Usein kysyttyä

Kehitysyhteistyö herättää usein paljon tunteita, kysymyksiä ja epäilyksiäkin. Alla joukko yleisimpiä SASKiin ja ammattiliittojen tekemään kehitysyhteistyöhön liittyviä kysymyksiä – klikkaa kysymystä niin näet vastauksen! 

Reilu maailma työn alla. Sinä voit olla mukana. lahjoita >


 • Mikä SASK?
 • Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK on Suomen ainoa työntekijöiden oikeuksia parantava kehitysyhteistyöjärjestö. SASK tukee työntekijöitä kehittyvissä maissa, jotta he pystyvät nousemaan köyhyydestä ja edistämään asemaansa työpaikalla ja koko yhteiskunnassa.

  Kestävin tapa vähentää köyhyyttä on ihmisarvoinen työ, josta maksetaan elämiseen riittävää palkkaa. Parhaiten työoloja valvoo työpaikalla toimiva, itsenäinen ammattiliitto. Parhaimmillaan työntekijät pystyvät yhdessä vaikuttamaan yhteiskuntaan laajemminkin, esimerkiksi parantamaan työlainsäädäntöä ja sosiaaliturvaa ja sitä kautta edistämään yhteiskunnallista vakautta.

  Yhdessä kumppaniverkostonsa kanssa SASK vaikuttaa siihen, että Kansainvälisen työjärjestön ILOn määrittelemät työelämän perusoikeudet toteutuvat kaikkialla.

  Lue lisää: www.sask.fi/toiminta.

 • Mihin lahjoitusrahani käytetään?
 • SASKin keräämät lahjoitusvarat käytetään SASKin kehitysyhteistyöhön. SASKilla on meneillään kymmeniä kehitysyhteistyöhankkeita, joiden päämääränä on taata köyhille työntekijöille parempi elämä: ihmisarvoinen työ, josta saa elämiseen riittävää palkkaa – ja oikeus vaikuttaa omaa työtään koskeviin asioihin. Tällä hetkellä suuri osa rahasta käytetään kotiapulaisten olojen ja oikeuksien parantamiseen.

 • Mistä saan lisätietoa SASKin hankkeista?
 • SASKin hanketoiminta on mittavaa. Käynnissä on kymmeniä hankkeita Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Jokaisesta hankkeesta on olemassa julkinen hankekuvaus, josta selviää muun muassa hankkeen tavoite ja tärkeimmät toiminnot. Nämä löytyvät SASKin verkkosivuilta osoitteesta www.sask.fi/aineistot/hankekuvaukset. Hankkeiden tuloksista laaditaan vuosittain tarkka ja laaja raportti ulkoministeriölle.

 • Millä kriteereillä SASK valitsee kehitysyhteistyöhankkeensa?
 • SASK on ulkoministeriön ohjelmatukijärjestö. Se tarkoittaa, että ulkoministeriö on hyväksynyt SASKin pitkäaikaiseksi kumppanikseen toteuttamaan kehitysyhteistyötä. Ulkoministeriö valvoo, että SASKin ohjelma on linjassa Suomen kehityspoliittisen ohjelman kanssa. SASKin oman ohjelman on täytettävä ulkoministeriön asettamat ehdot.

  Lisäksi hankkeet noudattelevat kansainvälisen ay-liikkeen tavoitteita vahvistaa työntekijöiden oikeuksia ja taata heille paremmat olot kehittyvissä maissa. SASK päättää kuitenkin itse, mitä hankkeita lähdetään toteuttamaan ja missä laajuudessa.

   

 • Mistä tiedän, ettei rahoja käytetä väärin?
 • Kansalaisjärjestöjen (ml. SASKin) tekemää kehitysyhteistyötä ja rahankäyttöä valvotaan hyvin tarkasti. SASKin rahankäyttö raportoidaan sekä poliisille (tämän rahankeräyskampanjan osalta) että ulkoministeriölle, joka valvoo kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyötä. Ulkoministeriö teettää säännöllisesti laajoja toiminnantarkastuksia järjestöissä. SASK laatii vuosittain ulkoministeriölle raportin kehitysyhteistyöohjelmansa toteutumisesta ja rahankäytöstä.

  SASK valvoo myös itse, käytetäänkö rahoja hankemaissa tarkoituksenmukaisesti. Jos olemme havainneet, että paikallinen kumppani ei ole käyttänyt varoja siihen, mihin on suunniteltu, hankeyhteistyö on lopetettu. SASKilla on maailmalla jatkuvasti neljä omaa silmäparia. Aluekoordinaattorimme Filippiineillä, Intiassa, Mosambikissa ja Ecuadorissa seuraavat ja opastavat paikallisia kumppaneitamme kohdemaissa.