"Antamalla omaa aikaani voin auttaa toisia"

Kuopiolainen opintoneuvoja Arja Hiltunen kävi SASKin lähettiläskoulutuksen ja on ollut aktiivisesti mukana toiminnassa. Esitimme hänelle seitsemän väitettä kommentoitavaksi.

Opintoneuvoja Arja Hiltunen bongasi pari vuotta sitten ilmoituksen SASKin Kunnon työn lähettiläs -koulutuksesta. Häntä kiinnosti saada suomalaiset toimimaan työolojen parantamiseksi kehittyvissä maissa.

Kurssilla muodostui tiivis savo-karjalalainen porukka, joka toteutti samana syksynä kaksi Nenäpäivä-tapahtumaa Kuopiossa.

– Oli hienoa nähdä, miten helposti ihmiset ovat valmiita tulemaan mukaan hyvän asian vuoksi, Hiltunen sanoo.

Myöhemmin Hiltunen on käynyt lähettiläiden jatkokoulutuksessa, järjestänyt työpaikallaan tempauk­sia, liittynyt Kuopion Nenäpäivä-joukkoihin ja kerännyt tapahtumissa nimiä vetoomuksiin. Hän uskoo, että työllä on vaikutusta. Esimerkiksi Bangladeshissa vaatebrändit maksoivat lopulta Rana Plazan tehdasromahduksen uhreille korvauksia maailmanlaajuisen kampanjan painostamina.

Esitimme Arja Hiltuselle seitsemän väitettä:

Köyhiä on vähemmän kuin koskaan. Maailma on parempi paikka kuin ennen.
– Ei pidä paikkaansa. Kyllä köyhiä on edelleen paljon. Ehkä joku asia on paremmin, mutta en silti usko, että maailma on parempi paikka.

Ostan vain reiluja t-paitoja ja banaaneja. Tiedostavat kuluttajat pelastavat maailman.
– Tiedostavat kuluttajat eivät varmaan pelasta maailmaa, mutta voivat tehdä oman osansa. Minua ainakin kiinnostaa tuotteiden alkuperä, ja käytän paljon Reilun kaupan tuotteita. Ostan tietysti myös lähiruokaa. Pyrin kaikessa kestävän kehityksen mukaiseen kuluttamiseen.

Nykyään monet ammattiliitot puhuvat vain suomalaisen työn suojelemisesta. Solidaarisuus näyttää olevan menneisyyttä.
– Ei se ole menneisyyttä, mutta vaikeiden vuosien jälkeen julkisuudessa on korostettu enemmän suomalaisen työn merkitystä.

Suomalaiset yritykset toimivat reilummin kuin muunmaalaiset yritykset.
– No en usko. Onhan ongelmia tullut ilmi Suomessa toimivissa yrityksissäkin. Ja nykyään on aika vaikea tietää, mikä yritys on loppupeleissä suomalainen. Toivon, että kaikki yritykset toimisivat reilusti ja työntekijöiden oikeuksia polkematta.

Tapahtumien järjestäminen ja muu vapaaehtoistyö heikommassa asemassa olevien puolesta on hauskaa. Ja siitä tulee hyvä mieli.
– Tulee hyvä mieli, jos antamalla omaa aikaani voin auttaa toisia. Oma elämäntilanteeni on nyt sellainen, että voin toimia vapaaehtoistyössä.

SASKin lähettiläskoulutus vähentää kyynisyyttä.
– Pitää paikkansa. Lähettiläskoulutuksissa on saanut oikeasti kuulla, miten paikallisten ammattiliittojen tukeminen on auttanut työntekijöitä saamaan paremmat työolot tai muita oikeuksia.

Väsytän ystäväni paasaamalla paremmasta maailmasta.
– En väsytä. Mutta kyllähän he huomaavat, että kulutustottumukseni ovat tietynlaiset. Suosin esimerkiksi joukkoliikennettä, vaikka en kyllä paasaa siitä.

Kuinka suurelta osalta olet kehy-ihminen?
– Onpa vaikea kysymys. Yli puolet ainakin. Uskallanko väittää, että 70 prosenttia.
 

Arja Hiltunen

Ikä: 51
Perhe: aviomies ja kolme lasta. Vanhin tytär on jo muuttanut omilleen
Asuu: Kuopion keskustassa
Harrastukset: elokuvat, opiskelu ja vapaaehtoistyö
Motto: Elämä on tässä ja nyt

Janne Hulkkonen
Kuvitus: Hanna Sakara

 

Kiinnostaako sinua ihmisarvoisen työn puolesta toimiminen?

Tee kuten Arja ja hae SASKin lähettiläskoulutukseen! Mukaan voi hakea kuka tahansa kansainvälisyydestä ja työntekijöiden oikeuksista kiinnostunut ammattiliiton jäsen. Uusille lähettiläille suunnattu koulutus järjestetään keväällä, mutta 7.–8. lokakuuta järjestettävään jatkokoulutukseen on vielä toistaiseksi paikkoja. Jos kiinnostaa, kysy lisätietoja Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. vaikket oliskaan käynyt peruskoulutusta. 

Suuren suosion saanut koulutus sopii kaikille kansainvälisestä vaikuttamisesta ja työntekijöiden oikeuksista kiinnostuneille. Viikonlopun aikana pureudutaan niin kampanjatyöhön kuin SASKin toimintaan kehittyvissä maissa. Koulutus on maksuton.
Lue lisää lähettilästoiminnasta!

Jaa tämä artikkeli

Työmaana maailma

Epäinhimilliset työolot, riittämätön palkka ja lapsityö ovat edelleen arkipäivää monessa maassa. SASK parantaa työtä tekevien asemaa maailmalla. Katso kartasta, missä kaikkialla SASKin hankkeilla muutetaan maailmaa.