Uusin Työmaana maailma -lehti nostaa naiset esiin

– Pohjoismaat ja Eurooppa kuvittelevat usein, että ne ovat tasa-arvon edelläkävijöitä. Mutta pieni afrikkalainen kansakunta paljastaa meille omat luutuneet harhakuvamme. Ei Suomessa tai Ruotsissa, vaan Namibiassa on maan metalliliiton johtoon noussut nuori nainen, Metalliliiton Ahjo-lehden toimittaja Suvi Sajaniemi kirjoittaa lehdessä.

Lehti on luettavissa täällä.

Sajaniemen artikkelissa haastatellaan Namibian metalliliittoa johtavaa Justina Jonasia.

Lehdessä haastatellaan Ghanan rakennusalojen ammattiliiton CBMWU:n apulaispääsihteeriä. Hän on maan ay-liikkeen ensimmäinen naisjohtaja.

Lehdessä on julkaistu myös ghanalaisia palvelualojen työntekijöitä, jotka kertovat työnsä arjesta naisnäkökulmasta. Seksuaalinen häirintä on tavallista.

Burman naiset nousevat

Lisäksi Aasian naisliike on esillä tuoreimmassa lehdessä. Toimittaja Maria Palon artikkelissa kerrotaan, kuinka Burma on matkalla kohti demokratiaa, vaikka ihmisoikeuksia poljetaan päivittäin. Pääosassa on naisten taistelu oikeuksistaan.

– Meillä ei ole oikeuksia, emme saa erota, emme saa peria. Edes omasta kehostamme emme saa päätää. Meidät on kasvatettu miellyttämään toista sukupuolta, tottelemaan ja hymyilemään, burmalainen naisaktiivi Ah Hkawan kertoo haastattelussa.

Tilanne on kuitenkin menossa parempaan suuntaan Burmassakin.

– Jos kehitys jatkuu tätä menoa kuin nyt, tulevien äitien ajatusmaailma on varmasti toinen, Ah Hkawan sanoo.

Oikaisu: Lehdessä julkaistin Justina Jonasin haastattelun yhteydessä väärä kuva. Kuvassa ei ole MANWU:n pääsihteeri Justina Jonas, vaan saman liiton varapääluottamusmies Leynette Mbukusi. Toimitus pahoittelee virhettä.

 

 

Aiheeseen liittyvää

Malawissa naiset tekevät enää päivävuoroa

Aiemmin hiilikaivoksella työskentelevät naiset kärsivät sosiaalitilojen puutteesta sekä pitkistä kotimatkoista. SASKin ja Teollisuusliiton avulla naisten asemaa on saatu parannettua.

Lue lisää

Namibialainen ammattiliitto parantaa sopimuksella työntekijöiden oloja

Kiinalaisyritys laiminlöi muun muassa minimipalkkausta. Ammattiliiton kanssa solmitulla sopimuksella parannetaan esimerkiksi työturvallisuutta rakennuskohteissa.

Lue lisää

Väritetään maailma oranssiksi väkivaltaa vastaan

Oranssit päivät -kampanjalla kiinnitetään huomio sukupuolittuneeseen väkivaltaan maailmanlaajuisesti. Toimia tarvitaan, sillä esimerkiksi suomalaisista lähes puolet on huolissaan turvallisuudestaan, kirjoittaa SASKin tasa-arvoasiantuntija Tarja Valtonen järjestön

Lue lisää