Benetton taipui maksamaan Rana Plazan uhreille

Vaateketju Benetton on viimein luvannut maksaa korvauksia Rana Plazan tehtaan romahduksen uhreille Bangladeshissa. Tehdas romahti kaksi vuotta sitten huhtikuussa, jolloin 1134 kuoli  ihmistä ja parituhatta loukkaantui.

Kansainväliset ammattiliitot ja muut järjestöt ovat siitä lähtien kampanjoineet ympäri maailmaa sen puolesta, että hengissä selvinneet ja menehtyneiden omaiset saisivat asianmukaiset korvaukset vaatevalmistajilta, jotka aiheuttivat romahduksen laiminlyömällä tehtaan turvallisuuden valvomisen.

Benettonin päätöstä saatiin odottaa kaikkein pisimpään. Muut tehtaalla vaatteitaan valmistuttaneet isot vaateketjut sitoutuivat jo aiemmin maksamaan korvauksia.

Mikä on setelien väri?

Benettonia painostaneet kansainväliset ammattiliitot palvelualojen UNI ja teollisuusalojen IndustriALL suhtautuivat Benettonin ilmoitukseen varovaisen kiitollisena. Pieni varaus johtuu siitä, että korvaussumma on vielä auki.

– Nyt Benettonin on aika näyttää, minkävärisillä seteleillä korvaukset maksetaan, sanoo IndustriALLin pääsihteeri Jyrki Raina.

Korvauksia on maksettavana romahduksen uhreille yhteensä 30 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Yrityksiltä perittävästä summasta puuttui viime vuoden lopussa vielä yhdeksän miljoonaa dollaria.

Aiheeseen liittyvää

Työntekijän paras apu on ammattiliitto

Raportin mukaan kansainväliset vaatebrändit voisivat tehdä paljon enemmän tukeakseen työntekijöiden järjestäytymistä. Tällä viikolla vietetään vaatevallankumousviikkoa Rana Plazan vaatetehtaan romahtamisen muistoksi.

Lue lisää

Terveysvapaaehtoisten korvaukset nousevat

Erityisesti Nepalin maaseudulla ollaan riippuvaisia terveysvapaaehtoisista, jotka saavat työstään lähinnä pientä kulukorvausta. SASKin tukemassa hankkeessa tehdään työtä heidän asemansa parantamisen puolesta.

Lue lisää

Oikeus turvalliseen ja terveelliseen työhön ILOn perusoikeudeksi

ILOn vuoden 2022 työkonferenssi hyväksyi viidennen kohdan työelämän perusoikeuksiin. Nyt listalla on myös oikeus työsuojeluun. Periaatteet sitovat kaikkia jäsenmaita.

Lue lisää