Suomalaisyhtiön potkimat työntekijät aloittivat nälkälakon Meksikossa

PKC Group irtisanoi joulukuun puolivälissä Meksikossa Acuñan tehtailta 122 työntekijää.  Työntekijöiden joukossa oli 18 henkilöä, jotka kuuluvat Meksikon kaivostyöntekijöiden liiton paikallisosaston toimikuntaan. Liitto epäilee, että heidän irtisanomisensa taustalla on heidän toimintansa viime vuonna, kun tehtailla äänestettiin mihin liittoon työntekijät kuuluisivat. He toimivat liiton nimeäminä vaalitarkkailijoina.

Asiasta kertoo Metalliliitto verkkosivuillaan.

PKC Group oli tehnyt Meksikossa niin sanotun suojelusopimuksen CTM-ammattiliiton kanssa. Suojelusopimuksella estettiin PKC:n työntekijöiden järjestäytyminen riippumattomaan ammattiliittoon Los Minerosiin.

Lokakuussa järjestetyssä äänestyksessä Los Minerosia kannatti 2 311 työntekijää. CTM-liitto sai 198 ääntä enemmän.

SASK jatkaa kampanjaa ay-oikeuksien puolesta

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen viestintäpäällikkö (vt.) Aleksi Vienonen korostaa, että kyseessä on räikeä ay-oikeuksien loukkaus.

– Järjestäytymisvapaus on ihmisoikeus. Meksikossa jotkut työnantajat polkevat tätä ihmisoikeutta käyttämällä hyväkseen lainsäädännön porsaanreikää, joka mahdollistaa järjestäytymisoikeuden estämisen niin sanottuja keltaisia ammattiliittoja hyödyntämällä, Vienonen sanoo.

Keltainen ammattiliitto on liitto, joka on tosiasiassa työnantajien hallinnoima.

– Erityisen valitettavaa on, että tässä on mukana myös suomalaisia työnantajia.

Myös Finnwatch on kiinnittänyt huomiota Meksikon heikkoon ay-tilanteeseen ja siihen, että mukana on myös suomalaisia yrityksiä. Järjestö julkaisi aiheesta raportin joulukuussa.

Latinalaisen Amerikan ay-oikeuksien heikko toteutuminen nousee keväällä myös SASKin ja Amnertyn yhteiskampanjan teemaksi.

– Jatkamme Amnestyn ja SASKin viimevuotista Ay-oikeudet.fi -kampanjaa. Kampanja käynnistyy keväällä ja huipentuu Maailma kylässä -festivaaleihin toukokuun viimeisenä viikonloppuna, Vienonen kertoo.

PKC:n toiminta nousi päivänvaloon vuosi sitten keväällä, kun MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma teki aiheesta tv-raportin.

Kuvassa PKC:n lakkoilevia työntekijöitä (kuva: Javier Zuniga/Los Mineros)

Aiheeseen liittyvää

Kotien työntekijät ja heidän lapsensa hyötyvät parantuneesta toimeentulosta ja sosiaaliturvasta

Kotitalouksien työntekijät ja heidän perheensä ovat miltei kaikissa yhteiskunnissa hyvin heikossa asemassa. SASKin kumppanit tekevät työtä ihmisten puolesta, jotka jäävät marginaaliin.

Lue lisää

Qatarin lait ovat uudistuneet työntekijän eduksi – enää ne on saatava koko kentän käyttöön

Ovatko siirtotyöntekijöiden aseman parantamiseksi Qatarissa tehdyt toimet silkkaa harhauttelua? Vai voiko tuloksena olla maalipotku, joka merkitsee ihmisarvoisen työn voittoa myös seuraavia isoja urheilukisoja rakentaville työntekijöille?

Lue lisää

Pitkäjänteistä työtä työelämän ihmisoikeuksien puolesta

Kymmenen vuotta ei ole aika eikä mikään, jos tavoitteena on parantaa vaikkapa kahden miljoonan indonesialaisen työehtoja. SASKin hankkeissa vuonna 2019 saavutetut tulokset ovat vaatineet paitsi

Lue lisää