Qatar estää siirtotyöläisiä poistumasta maasta

Qatar on kieltänyt suurta määrää siirtotyöläisiä palaamasta kotiinsa Intiaan, Nepaliin ja Bangladeshiin, kertoi Helsingin Sanomat torstaina. Siirtotyöläisten kohtelu ei siis näytä parantuneen maan uudesta lainsäädännöstä ja kansainvälisestä painostuksesta huolimatta. Myös SASK on kampanjoinut Qatarin siirtotyöläisten puolesta ja tarjoaa työhön lähtijöille tukea ja tietoa jo kotimaissaan Intiassa ja Nepalissa.

Qatariin on tullut valtavasti siirtotyöläisiä vuoden 2022 jalkapallon maailmanmestaruuskisoja varten. Heidän kohteluaan on arvosteltu epäinhimilliseksi ja työolosuhteita vaarallisiksi. Ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUCin arvion mukaan avauspotkuun mennessä kisatyömailla kuolee 7 000 työntekijää.

Äärimmäinen väsymysoireyhtymä on vienyt kansainvälisen ay-liikkeen mukaan hautaan jo tuhat nuorta kisarakentajaa. Työtä tehdään Qatarissa äärimmäisessä kuumuudessa ja asumisolot ovat ala-arvoiset. Ehtiäkseen tehdä ruokaa 60 hengen keittiössä, joutuu heräämään kolmelta aamuyöllä, työntekijät kertovat.

Kohtuuttomat kulut ja välitysfirmat kuriin

SASKin hanke työntekijöiden aseman parantamiseksi lähtömaista käsin on ollut voimassa nyt kaksi vuotta, ja tulokset ovat lupaavia. Pelkästään viime vuonna tavoitettiin yli 3600 ihmistä.

Siirtotyöläisyyden ongelmia on nostettu lähtijöiden lisäksi maiden poliittisten päättäjien ja järjestöjen tietoisuuteen. Nepalissa järjestettiin viime joulukuussa myös radiokampanja kuudella radioasemalla turvallisen siirtolaisuuden puolesta.

– Nepalissa ollaan SASKin tukemien ammattiliittojen vaikutustyön ansiosta toimeenpanemassa Free Ticket Free Visa -aloitetta, joka vähentää siirtotyöhön lähtijöiden kuluja lähes 80 prosenttia, kertoo rakennusliittojen kattojärjestön BWI:n toimitsija Anup Srivastava SASkille toimittamassaan raportissa

Liitot vetosivat hallitukseen, ettei se taivu usein eettisesti kyseenalaisesti toimivien välitysfirmojen painostuksen alla. Ne vastustavat aloitetta.

Lähtijöille on myös perustettu tukiryhmiä, joihin he voivat ottaa yhteyttä jouduttuaan ongelmiin ja myös palaajille tarjotaan tukea.

Hankkeen aikana epäeettisesti ja osin laittomasti toimivat välitysfirmat pyritään saamaan noudattamaan sovittuja pelisääntöjä. Rekrytointia ohjaavaa normistoa halutaan kehittää, jotta välitysfirmat saadaan toimimaan eettisesti ja laillisesti.

Työmaiden tarkastukset alkaneet Qatarissa

Estäessään siirtotyöläisiä poistumasta maasta Qatar rikkoo uutta työlakia. Se tuli voimaan joulukuussa ja sen tarkoituksena on helpottaa siirtotyöläisten mahdollisuutta vaihtaa työpaikkaa ja lähteä maasta ilman työnantajan lupaa. Ilmoitus työnantajalle riittää.

Laki edellyttää myös kirjallista työsopimusta siirtotyöläisille. Lisäksi Qatarissa sallittiin ulkopuoliset tarkastukset MM-kisojen rakennustyömaille. Ensimmäinen järjestettiin helmikuussa.

Ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC ja rakennusalan kansainvälinen liitto BWI ovat painostaneet Qataria ja jalkapalloliitto Fifaa menestyksekkäästi ja BWI on auttanut siirtotyöläisiä. SASK tekee projektityötään juuri BWI:n kanssa yhteistyössä.

SASK on kerännyt nimiä vetoomukseen, jossa Fifaa ja Qataria vaaditaan parantamaan työntekijöiden työolosuhteet.

Lue myös:

Ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUCin 34-sivuinen raportti: The case against Qatar

Jaa artikkeli: