Loppu laittomuuksille filippiiniläistehtaalla

Laittomia vähennyksiä palkoista ja pimitettyjä veroja. Pitkiä työputkia ja sairaalahoitoon johtanutta uupumusta. Näissä oloissa neuvotteluoikeus on se, mikä parhaiten auttaa työntekijäitä.

Philippine Metalworkers' Alliancen aktiiveja

Filippiineillä onnistuttiin SASKin tuella perustamaan ammattiliitto erityistalousalueella sijaitsevaan metallialan yritykseen. Yrityksessä tapahtui useita laittomuuksia, ja se teki kaikkensa estääkseen työntekijöiden oikeuksien puolesta taistelevan liiton perustaminen.

Ihmiset joutuivat tekemään 30 päivän työputkia ilman vapaapäiviä. Päivittäinen työaika on ollut 12 tuntia. Kova tahti on aiheuttanut jopa sairaalahoitoon johtaneita uupumisia – ja yhden työntekijän kerrotaan kuolleen.

Palkoista tehtiin laittomia vähennyksiä, vaikka ne olivat muutenkin matalampia kuin muissa saman alan yrityksissä. Työnantaja ei myöskään toimittanut työntekijöiden palkoista perittyjä veroja ja sosiaaliturvamaksuja asianmukaisesti eteenpäin. Äitiyspäivärahojen saaminen kesti kuukausia.

Lisäksi työnantaja pyrki aktiivisesti torppaamaan liiton perustamisen keksimällä tekaistuja väitteitä sen toiminnasta. Se myös väitti saaneensa viestin Japanin pääkonttorista, että tehdas suljetaan välittömästi, jos sinne perustetaan ammattiliitto.

Iso askel työntekijöiden hyväksi

Osittaiset toimintaoikeudet jo saanut liitto kuitenkin ryhtyi oikomaan väitteitä ja sai puolelleen työehtosopimusneuvotteluihin tarvittavan enemmistön aivan äskettäin. SASKin Kaakkois-Aasian aluekoordinaattori Marlon Quesada pitää juuri tätä onnistumista suuressa arvossa.

– Tämä on ensimmäinen LIMAn eritystalousalueelle perustettu ammattiliitto, jolla on mahdollisuus tulla tunnustetuksi tes-neuvottelukumppaniksi. Se voi toimia merkittävänä päänavaajana muille alueen yrityksille. LIMA on yksi Filippiinien suurimmista eritystalousalueista.

Filippiineillä liitot ovat yrityskohtaisia ja siis myös työehtosopimukset neuvotellaan yrityskohtaisesti, ei valtakunnallisesti kuten Suomessa. Kyseisen liitto on kuitenkin paikallisessa mittakaavassa iso: autonvalmistajille sähkökaapeleita tuottavassa Furukawa-yrityksessä on yli 5 000 työntekijää.

Erityistalousalueet houkuttelevat yrityksiä veroeduin

Erityistalousalueita eli eräänlaisia maan sisäisiä veroparatiiseja perustetaan ulkomaisten yritysten houkuttelemiseksi kehittyviin maihin. Hintana on kuitenkin se, että maa saa hyvin vähän verotuloja, maan työlakien noudattamista katsotaan näillä alueilla läpi sormien. Työntekijät kärsivät huonoista työoloista ja matalista palkoista.

SASK ja suomalaiset ammattiliitot tukevat työntekijöiden oikeuksien toteutumista Filippiineillä, jossa oikeuksia poljetaan usein systemaattisesti. Filippiineillä työntekijöiden aktiivinen puolustaminen voi olla myös hengenvaarallista. Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC listasi sen viime vuonna maailman 10 ay-aktiiveille vaarallisimman maan joukkoon.

Teksti: Laura Ventä

Aiheeseen liittyvää

Coca-Colan ja Pepsin filippiiniläistehtailla ay-liike kamppailee työntekijöiden oikeuksista uhkauksista huolimatta

Filippiinien tuore hallinto jatkaa vihamielistä linjaansa ammattiliittojen edustajia kohtaan, mutta elintarviketeollisuuden ay-aktiivit keksivät keinoja saadakseen työntekijöille kunnolliset työsuhteet ja paremmat palkat – sekä suojellakseen heitä.

Lue lisää

Oikeus järjestäytyä on ammattiliiton ”elämänveri”

Köyhään kymmenlapsiseen perheeseen syntynyt Annie Enriquez Geron sai isoäidiltään hyvät elämäneväät. Mutta selvitäkseen hengissä hän on tarvinnut myös ammattiliittoa. Nyt hän johtaa sitä.

Lue lisää

Tulokset

SASK on tukenut maailman työntekijöiden olojen ja oikeuksien parantamista jo lähes 40 vuotta. Tavoittelemme ihmisarvoista työtä ja reiluja työehtoja kaikille.

Lue lisää