Monet kotiapulaisena työskentelevät tytöt menettävät vapautensa

Nuoria tyttöjä lähetetään varakkaampiin perheisiin töihin siinä uskossa, että he pääsevät myös kouluun.

Manilan liepeilla Filippiineillä asuva Lynn tietää, miten vaikeissa oloissa monet kotiapulaiset työskentelevät. 

– Aloitin kotiapulaisen työt jo nuorena tyttönä ja tiedän, miten homma toimii. Nuoria tyttöjä lähetetään varakkaampiin perheisiin ja heille luvataan koulunkäyntimahdollisuus kohtuullista työmäärää vastaan.

Kotiapulaisen tehtäviin kuuluu niin siivous, ruoanlaitto, lastenhoito kuin pyykinpesu. Työpäivät venyvät usein pitkiksi, eikä vapaapäiviä ole.

– Käytännössä tytöt tekevät ympäripyöreitä päiviä, eivätkä saa palkkaa, saatikka pääse kouluun. Näin tämän tapahtuvan 14-vuotiaalle tytölle ja puutuin asiaan, sillä olen aktiivina paikallisessa kotiapulaisten liitossa.

Lynn on yksi paikallisen kotiapulaisten liiton aktiiveista. Hän haluaa kantaa kortensa kekoon, jotta seuraavat sukupolvet eivät joutuisi kokemaan samaa.

– Lopulta tyttö pääsi palaamaan perheensä luokse ja sain taivuteltua työnantajan maksamaan hänelle palkkarahatkin. Kotiapulaisten on tuettava toisiaan.

 

Kotiorjat eivät kuulu nykypäivään. Tue taistelua naisten oikeuksien puolesta ja lahjoita osoitteessa www.kotiorjat.fi.

 

SASK tukee kotiapulaisia mm. Kolumbiassa, Filippiineillä ja Mosambikissa. Tuen ansiosta tuhannet kotiapulaiset ovat yhdistäneet voimansa ja taistelleet vapauden ja parempien työolojen ja puolesta. Perheille tarjotaan myös apua ja vertaistukea. Monet kotiapulaiset eivät tiedä ihmisoikeuksiaan, ja siksi myös koulutus on tärkeää.

 

 

 

Jaa tämä artikkeli

Työmaana maailma

Epäinhimilliset työolot, riittämätön palkka ja lapsityö ovat edelleen arkipäivää monessa maassa. SASK parantaa työtä tekevien asemaa maailmalla. Katso kartasta, missä kaikkialla SASKin hankkeilla muutetaan maailmaa.