Paremman tulevaisuuden maalari

Rakennusmaalari Mette Nissinen ryhtyi viime vuonna SASKin kunnon työn lähettilääksi. Nuori monitoiminainen ehtii mukaan niin moneen muuhunkin toimintaan, että heikompaa hengästyttää.

– Olen oppinut, että mihinkään ei kannata sanoa suoralta kädeltä ei. Kun sanoo kyllä, niin pääsee kokemaan kaikkea jännää.

Hän on SASKin kunnon työn lähettiläs, työpaikkansa pääluottamusmies, rakennusliiton nuorisotoimija, innokas matkailija ja aktiivinen urheilija. Puhuessaan hän kuitenkin katsoo rauhallisesti silmiin ja eikä todellakaan tee numeroa tekemisistään.

Nissinen kokee, että aktiivisuus paremman työelämän puolesta SASKissa ja ammattiliitossa on hyvää vastapainoa perustyölle, vaikka hän siitä pitääkin. 

– Pääsee tekemään jotain merkityksellisempää. Ettei vain hinkkaa seiniä päivät pitkät.

Meten oma liitto Rakennusliitto tarjoaa hyvät puitteet olla aktiivinen. Liitolla on todennäköisesti Suomen aktiivisin nuorisotoiminta. Nuorilla on oma lehti ja kymmeniä tapahtumia vuodessa, mikä on Metestä todella tärkeää, vaikka meno onkin aika viihdepainotteista. On kuitenkin helpompi lähteä tekemään myös oikeaa vaikuttamistyötä, kun porukka on tuttu ja yhdessä on hauskaa.

Viime vuonna Raksanuoret tekivätkin ihan uudenlaisen tempauksen. He poseerasivat seinäkalenterissa, jonka tuotot lahjoitetaan SASKille, kehitysmaiden köyhiä työntekijöitä tukeviin hankkeisiin. Mette ei valitettavasti ehtinyt mukaan projektiin, vaikka se toteutettiin hänen kotikaupungissaan Jyväskylässä. Hän kuitenkin houkutteli mukaan työkavereitaan.

Rohkeasti luottamusmieheksi

Nuori ruohonjuuritason vaikuttaja selvittää sinnikkäästi epäkohtia myös omalla työpaikallaan, vaikka siihen ei olekaan totuttu.

– Välillä tie on ollut melkoisen kivinen. Pienistä asioista saattaa paisua iso juttu, kun niihin puuttuu. Aina ei ole kyse edes taloudellisista asioista vaan siitä, että jotenkin on aina tehty, ja muutos tuntuu hankalalta. Varmasti siellä ihmetellään, että minkä takia tuo ihminen puhuu minulle tällaisista, Nissinen naurahtaa.

Hän muutti pois kotoa Iisalmesta jo nuorena ja lähti Jyväskylään opiskelemaan pintakäsittelyä. Ammatti houkutti enemmän kuin lukio. Alalla ei niin väliä, ajatteli nuori Mette. Ehkä hän valitsi intuitiivisesti oikein.

– Työssä tapaa paljon ihania, sydämellisiä ihmisiä. Ikinä ei ole tylsää päivää vaan jokainen on erilainen.

SASKin koulutuksesta uusia näköajoja

SASKista Mette sai tietää, kun sähköpostiin tupsahti ilmoitus kevään lähettiläskoulutuksesta. Hän oli ollut jo pitkään kiinnostunut tuotteiden eettisyydestä ja työelämän todellisuudesta Suomen ulkopuolella, joten SASK vaikutti ”omalta jutulta”.

– Koulutuksessa oli tosi hyvä meininki, voin suositella. Monella oli luottamusmiestaustaa, ja siellä pääsi vaihtamaan kokemuksia työelämästä. Harmittaa nahistella täällä kotimaassa työpaikan pienistä asioista, kun maailmassa asiat on paljon huonommin.

Mette on yrittänyt omalta osaltaan miettiä muun muassa vaatteiden tuotannon ongelmia. Eettisesti tuotettuja vaatteita vain on hankala ostaa Suomesta järkevään hintaan.

Hän on ratkaissut ongelman vähentämällä vaatteiden oston minimiin. Ennen hän osti niitä ”ihan liikaa” –kuten moni muukin nuori nainen.

Nissisen mielestä SASKin toimintaan oli helppo päästä mukaan ja lähettiläskoulutus oli hyvä herätys todellisuuteen, jossa valtaosa kuluttamistamme tuotteista valmistetaan. Tärkein korjattava asia kehitysmaiden työelämässä olisi hänen mielestään työturvallisuus.

– Terveydelle vaarallinen työ kuten farkkujen hiekkapuhallus olisi karsittava pois. Palkan tulisi riittää elämiseen ja lasten ei pitäisi käydä töissä. Viime vuoden Nenäpäivää varten tehty video lasten työnteosta Nepalin tiilitehtailla pysäytti.

”Pienellä summalla voi jokainen auttaa”

Nykyisin Nissinen lahjoittaa kuukausittain rahaa SASKin hanketyöhön kehitysmaissa.

– Kyllä minusta meillä on varaa auttaa. Minunkin pienestä palkasta voi vähän laittaa hyvään tarkoitukseen. Pieni raha täällä onkin iso kehitysmaassa.

Hän uskoo että SASKin tekemä työ kehitysmaiden työolojen puolesta alkaa kiinnostaa yhä enemmän, kun tietoisuus ja tarve ostaa eettisesti tuotettuja tavaroita kasvaa.

Vapaa-ajallaan Mette urheilee ja matkustelee. Oman alan työntekoa on helppo seurata myös matkoilla, riittää kun vain nostaa katseen katujen rakennustelineille.

– Esimerkiksi Balilla katselin kauhuissani rakennustyömaata, jossa miehet keikkuivat korkeuksissa ilman mitään suojavarusteita.

Suomessa ay-liike on tehnyt ison työn sen eteen, että täällä työskennellään erittäin turvallisissa oloissa. Silti parannettavaa on edelleen – meillä ja maailmalla. Siihen tarvitaan juuri Meten kaltaisia nuoria.

Juttu julkaistiin SASKin Työmaana maailma -lehdessä syksynä.

Teksti: Laura Ventä
Kuva: Vesa Muhonen

Uusia kunnon työn lähettiläitä koulutetaan jälleen 16.–17. huhtikuuta. Koulutukseen voi hakea vielä tällä viikolla 14. helmikuuta asti.

Jaa tämä artikkeli

Työmaana maailma

Epäinhimilliset työolot, riittämätön palkka ja lapsityö ovat edelleen arkipäivää monessa maassa. SASK parantaa työtä tekevien asemaa maailmalla. Katso kartasta, missä kaikkialla SASKin hankkeilla muutetaan maailmaa.