Kunnon työn päivä

Kunnon työn päivänä 7. lokakuuta kampanjoidaan nuorten työllisyyden puolesta ja syrjäytymistä vastaan. Teemapäivää vietetään kuudetta kertaa samanaikaisesti eri puolilla maailmaa.

Ammattiliittojen keskusjärjestöt SAK, STTK, Akava sekä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK kokoontuvat Kunnon työn päivänä Helsingin Elielinaukiolle herättämään tietoisuutta siitä, että ihan tavallinenkin nuori on vaarassa syrjäytyä, jos töitä ei ole.

– Nuorten asema työelämässä on nyt erittäin vaikea, kun työpaikat hupenevat. Työelämästä syrjäytymisen kierre on katkaistava, järjestöt painottavat.

Alle 25-vuotiaita työttömiä oli työ- ja elinkeinoministeriön mukaan heinäkuussa 47 000 eli lähes 7 000 enemmän kuin samaan aikaan edellisenä vuonna. On erittäin huolestuttavaa, että nuorten työttömyys lisääntyy jatkuvasti. Työttömyys on merkittävä riskitekijä syrjäytymiselle.

Samat työehdot nuorille ja vanhoille

On pidettävä huolta myös siitä, että nuoret saavat tehdä töitä samoilla ehdoilla kuin muutkin työntekijät. Järjestöt korostavat, että palkkojen ja muiden työehtojen perusteena ei voi olla ikä. Kokemuksesta maksetaan kyllä hyvin yleisesti. Siitä on sovittu useimmissa työehtosopimuksissa.

Kunnon työn päivänä kymmenet miljoonat ammattiliittojen jäsenet eri puolilla maailmaa kampanjoivat ihmisarvoisen työn ja elämiseen riittävän palkan puolesta.

Ay-liikkeen kansainvälinen kattojärjestö ITUC on tänä vuonna nimennyt kunnon työn päivän maailmanlaajuiseksi teemaksi järjestäytymisen ammattiliittoihin. Teemapäivänä halutaan muistuttaa, että maailman työvoimasta vain seitsemän prosenttia kuuluu ammattiliittoon. Myös Suomessa korkea järjestäytymisaste on paras tae kunnon työlle.


Kunnon työn päivän tapahtumia:

Maksuton Decent Work Club perjantaina 4. lokakuuta Cafe Mascotissa (Neljäs Linja 2) alkaen kello 20. Esiintyjät: Reino & The Rhinos ja lämmittelybändinä Komea Seppo & Rytmiorkesteri.

Helsingin Rautatientori kello 7–9. Järjestöt herättelevät ohikulkijoita huomaamaan, että kuka tahansa nuori voi syrjäytyä.

Kunnon työn päivän kansainväliset verkkosivut

Jaa tämä artikkeli

Työmme maailmalla

SASKin hanketoiminnan tavoite on vahvistaa kehittyvien maiden ammattiyhdistysliikettä ja parantaa sen toimintakykyä niin, että se kykenee tarjoamaan jäsenilleen toimivan vaikutuskanavan omien työolojensa parantamiseen ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden edistämiseen.