Yli 400 kansanedustajaehdokasta haluaa Suomeen yritysvastuulain

Yritysvastuulaki on etenemässä kovaa vauhtia seuraavan hallituksen ohjelmaan. Lakia kannattavat SDP, Vihreät, Vasemmistoliitto, RKP ja Feministinen puolue. Lisäksi 442 kansanedustajaehdokasta lähes kaikista puolueista on sitoutunut edistämään lakia valituksi tultuaan.

Ykkösketjuun-kampanjamainos julkisen rakennuksen seinässäSuomen nykyinen lainsäädäntö ei estä yrityksiä markkinoimasta Suomessa esimerkiksi  hikipajoissa tuotettuja tuotteita. Yritysvastuulaki puuttuu ongelmaan velvoittamalla yritykset huolehtimaan ihmisoikeuksista niiden arvoketjuissa.

– Laki perustuisi YK:n yritysvastuuperiaatteissa määriteltyyn huolellisuusvelvoitteeseen, sanoo #ykkösketjuun-kampanjaa koordinoivan Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Huolellisuusvelvoitteen myötä yrityksillä tulisi olla käytössään asianmukaiset prosessit toimintansa kielteisten ihmisoikeusvaikutusten tunnistamiseksi, välttämiseksi ja vähentämiseksi.

Laki etenee eri puolilla Eurooppaa

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitää tärkeänä, että Suomeen saadaan yritysvastuulaki.

– Vastaavaa lainsäädäntöä on voimassa jo Ranskassa. Yritysvastuulaki on valmisteilla myös Sveitsissä, Saksassa, Alankomaissa ja monessa muussa maassa. Suomen tulee siirtyä yritysvastuun edelläkävijämaiden joukkoon, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Yritysvastuulakia ajaa yli 135 yrityksen ja järjestön yhteinen #ykkösketjuun-kampanja.

– Yritykset, ammattiyhdistysliike ja kansalaisyhteiskunta ovat yhdistäneet voimansa ihmisoikeuksien puolesta. Haluamme, että ihmisoikeuksien kunnioittaminen ei ole yrityksille enää jatkossa vapaaehtoista, sanoo Hannes Bengs, Pure Waste -yrityksen perustaja.

Myös SASK on mukana Ykkösketjuun-kampanjassa, joka huipentuu tänään käynnistyvään toimintaviikkoon. Kampanja näkyy Helsingissä Narinkkatorilla ja Musiikkitalolla, ja aktivistit jakavat Pauligin tarjoamia #ykkösketjuun-kahveja ehdokkaille ympäri Suomen.

Aiheeseen liittyvää

SASKin kumppanijärjestön pääsihteeri syytettynä Hongkongissa – presidentti Halonen ja SASK ilmaisevat huolensa Kiinan ihmisoikeustilanteesta

Hongkongin tiukentunut lainsäädäntö demokratian ja kansalaisyhteiskunnan puolustajia kohtaan näkyy yhä uusina pidätyksinä. Torstaina 9. maaliskuuta pidätettiin Hongkongista käsin toimineen, kotiapulaisten oikeuksia kansainvälisesti puolustaneen järjestön pääsihteeri

Lue lisää

Yli 60 prosenttia maailman työläisistä työskentelee epävirallisessa taloudessa

Valtaosa maailmalla tehdystä työstä on epävirallista. Koronapandemia on lisännyt sen määrää entisestään. SASK tekee työtä epävirallisten työntekijöiden oikeuksien puolesta monin paikoin pyrkimällä virallistamaan kotiapulaisten ja

Lue lisää

Yritysvastuu

Suuri osa kuluttamistamme tuotteista valmistetaan ihmisoikeusloukkausten kannalta riskialttiissa kehitysmaissa, ainakin osittain. Kuka vastaa siitä, että työntekijöiden olot kestävät päivänvaloa?

Lue lisää