Ilmasto-oikeudenmukaisuus Afrikassa

Tansaniassa, Nigeriassa ja Marokossa ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät lämpötilan nousuna sekä lisääntyneinä luonnonkatastrofeina. Ilmastonmuutoksen vaikutukset iskevät voimakkaimmin heikoimmassa asemassa oleviin kansalaisiin ja työntekijöihin, joilla ei välttämättä ole pääsyä peruspalveluihin. Hankkeen toteutusmaissa julkisen alan ammattiliittojen ja hallitusten välinen yhteistyö ilmastonmuutoksen hillinnässä ja oikeudenmukaisessa siirtymässä joko puuttuu täysin tai se on hyvin vähäistä. 

 

Hankkeessa lisätään julkisen alan ammattiliittojen tietämystä ilmastonmuutoksesta ja valmiuksia toimia niin, että ne voivat toimia merkittävässä roolissa maidensa ilmastonmuutoksen hillitsemis- ja sopeutumissuunnitelmissa. Samalla parannetaan ammattiliittojen johdon valmiuksia tehokkaaseen vuoropuheluun. 

 

Hankkeen seurauksena Tansanian, Nigerian ja Marokon julkisen sektorin ammattiliitoilla on yhtenäinen ja vahva ratkaisu ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja keinoja saada työntekijöitä sopeutumaan ilmiön aiheuttamiin muutoksiin oikeudenmukaisesti. Hankkeen aikana liitot tekevät yhteistyötä maiden hallitusten kanssa koskien ilmastonmuutokseen ja oikeudenmukaiseen siirtymään liittyviä toimenpiteitä.  

 

Hankkeesta hyötyvät Tansanian, Nigerian ja Marokon kansalaiset, erityisesti heikommassa asemassa olevat kansalaiset. 

 

Hankkeen toteuttaa julkisen alan työntekijöiden kattojärjestö PSI yhdessä sen tansanialaisten, nigerialaisten ja marokkolaisten jäsenliittojen kanssa. Hanketta tukee Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL. 

Aiheeseen liittyvää

Buffalo Soldiers – eli seikkailijat arvaamattomassa Afrikassa

SASKin opintomatkalaiset tapasivat Mosambikissa kotiapulaisia, banaaniplantaasien työntekijöitä, suurlähettilään, ay-aktiiveja, villieläimiä sekä karaokeen hullaantuneen kapteenin.

Lue lisää

”Monet pelkäävät, etteivät kuole koronaan vaan muihin tauteihin tai nälkään” – Afrikassa on todettu vielä vähän tartuntoja, mutta koronaviruksen vaikutukset näkyvät jo

Etenkin epävirallisen sektorin työntekijät ovat tyhjän päällä koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vuoksi ja miljoonat voivat syöksyä köyhyyteen, varoittavat YK:n kehitysohjelman UNDP:n asiantuntijat. Toisaalta kriisi voi olla

Lue lisää

Ilmastonmuutos torjuttava oikeudenmukaisesti niin, että köyhien maiden työntekijät eivät päädy sijaiskärsijöiksi

Ilmastonmuutoksen estäminen vaatii uusia ratkaisuja, ja kun niitä tehdään, on kohdeltava oikeudenmukaisesti jo nyt heikoimmassa asemassa olevia työntekijöitä.

Lue lisää