Myanmarin tekstiili- ja kaivosteollisuuden työolot

Maa: Myanmar
Kumppani: IndustriALL
Kotimaiset kumppanit: Ammattiliitto Pro, Insinööriliitto, Paperiliitto ja Teollisuusliitto
Kesto: 2018–2021
Hankenumero: 4358

Hankkeen tavoitteena on tukea Myanmarin teollisuusliittoja järjestäytymisasteen nostossa ja perusasioiden koulutuksessa, jotta ne pystyvät valvomaan työntekijöiden etuja neuvottelu- ja vaikuttamistoiminnan kautta.

Myanmarin talouskehityksen kärjessä ovat tekstiiliteollisuus, kaivostoiminta ja rakentaminen & puunjalostus. Alat työllistävät paljon diktatuurissa kasvaneita ja oikeuksistaan melko tietämättömiä ihmisiä. Maan ammattiyhdistysliike on palannut maanpaosta muutama vuosi sitten, ja liittojen työ on hyvässä vauhdissa, mutta tuen tarve on mittava.

Myanmariin nousee keskimäärin yksi uusi tekstiilitehdas viikossa. Maa näyttää olevan kansainvälisten brändien viimeinen turvasatama niiden etsiessä halpaa työvoimaaa. Kaivosalalla suurimmat ongelmat ovat työn vaarallisuus ja matala tulotaso. Elämiseen riittävästä palkkatasosta ollaan molemmilla aloilla vielä kaukana.

Hanketta tukevat yhdessä SASK ja hollantilainen sisarjärjestömme FNV.

Hankkeesta hyötyvät teollisuuden, erityisesti vaatetuotannon ja kaivosalan työntekijät. Sitä hallinnoi ja toteuttaa teollisuusliittojen maailmanjärjestö IndustriALL yhdessä Myanmarin ammattiliittojen kanssa.

Jaa tämä artikkeli

Työmaana maailma

Epäinhimilliset työolot, riittämätön palkka ja lapsityö ovat edelleen arkipäivää monessa maassa. SASK parantaa työtä tekevien asemaa maailmalla. Katso kartasta, missä kaikkialla SASKin hankkeilla muutetaan maailmaa.