoi niitä pitkiä matkoja. Villieläimet pelottivat.

Lue lisää