Reilut työehdot Kolumbian palvelualoilla

Kauppaketjun kahvilan työntekijä KolumbiassaKolumbian kaupan alan sekä turva- ja ICT-alojen ongelmia ovat huonot työolot, liittoyhteistyön heikkous sekä ammattiliittoihin erittäin kielteisesti suhtautuvat työnantajat. Aloilla toimii useita monikansallisia yrityksiä, jotka  vaikeuttavat liittojen toimintaa monin tavoin jopa väkivallalla uhaten.

Hanke vahvistaa kaupan alan sekä turva- ja ICT-alojen työntekijöiden asemaa Kolumbiassa.

Hankeessa vahvistetaan näiden alojen työntekijöiden asemaa. Tavoitteena on, että liitoilla on kestävä jäsenpohja ja jäsenmaksukertymä sekä hyvät työehtosopimukset. UNIn ja yritysten välisiä raamisopimuksia hyödynnetään tai niiden neuvottelua edistetään.

Liittojen välinen yhteistyö lisää vaikuttavuutta erityisesti tilanteissa, joissa vaaditaan yhteistä rintamaa työnantajien tuottamaa uhkaa vastaan. Yhdessä liitot voivat myös ottaa kantaa laajempiin yhteiskunnallisiin teemoihin parantaakseen työntekijöiden oikeuksia Kolumbiassa.

Hankkeessa koulutetaan ay-aktiiveja ja johtajia mm. neuvottelutaidoissa, jotta yritysten kanssa saadaan neuvoteltua onnistuneita työehtosopimuksia. Hankkeen odotetaan vakiinnuttavan ammattiliittojen toiminnan keskeisissä yrityksissä.  Kohdeyrityksiä ovat kaupan alalla mm. Cencosud ja Sodimac, turva-alalla G4S, Prosegur ja Atlas ja IT-alalla Claromovil.

Hankkeesta hyötyvät kaupan, turva-alan ja IT-alan työntekijät erityisesti kohdeyrityksissä. Hanketta hallinnoi palvelualojen maailmanliitto UNI ja sitä toteuttavat sen keskeiset kolumbialaiset jäsenjärjestöt.

Aiheeseen liittyvää

Kolumbian G4S:n työntekijöille historian ensimmäinen työehtosopimus

Turvallisuuspalveluita tarjoava G4S on yksi SASKin kohdeyrityksistä hankkeessa, jossa pyritään neuvottelemaan onnistuneita työehtosopimuksia.

Lue lisää

Kolumbian satamatyöläiset taistelivat paremmat työolot SASKin tuella

Satamatyöläiset ovat saaneet merkittäviä parannuksia työehtoihinsa Buenaventuran satamassa Kolumbiassa. SASKin kansainvälisen toiminnan suunnittelija Laura Ekholm pitää neuvoteltua työehtosopimusta merkittävänä saavutuksena. – Satama-alalla työehdot ovat heikot, ja

Lue lisää

Kolumbian Unión neuvotteli jo viidennen työehtosopimuksen

Liiton puheenjohtaja Luz Marina Diaz kiittää Cencosud-konsernin johtoa siitä, ettei se ole käyttänyt koronatilannetta hyväkseen.

Lue lisää