Kaivosmiesten vaimot elättävät nyt perheensä

Ghanan kaivostyöläisten vaimot pitävät perheitä pystyssä, kun miehiltä loppuvat työt. SASKin koulutus toi naisille arvostusta ja avasi ovet kukoistavaan pikkubisnekseen.

Ghanan kaivoksilla työt saattavat päättyä koska tahansa. Työllisyys heittelee raaka-aineen hinnan muutosten tahtiin.

Erityisesti Obuasin kaivoskaupungissa tilanne on paha. Kaivosmiehet jäivät työttömiksi, kun kultakaivos sulki ovensa uudistaakseen teknologiaa. Kun kaivos joskus avataan uudelleen, miehet tuskin saavat työtä, koska heillä ei ole digitalisaation vaatimaa osaamista.

Stressi toimeentulosta on näkynyt perheissä riitoina ja masennuksena. Monet lapset ovat välillä joutuneet keskeyttämään koulunkäynnin rahapulan vuoksi.

Naiset ovat ottaneet ohjat kuitenkin omiin käsiinsä. He ovat kouluttautuneet ja pyörittävät nyt kukoistavaa pikkubisnestä eri aloilla.

Ensimmäinen oma pankkitili

Viisikymppinen Elizabeth Botchway on viiden lapsen äiti. Ennen hän ei käynyt töissä, eivätkä rahat riittäneet, ja perhe oli aina velkakierteessä. SASKin tukemilla kursseilla Elizabeth on oppinut tekemään hibiskusjuomia ja jogurtteja myyntiin.

– Ennen mieheni luuli aina minun tulevan pyytämään rahaa, kun halusin jutella. Nyt hän tietää, että minulla on omaa rahaa jopa säästöiksi asti.

Starttirahat kiertoon

Kaivosmiesten vaimot Obuasin ja Tarkwan kaupungeissa ovat nyt yhteisöjensä kantavia voimia. He tuovat perheille kaivatun toimeentulon, ja monet työttömät tai lomautetut miehet auttavat nyt vaimojaan.

SASK on tukenut kaivosmiesten vaimoja muun muassa Nenäpäivä-varoin. Hankkeeseen osallistui suoraan noin 3 000 naista, ja yrityksiä on perustettu sadoittain. Tuki on mahdollistanut esimerkiksi starttirahat.

Kilpailu ei kuulu näiden naisten arvomaailmaan, vaan he haluavat jakaa hyvää muille. Kun apu on nyt päättymässä, naiset päättivät palauttaa saamansa starttirahat yhdistykselle 10 prosentin korolla, jotta sitä voidaan jakaa seuraaville rohkeille aloittajille.

Teksti: Laura Ventä
Kuvat: Misty Multimedia

Artikkeli julkaistu Työmaana maailma -lehdessä 2/2017, jonka voit lukea verkossa täällä.

Jos haluat lehden kotiisi kaksi kertaa vuodessa, lähetä yhteystietosi sähköpostitse Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jaa tämä artikkeli

Työmaana maailma

Epäinhimilliset työolot, riittämätön palkka ja lapsityö ovat edelleen arkipäivää monessa maassa. SASK parantaa työtä tekevien asemaa maailmalla. Katso kartasta, missä kaikkialla SASKin hankkeilla muutetaan maailmaa.