Nike maksaa miljoonan dollarin ylityökorvaukset Indonesiassa

(SASK)
Niken korvauspäätös on tulosta suurten urheiluyhtiöiden, paikallisten ammattiliittojen ja kansainvälisen Play Fair 2008 –kampanjaverkoston neuvottelemasta Freedom of Association –protokollasta, jolla merkkiyhtiöt takaavat ammattiliitoille toimintaoikeudet indonesialaisissa tehtaissaan. Useimmat tunnetut urheilumerkit teettävät vaatteitaan ja jalkineitaan Indonesiassa, jossa ylipitkät työpäivät ja järjestäytymisoikeuksien rikkomukset ovat arkipäivää. Viime vuonna allekirjoitettuun sopimukseen ovat Niken ohella sitoutuneet mm. Adidas ja Puma.

Nike maksaa yli miljoonan dollarin ylityökorvaukset pelkästään yhden tehtaan työntekijöille. Banten maakunnassa Indonesiassa toimivalla PT Nikomasin tehtaalla on lähes 4.500 työntekijää, jotka viimeisen kahden vuoden aikana ovat tehneet yli 600.000 ylityötuntia saamatta niistä laillista korvausta. Työntekijöiden mukaan ylitöiden teettäminen ilman korvausta on jatkunut jo 18 vuotta, mutta Indonesian lain mukaan taannehtivat korvaukset voi ulottaa vain kaksi vuotta taaksepäin.

Ammattiliitto Serikat Pekerja Nasional ja tehdas neuvottelivat korvauksesta lähes vuoden. Ammattiliiton puheenjohtajan Bambang Wirahyoson mukaan päätöksestä voi tulla ennakkotapaus, joka koskettaa useita muita monikansallisia yhtiöitä Indonesiassa ja miljoonia niiden työntekijöitä.

”Tässä on mahdollisuudet lähettää iskuaalto läpi koko indonesialaisen ammattiyhdistysliikkeen”, Wirahyoso sanoi brittiläisessä Guardianissa. Niken tehtaan kanssa käytyjen neuvotteluiden jälkeen liitto on entistä paremmin valmistautunut vastaaviin tapauksiin. ”Tämä on vasta alkua.”

Ammattiliiton mukaan on aivan tavallista, että indonesialainen tehdastyöläinen työskentelee seitsemänä päivänä viikossa ilman ylityökorvauksia tai muita etuja. Kansainvälinen Playfair-kampanja on Ateenan olympialaisista 2004 saakka kampanjoinut sen puolesta, että johtavat urheiluvälinebrändit alkaisivat maksaa elämiseen riittäviä palkkoja, turvaisivat oikeuden ammatilliseen järjestäytymiseen ja tarjoaisivat työntekijöille turvallisempia työsuhteita. Kampanjan mukaan tuottavuusvaatimukset ja kireät tuotantoaikataulut johtavat usein työntekijöiden oikeuksien rikkomiseen.

Niken ja SPN-ammattiliiton sopimuksen mukaan työntekijät saavat korvaukset helmikuun alussa. Liitto on käynnistänyt myös tekstiviestipalvelun, johon työntekijät voivat ilmoittaa mahdollisista sopimusrikkomuksista.

1990-luvun lapsityöskandaaleissa ryvettynyt Nike on sittemmin pyrkinyt parantamaan imagoaan ja yhteiskuntavastuutaan. Keväällä 2005 Nike mm. avasi koko alihankintaketjunsa avoimelle tarkastelulle ensimmäisenä suurista urheilumerkeistä. Tätä pidettiin edistyksellisenä askeleena tuolloin, kun muut brändit salasivat alihankintaketjunsa liikesalaisuuteen vedoten. Niken lausunnossa tehtaan ja työntekijöiden sovinnosta todetaan, että yhtiö ”kiittää tehdasta toimintasuunnitelmasta ja yrityksistä korjata epäkohtia, joita on havaittu työntekijöiden oikeuksien turvaamisessa. Nike jatkaa työntekijöiden pyrkimysten seurantaa ja tukemista korjatakseen tilanteen”.

Myös Suomen ammattiyhdistysliike on mukana kansainvälisessä Play Fair -verkostossa. SASK ja ammattiliitto TEAM rahoittivat vaatetusalan kansainvälisen ammattiliiton ITGLWF:n hanketta, jolla tuettiin paikallisia ammattiliittoja näiden neuvotteluissa urheiluyhtiöiden kanssa.

Jaa artikkeli: