Lähettiläs nuorten ja naisten asialla

SASKin Kunnon työn lähettiläs Harri Kuismin rohkaisee työssään nuoria takaisin kouluun. Nuorten ja naisten aseman parantaminen on avain myös kehitysyhteistyössä.

Harri Kuismin kertoo Facebook-sivullaan ammatikseen ”sosiaaliäijä”. Hän on työskennellyt viisitoista vuotta Helsingin kaupungin sosiaaliviraston palveluksessa, tällä hetkellä sosiaaliohjaajana lastensuojelun avotyössä.

Leveilijäksi ”äijää” ei voi moittia. Hän nimeää ykkösharrastuksekseen karaten. Sitä hän ei mainitse, että palkintokaapissa on kultaa Shukokai-karaten Euroopan mestaruuskisoista vuosilta 2007 ja 2017.

Kuismin kuvaa työtään kurkistukseksi suomalaiseen arkeen. Hänen tehtävänään on auttaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria ja rohkaista heitä lähtemään kotoaan kouluun ja muuhun elämään.

– Nuorilta yleensä onnistuu peruskoulun suorittaminen. Haasteellisempaa on, että nuori saisi muutenkin elämänsä hallintaan.

Käsitys lastensuojelun tuen tarpeessa olevista lapsista ja nuorista on Kuisminin mielestä usein yksipuolinen.

– Nuoret eivät ole käytöshäiriöisiä. He voivat olla arkoja tai ahdistuneita, elämänpiiriltään kaventuneita.

Oma työ innosti vaikuttamaan myös vapaaehtoistyönä

SASKin lähettiläskoulutukseen Kuismin osallistui vuosi sitten. Syksyllä oli vuorossa jatkokurssi. Idea osallistumisesta syntyi työn kautta.

– Oma työni lastensuojelussa ja perhetyössä sivuaa asioita, joita SASK painottaa: naisten ja lasten asemaa yhteiskunnassa, hän perusteli kurssihakemuksessaan.

Etelä-Afrikkaan Kuismin on matkustanut neljä kertaa. Nyt lähes 30 vuotta apartheidin kaatumisen jälkeen kehitys ei ole johtanut sellaisiin tuloksiin, joista unelmoitiin.

– Kovinkaan moni ei ole tyytyväinen. Eriarvoisuus ja korruptio sekä väkivalta rehottavat, Kuismin kuvaa tämän hetkistä tilannetta.

Kehitysyhteistyön tavoitteena pitää olla se, että kohdemaassa syntyy omaa toimintaa. Koulutuksen ja tulevaisuuden takaaminen lapsille ja nuorille on tärkeää.

Esitimme Harri Kuisminille kuusi väitettä ja yhden kysymyksen:

Heikommassa asemassa olevien auttaminen ei ole muodissa maailmassa.

– Sanon, että se on puheiden ja ajatusten tasolla yleisesti hyväksytty periaate. Mutta silloin kun pitäisi antaa rahaa ja tekoja, halukkuus vähenee.

Me too -kampanja auttaa lopulta myös kehittyvien maiden naisia.

– Kyllä niin uskoisin. Se on lähtenyt yllättävän hyvin, lähes räjähdysmaisesti käyntiin. Asia on sama kaikkialla.

Maailmassa on ongelmia, jotka on vaikea ratkaista. Veroparatiisit sen sijaan on helppo poistaa, tarvitaan vain poliittista tahtoa.

– Tuosta olen kyllä samaa mieltä. Niiden poistamisesta olisi vähemmän haittaa kuin niiden säilyttämisestä hyötyä.

Osallistuin lähettiläskoulutukseen, jotta sain vapaapäivän töistä.

– En tee viikonloppuisin töitä. Olin siis vapaa-ajallani.

Nuoret ymmärtävät paremmin maailman asioista kuin aikuiset.

– Nuoret ymmärtävät asiat hieman erilaisesta näkökulmasta. Ymmärryksen taso on sama molemmilla.

Kuluttaja ei voi valita.

– Peruslähtökohta on, että kuluttaja valitsee. Sanotaan, että meillä on vapaus ja mahdollisuus valita. Kehittyvissä maissa ei välttämättä.

Kuinka suurelta osalta olet kehy-ihminen?

– Tuommoinen noin kolmasosa. Jotain sen suuntaista.

Janne Hulkkonen

SASKin lähettiläskoulutukseen voivat hakea kaikki kansainvälisyydestä ja työntekijöiden oikeuksista kiinnostuneet ammattiliittojen jäsenet. Seuraava koulutus on huhtikuussa. Lue lisää ja hae mukaan!

Jaa tämä artikkeli

Työmaana maailma

Epäinhimilliset työolot, riittämätön palkka ja lapsityö ovat edelleen arkipäivää monessa maassa. SASK parantaa työtä tekevien asemaa maailmalla. Katso kartasta, missä kaikkialla SASKin hankkeilla muutetaan maailmaa.