Myanmarin tekstiiliteollisuuden työolot

Maa: Myanmar
Kumppani: IndustriALL Global Union
Kotimaiset kumppanit: TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ja Ammattiliitto Pro
Kesto: 2017 (taustaselvitys ja suunnittelu)
Hankenumero: 4358

Työ Myanmarin tekstiiliteollisuuden parissa alkaa toimialaa, työoloja ja liittotilannetta tutkivalla taustaselvityksellä. Sen tulosten pohjalta voidaan suunnitella aluksi pienimuotoista pilottivaihetta. Pilottivaihe ja jatkohankkeen suunnittelu ajoittuisi loppuvuoteen, ja varsinainen hanketoiminta voisi alkaa 2018 alusta, jos pilotti sujuu hyvin.

Myanmarin tekstiiliteollisuus kasvaa nopeasti, noin 30 % vuosivauhtia; viikoittain avataan kaksi uutta tehdasta. Tähän kehitykseen ovat pääasiallisina syinä länsimaiden talouspakotteiden purkaminen ja niiden jälkeinen voimakas investointibuumi sekä runsas, nuori ja halpa työvoima. Tekstiiliteollisuus on talouskasvun kolmen kärjessä rakennusalan ja puunjalostuksen kanssa. Yli viidenkymmenen vuoden diktatuurista vähin erin kohti demokratiaa kipuavan maan ammattiliitot ovat melko alkutekijöissään, ja työntekijöiden tietoisuus oikeuksistaan sekä mahdollisuudet puolustaa niitä ovat heikot.

Jos varsinainen hanketoiminta käynnistyy, siitä hyötyvät sadat tuhannet tekstiilialalla työskentelevät, joista liittoon kuuluu nyt vain noin 10 000 ihmistä.

Selvityksen toteuttaa ulkopuolinen tutkija yhteistyössä IndustriALLin jäsenliiton Industrial Workers’ Union ja keskusjärjestön Confederation of Trade Unions of Myanmarin kanssa.

Jaa tämä artikkeli

Työmme maailmalla

SASKin hanketoiminnan tavoite on vahvistaa kehittyvien maiden ammattiyhdistysliikettä ja parantaa sen toimintakykyä niin, että se kykenee tarjoamaan jäsenilleen toimivan vaikutuskanavan omien työolojensa parantamiseen ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden edistämiseen.