Kestävä metalliliitto

Maat: Namibia
Kumppani: Metal and Allied Namibian Workers’ Union MANWU
Kotimainen kumppani: Metalliliitto
Kesto: 2015–2017 (2010–2014)
Hankenumero: 2403 (ent. 2009)

Hankkeessa vahvistetaan liiton jäsenpalveluita, jotta se pystyy tulevaisuudessa toimimaan itsenäisesti jäsentensä tehokkaana edunvalvojana. Liiton koulutusosaston parempi toimivuus mahdollistaa koulutusten järjestämisen nykyistä laajemmin ja koulutettujen liittoaktiivien ja luottamushenkilöiden työn seurannan ja tuen.

MANWU valmistautuu vuoden 2016 liittokokoukseensa laatimalla uuden strategiasuunnitelman, johon liittyy järjestöllisen kestävyyden rakentaminen: jäsenrekisterin ja taloushallintojärjestelmän päivitys ja yhteensopivuus sekä hallintokoulutus yhtä jalkaa jatkuvan jäsenhankinnan kanssa ovat osa tätä. Lisäksi liitossa parannetaan viestintätaitoja ja luodaan vapaaehtoisaktiivien verkosto.

Jäsenmäärän kasvu toi tullessaan ”positiivisen ongelman”: jäsenpalvelut ja jäsenistön aktivointi eivät ole pysyneet kasvuvauhdin perässä. Koulutustoiminnan systematisoinnin odotetaan parantavan toimitsijoiden, luottamushenkilöiden ja aktiivien tietotaitoa ja parantavan jäsenyyden tuomia hyötyjä rivijäsenille.

Hankkeen tuloksena liitossa on tarpeellinen määrä riittävän taitavia ihmisiä hoitamassa perustason ay-koulutusta sekä edunvalvontakoulutusta. Vapaaehtoisaktiivien verkosto on luotu ja toimii ympäri maata. Strategiasuunnitelma 2016–2019 on tehty ja hyväksytty 2016 liittokokouksessa sekä otettu käyttöön. Nettisivut ja facebook on säännöllisesti päivitetty tähän koulutettavan toimistotyöntekijän voimin ja luottamusmiehen käsikirja on käännetty oshiwamboksi ja hereroksi. Jäsenrekisteri ja taloushallintojärjestelmä on päivitetty ja harmonisoitu. Vuoden 2017 loppuun mennessä on hankittu 10 000 uutta jäsentä.

Hankkeen hyödynsaajia ovat MANWUn jäsenet ja aktiivit parantuneiden jäsenpalvelujen ja kohentuneen tietotaidon kautta.

Hankkeen toteuttaa Metal and Allied Namibian Workers’ Union MANWU, Namibian metalli- ja rinnakkaisalojen liitto. Sen suurimmat sektorit ovat metalli- ja autoteollisuus sekä rakennusala. Liiton jäsenmäärä on noin 15 000 ja potentiaalia olisi kaikkiaan noin 40 000.

Jaa tämä artikkeli

Työmme maailmalla

SASKin hanketoiminnan tavoite on vahvistaa kehittyvien maiden ammattiyhdistysliikettä ja parantaa sen toimintakykyä niin, että se kykenee tarjoamaan jäsenilleen toimivan vaikutuskanavan omien työolojensa parantamiseen ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden edistämiseen.