Julkisen alan työntekijöiden oikeudet Filippiineillä

Filippiniläinen aktivi median haastattelussaFilippiineillä julkisen alan työntekijöiden järjestäytymisoikeudet ovat olleet lähes olemattomat, mikä on asettanut heidät eriarvoiseen asemaan muiden työntekjöiden kanssa. Valtionhallinto ei ole virallisesti tunnustanut paikallisia liittoja neuvottelukumppaneiksi, joten työehdoista ei ole voitu neuvotella.

Työntekijöiden asema ja oikeudet ovat heikentyneet julkisten palveluiden ulkoistamisten seurauksena.

Hankkeessa viedään osaksi lainsäädäntöä Filippiinien vuonna 2017 ratifioima julkisen alan työntekijöiden oikeuksia koskeva ILOn sopimus 151, jonka vaikutukset ulottuvat työpaikoille.

SASK tuki paikallisten julkisen alan liittojen toteuttamaa ratifiointikampanjaa aiemmilla hankekausilla vuosina 2013–2017. Ratifiointi on erittäin merkittävä asia julkisen sektorin työntekijöille.

Hankkeen tuloksena siis ILOn sopimus pannaan täytäntöön ja säädetään ja siihen liittyvän lainsäädäntö. Tähän liitot saavat lainopillista ja teknistä tukea työlainsäädännön asiantuntijoilta. Lisäksi hankkeen puitteissa järjestettävillä koulutuksilla vahvistetaan liittojen kykyä vaikuttaa sekä valvoa ja ohjata sopimuksen toteutumista työpaikkatasolla.

Hankkeesta hyötyvät julkisen alan työntekijät ja alan ammattiliitot.

Hankkeen toteuttavat julkisen sektorin työntekijöiden kattojärjestö Public Services International PSI ja sen filippiiniläiset jäsenliitot.

Aiheeseen liittyvää

Ruohonjuuressa ja rakenteiden rattaissa – työntekijöiden ihmisoikeudet paranevat hitaasti mutta varmasti

Kolumbia on ottanut monia kehitysaskelia, mutta työntekijöiden oikeudet ja esimerkiksi ay-liikkeen vapaus toimia ovat siellä huonoissa kantimissa. Jos maa tulevina vuosina nousee pois kehitysmaiden listalta,

Lue lisää

Indonesiassa runnottiin läpi työntekijöiden oikeuksia heikentävä laki

Yli 2 miljoonaa työläistä osallistuu kolmipäiväisiin lakkoihin, joilla vastustetaan presidentti Joko Widodon politiikan kulmakivenä pidettyä Omnibus-lakia. Laki uhkaa laajalti muun muassa työntekijöiden oikeuksia ja ympäristöä.

Lue lisää

Namibialainen ammattiliitto parantaa sopimuksella työntekijöiden oloja

Kiinalaisyritys laiminlöi muun muassa minimipalkkausta. Ammattiliiton kanssa solmitulla sopimuksella parannetaan esimerkiksi työturvallisuutta rakennuskohteissa.

Lue lisää